Suomen turkistarhoilla tehty lintuinfluenssatestaus on saatu päätökseen. Ennen viimeisten tulosten valmistumista tartuntoja on löydetty 71 turkistarhalta.
Ilkka-Pohjalaisen mukaan Ruokavirasto on saanut näytteenotot turkistarhoilta valmiiksi yhtä tarhaa lukuun ottamatta. Tammikuun puoleen väliin mennessä Ruokavirasto määrännyt lopetettavaksi lintuinfluenssatartuntojen takia noin 495 000 turkiseläintä, joista minkkejä oli noin 129 000, kettuja noin 339 000 ja supikoiria noin 27 000.
Tartunta löytyi joka neljänneltä kettutarhalta. Ilkka-Pohjalaisen haastatteleman Ruokaviraston osastonjohtajan Terhi Laaksosen mukaan lopetusten ja nahkonnan jälkeen tarhoille jää 200 000-300 000 turkiseläintä.
Tarhat, joiden eläimet on määrätty lopetettaviksi, ovat voineet hakea poikkeuslupaa arvokkaimmiksi määriteltyjen siitoseläimien säilyttämiseksi. Ehdot ovat kuitenkin tarkat: jokainen säilytettäväksi aiottu eläin on testattava lintuinfluenssan varalta, ja ainoastaan negatiivisen tuloksen saaneet eläimet voivat säästyä lopettamiselta.
Eläimet tulee siirtää toiseen paikkaan eristystiloihin, joissa niistä otetaan vasta-ainetestit kahden ja kuuden viikon kuluttua. Jos nämäkin testit ovat negatiivisia, voidaan eläimet palauttaa alkuperäiselle tarhalle. Kuitenkin alkuperäisen tarhan on oltava vähintään neljä kuukautta tyhjänä eläimistä, ja osa joutuu olemaan tätäkin kauemmin, jos perusteellinen desinfiointi ei onnistu.
Testauksissa todettiin muuntunutta lintuinfluenssavirusta seitsemällä tarhalla. Huolestuttavaa viruksen muuntumisesta tekee se, että muunnokset olivat sopeuttaneet lintujen viruksen lisääntymään nisäkässoluissa. Viitteitä on jo ollut siitä, että muutamilla tarhoilla virus olisi tarttunut turkiseläimestä toiseen.
Turkistarhauksen vähentyminen sulkee myös muita alan yrityksiä
Turkistuotannon romahdus heijastuu myös alaan kytköksissä oleviin yrityksiin, kuten rehutehtaisiin. Viime viikolla Kalajoella toimiva turkiseläinten rehuja valmistava Kalajoen Jäähdyttämö ilmoitti lopettavansa toimintansa voimakkaasti hiipuneen kysynnän vuoksi.
Turkiseläinten pienentynyt määrä tarhoilla sekä alasta riippuvaisten yritysten toiminnan lakkaaminen tulevat tekemään jäljelle jäävien turkistarhojen toiminnasta yhä hankalampaa ja kalliimpaa. Nyt tyhjennettyjen tarhojen toiminnan uudelleenkäynnistäminen on vaikeaa, jos uusia siitoseläimiä eikä rehua saa ostettua. Myös jalostustyöstä osa menetetään lopetettujen eläinten mukana. Vuonna 2022 Suomessa kasvatettiin vielä 1,3 miljoonaa turkiseläintä. Suomessa on jäljellä noin 400 turkistarhaa.
Lue lisää (muualla verkossa)
Ilkka-Pohjalainen 21.1.2024. Tästä syystä epidemia syntyi juuri Suomessa – Katso aikajana turkistarhojen lintuinfluenssa-aallosta.
Keskipohjanmaa 19.1.2024. Turkiseläinten rehua valmistavan Kalajoen Jäähdyttämön toiminta loppuu – Asiakasmäärä on vähentynyt rajusti.
Kuva: Annu Piensoho