Suomalainen broilerintuotanto on suurtilojen tehotuotantoa 

Broileri näkyy lehtien palstoilla ruokaresepteissä, kaupan kylmätiskeillä suikaleina ja pikaruokaravintoloissa halvoissa annoksissa. Broilerinliha näkyy fileinä, suikaleina, koipireisinä ja nugetteina. Broilerit kasvatetaan teollisissa luonnonvaloa sisältämättömissä jättimäisissä halleissa 174 tilalla, joille ei ole asiaa kuluttajilla. Näitä broilereita, joita kukaan ei näe, teurastetaan Suomessa muutamassa isossa teurastamossa joka kuukausi enemmän kuin Suomessa asuu ihmiskansalaisia. Viime vuosina broilereita on vuosittain teurastettu noin 80 miljoonaa yksilöä. 

Broilerintuotanto on kasvanut Suomessa voimakkaasti muutamalla vuosikymmenellä. Kulutuksen taustalla on suunnitelmallinen markkinointi ja tuotekehitys, jolla on isketty helppoja ja nopeita ateriaratkaisuja etsivän kuluttajan tarpeisiin. Koska broileriyksilöllä ei ole tuotannossa juuri mitään arvoa, tuotannon maksimointi on ollut helppoa. Suomessa broilereita kasvatetaan EU:n suurimmalla sallimalla eläintiheydellä, siis kaikkein ahtaimmin, mitä laki sallii. Kukaan ei hyväksyisi vastaavassa ahtaudessa ja kakofoniassa kasvatettavan nautoja, lampaita tai edes sikoja. Jättimäisillä tiloilla on kymmeniä tuhansia lintuja: 74 prosentilla suomalaisista broileritiloista on yli 40 000 broilerikanaa. Kolmellakymmenellä tilalla eläinmäärät ovat vieläkin suurempia, 80 000–100 000 lintua. 

Broileri on tunteva eläin, kuten muutkin eläimet. Silti sitä ei oteta huomioon tuotannon reunaehdoissa eikä lainsäädännössä. Broileriparvien hyvinvointia mitataan ironisesti lainsäädännön edellyttämällä tavalla kuolleiden broilerien jalkapohjista teurastamolla. Käsitys broilerin hyvinvoinnista painottuu jalkapohjaterveyteen, ja yksilön näkökulma saati hyvinvointi jää täysin tehotuotannon jalkoihin. Eläinteollisuus mainostaa broilereiden antibiootittomuutta, vaikka antibioottien vähäinen käyttö ei kerro eläimen kokemasta todellisuudesta eikä hyvinvoinvoinnista paljoakaan. Se vain osoittaa, että Suomessa on onnistuttu tautisuojauksessa, eläimet pidetään visusti sisätiloissa ja että niitä ei hoideta yksilöllisesti. 

Broilerintuotanto on epäeettistä tehotuotantoa, joka on mahdollista ainoastaan silloin, kun eläimellä ei ole tuotannossa muuta arvoa kuin vähäinen rahallinen arvo. Broilerien jalostuksen haitallisuus ja terveysongelmat ovat tutkimuksessa pitkään tiedettyjä faktoja, jotka pitäisi ottaa huomioon. Broilerintuotanto on tuhlailevaa tehotuotantoa, joka tuottaa jatkuvaa piilossa syntyvää psyykkistä ja fyysistä pahoinvointia. 

Kuva: Andrew Skowron

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: