EU-komissio on ehdottanut susien tiukan suojelun höllentämistä koko EU:ssa.
Euroopan komissio ehdotti viime joulukuussa Euroopan luonnonsuojelusopimukseen muutosta, jolla susien suojeluasema muutettaisiin tiukasti suojellusta lajista suojelluksi lajiksi. Käytännössä muutos tarkoittaisi sitä, että susia saisi jatkossa metsästää, kunhan paikalliset susikannat pysyisivät tyydyttävällä tasolla.
Syksyllä 2023 komissio vastaanotti jäsenvaltioiden ja sidosryhmien kantoja asiasta. Myös Animalia jätti asiasta lausunnon komissiolle. Komission julkaisemassa analyysissä 71 prosenttia annetuista lausunnoista kannatti suden suojelutason säilyttämistä ennallaan eli tiukasti suojeltuna.
Komission esitys eteni kuitenkin sellaisenaan neuvoston käsittelyyn. Neuvosto hyväksyi komission esityksen ja antoi komissiolle valtuuden tehdä ehdotuksen suden suojelutason madaltamisesta.
Lopullinen päätös loppuvuodesta
Myös Euroopan parlamentti käsitteli asiaa alkuvuodesta. Parlamentissa puheenvuoron pitäneistä edustajista noin puolet kannatti suden suojelustatuksen alentamista ja noin puolet puolusti suojelutason pitämistä ennallaan. Useassa puheenvuorossa korostettiin tieteellisen tiedon puutetta siitä, mitä vaikutuksia suden suojelustatuksen alentamisella on ja suden vaarattomuudesta ihmisille sekä siitä, että susi oli vuosisatojen ajan lähes kokonaan hävitetty Euroopasta. Puheenvuoroissa muistutettiin myös vaihtoehtoisista tavoista elää rinnakkain susien kanssa, kuten satsaamisesta susiturvallisiin aitoihin.
”Meidän täytyy löytää yhdessä ratkaisu suden ja ihmisen yhteiseloon sen sijaan, että toistaisimme menneisyyden virheitämme. Meidän täytyy suojella luontoa”, totesi saksalainen meppi Anna Deparnay-Grunenberg parlamentissa pitämässään puheessa.
Asiasta päätetään lopullisesti joulukuussa 2024. Suomi on tukenut komission tavoitteita suden suojelutason heikentämisestä eläin- ja ympäristöjärjestöjen vastustuksesta huolimatta.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2024. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Kuva: Hans Veth / Unsplash