Sitran julkaisemassa tutkimuksessa laskettiin suomalaisten kulutuksen keskimääräinen luontojalanjälki. Ruuankulutus tuottaa tästä suurimman osan, ja valtaosa vaikutuksesta syntyy liha- ja maitotuotteiden kulutuksesta.
Nyt julkaistut luontojalanjälkilaskelmat ovat ensimmäiset koko maailmassa, missä lasketaan luontojalanjälki yksittäisen valtion kansalaisten kulutukselle. Laskelman mukaan todennäköisesti noin 19 prosenttia kaikista maailman lajeista katoaisi pitkällä aikavälillä, jos jokainen ihminen maailmassa kuluttaisi kuten suomalaiset keskimäärin.
Punainen liha köyhdyttää luontoa huomattavasti
Ruuankulutuksella on suurin vaikutus suomalaisten luontojalanjälkeen, sillä se aiheuttaa siitä 42 prosenttia. Toiseksi suurin osuus, 23 prosenttia, aiheutuu liikenteestä ja kolmanneksi suurin osuus, 21 prosenttia, muusta kulutuksesta. Asumisen energiankäyttö aiheuttaa neljänneksi eniten eli 14 prosenttia luontojalanjäljestä.
Eläinperäisten tuotteiden kulutus aiheuttaa noin 71 prosenttia kaikesta ruuankulutuksen luontojalanjäljestä. Suurimmat luontohaittavaikutukset tulevat punaisesta lihasta ja maitotuotteista, erityisesti juustoista. Punainen liha tuottaa suuren luontojalanjäljen, koska rehuntuotanto vaatii suuria maa-aloja ja märehtijät tuottavat huomattavia määriä metaania.
Kasvikset aiheuttavat suomalaisten ruuankulutuksen luontojalanjäljestä vain reilun prosentin, vaikka kilomääräisesti niiden osuus ruuan kokonaiskulutuksesta on 12 prosenttia.
Kasviproteiinien luontohaitta pientä
Tutkimuksessa tarkasteltiin myös eläin- ja kasviproteiinien luontohaittoja. Tulos oli, että kasviproteiinien, kuten pähkinöiden, tofun, herneiden sekä muiden palkokasvien, luontohaittaintensiteetti on eläinproteiineja selvästi pienempi. Eläinproteiinit aiheuttavat keskimäärin 17 kertaa suurempaa luontohaittaa kuin kasviproteiinit.
Tulosten perusteella yksittäisen ihmisen vaikuttavin teko oman luontojalanjäljen pienentämiseksi on siirtyä vegaaniseen ruokavalioon: tämä pienentää luontojalanjälkeä yli 22 prosentilla. Esimerkiksi autoilusta luopuminen pienentää luontojalanjälkeä selvästi vähemmän, eli 8,5 prosentilla.
Luonnonvarakeskus (Luke) julkaisi kaksi vuotta sitten oman tutkimuksensa ruokavalioiden luontovaikutuksista. Luken tutkimuksen tulokset erosivat jonkin verran Sitran julkaisemasta tutkimuksesta, mutta tutkijat selittivät tätä laskentatapojen eroilla. Luken tutkimuksessa oli mukana vain maankäytön aiheuttama luontohaitta, kun taas Sitran laskelmissa oli mukana myös ilmastovaikutusten luontohaitta. Tämän vuoksi aiemmassa tutkimuksessa broilerinlihan luontohaitta nousi naudanlihaa suuremmaksi.
Lue lisää (muualla verkossa)
Sitra. Suomalaisten luontojalanjälki.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2025. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Kuva: Jo-Anne McArthur / We Animals
								



