Talven ruokatrendit 

Annika Rajala

Vuoden ensimmäisen Vegepalstan luoneen Annika Rajalan inspiraationa toimivat satokausikalenteri ja ruokatrendit: helmikuussa kaudessa on esimerkiksi mango. Lisäksi erilaiset vaahdot, tahnat ja hummukset annosten ytimenä ovat tällä hetkellä suosittuja.  

 

Tomaattiset harissapavut ja uunipaahdettu kukkakaali linssihummuspedillä  

Linssihummus 

Harissapavut ja kukkakaali2 dl punaisia (kuivattuja) linssejä 
2 rkl suolattua tahinia 
½ sitruunan mehu 
suolaa 
pippuria 
2 rkl oliiviöljyä 
(paprikamaustetta) 

  1. Huuhdo linssit ja keitä kypsiksi. Valuta. 
  2. Hurauta tehosekoittimessa linssit, tahini, oliiviöljy, sitruunanmehu ja mausteet. Lisää tarvittaessa vettä. 

Paahdettu kukkakaali 

1 kukkakaali 
oliiviöljyä 

Maustevoi kukkakaalille 

50 g Eleplant-kasvimargariinia 
1 sitruunan kuori raastettuna 
1 valkosipulinkynsi 
1 tl kurkumaa 
1 tl savupaprikaa 
½ tl suolaa 
½ tl pippuria 
Oddly Good Italian style -raastetta 

  1. Poista kukkakaalista lehdet ja kannan huono osa. Keitä kanta ylöspäin 10 minuuttia ja jäähdytä. 
  2. Sulata kasvimargariini ja lisää hienonnettu valkosipuli ja muut mausteet. Valele kukkakaali oliiviöljyllä ja hiero pintaan maustevoi ja Italian style -raastetta. 
  3. Paista 200 asteessa 20 minuuttia, nosta lämpötila 220 asteeseen ja paahda vielä n. 10 minuuttia.  

Tomaattiset Harissa-pavut 

1 sipuli 
1–2 valkosipulinkynttä 
oliiviöljyä 
1-2 tl Al’Fez Harissa -tahnaa 
kourallinen kirsikka- tai luumutomaatteja 
1 tlk Mutti-tomaatimurskaa 
1 tlk suuria valkoisia papuja 
½ sitruunan mehu 
suolaa 
pippuria 
tuoretta persiljaa 

  1. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Lisää pannulle 1 rkl oliiviöljyä ja kuullota sipulit.  
  2. Lisää kirsikkatomaatit ja harissa. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna muhia hetken. 
  3. Lisää tomaattimurska ja keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. 
  4. Kun tomaattikastike on hieman keittynyt, lisää valutetut valkoiset pavut, sitruunanmehu ja pilkottu persilja. Tarkista maku. 

 

Bataatti-chavre galette

noin 4-6 hengelle

Bataatti-chavre galetteTaikina 

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl tattarijauhoja 
1 tl suolaa 
1/2 tl leivinjauhetta 
1/2 dl oliiviöljyä 
2 rkl Nurish Gran Vegiano -raastetta (tai muuta vuustoraastetta) 

Täyte

1/2 bataatti
oliiviöljyä 
suolaa 
pippuria 
1-2 rkl Pirkka kaurafraichea 
1/3 Mö Chavre 
noin ½ dl pekaanipähkinöitä 
balsamicoa 

  1. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään ja lisää sitten öljy ja vesi. Vaivaa takina tasaiseksi, muotoile palloksi ja peitä kelmulla. Laita takinapallo jääkaappiin 1-2 tunniksi. 
  2. Valmistele täyte: Kuori ja viipaloi bataatti ohuiksi siivuiksi. Laita siivut uunipellille, hiero pintaan oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Toista molemmille puolille. Paista bataatteja 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. 
  3. Valmista galette: Kauli jääkaappikylmä galettetaikina soikeaksi ohueksi levyksi. 
  4. Sivele levyn pintaan kaurafraichea, pois lukien reunat noin 4 cm matkalta. Sirottele fraichen päälle kevyesti vuustoraastetta ja tuoretta timjamia. Asettele esipaistetut bataattiviipaleet pyöreään muotoon, hieman limittäin. Jätä edelleen reunat ilman täytteitä. (Halutessasi mehevämmän galeten, voit lisätä myös Chavren jo tässä vaiheessa – se tulee sulamaan uunissa jonkin verran, mutta hyytyy paistamisen jälkeen.) 
  5. Käännä täytteettömät reunat rypyttäen pohjan päälle ja voitele kaura- tai soijamaidolla. 
  6. Paista galettea 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. 
  7. Ota galette uunista ja murusta päälle Chavrea ja pekaanipähkinöitä. Paista vielä 15 minuuttia. 
  8. Koristele valmis galette tuoreella rucolalla ja balsamicolla. 

 

Rommissa liekitettyä mangoa ja kookosjäätelöä  

Kookosjäätelö 

Liekitettyä mangoa ja kookosjäätelöä tarjoilukipossa200 ml kookoskermaa 
1/3 tlk kondensoitua kookosmaitoa  
aitoa vaniljaa  

HUOM! Valmista jäätelö muutamaa tuntia ennen tarjoilua tai jo edellisiltana. Halutessasi voit korvata kookosjäätelön valmiilla vegaanisella vaniljajäätelöllä. 

  1. Mittaa kulhoon kookoskerma ja kondensoitu kookosmaito. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. 
  2. Viillä vaniljatanko auki ja kaavi siemenet veitsellä jäätelömassan sekaan. Sekoita. 
  3. Kaada massa kannelliseen astiaan ja sulje kansi. Laita jäätelö tekeytymään pakkaseen 3–4 tunniksi tai yön yli. Ota jäätelö pehmenemään hieman ennen tarjoilua. 

Liekitetty mango 

1 kypsä mango 
1 tl kasvimargariinia 
1 tl ruskeaa sokeria 
4 cl vegaanista tummaa rommia
vaahterasiirappia  
tummaa suklaata 
kookoshiutaleita 
tuoretta minttua 

  1. Kuori ja pilko mango pieniksi tasaisiksi kuutioiksi. 
  2. Paista mangokuutioita margariinissa ja ruskean sokerin kanssa keskilämmöllä niin, että ne vähän pehmenevät ja saavat kevyesti väriä. Ota sillä aikaa jäätelö sulamaan. 
  3. Liekitä mangot: Lisää pannulle rommi, sytytä se pitkäpiippuisella sytyttimellä ja anna alkoholin palaa pois. Noudata erityistä varovaisuutta! 
  4. Laita tarjoilukulhon pohjalle n. 1 tl vaahterasiirappia, sitten mangokuutiot ja pallo kookosjäätelöä. Koristele suklaarouheella, kookoshiutaleilla ja tuoreella mintulla. 

Lisää reseptejä Instagramissa @vegaanikokkailee 

Reseptit ja kuvat: Annika Rajala

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2024. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: