Vuoden ensimmäisen Vegepalstan luoneen Annika Rajalan inspiraationa toimivat satokausikalenteri ja ruokatrendit: helmikuussa kaudessa on esimerkiksi mango. Lisäksi erilaiset vaahdot, tahnat ja hummukset annosten ytimenä ovat tällä hetkellä suosittuja.
Tomaattiset harissapavut ja uunipaahdettu kukkakaali linssihummuspedillä
Linssihummus
2 dl punaisia (kuivattuja) linssejä
2 rkl suolattua tahinia
½ sitruunan mehu
suolaa
pippuria
2 rkl oliiviöljyä
(paprikamaustetta)
- Huuhdo linssit ja keitä kypsiksi. Valuta.
- Hurauta tehosekoittimessa linssit, tahini, oliiviöljy, sitruunanmehu ja mausteet. Lisää tarvittaessa vettä.
Paahdettu kukkakaali
1 kukkakaali
oliiviöljyä
Maustevoi kukkakaalille
50 g Eleplant-kasvimargariinia
1 sitruunan kuori raastettuna
1 valkosipulinkynsi
1 tl kurkumaa
1 tl savupaprikaa
½ tl suolaa
½ tl pippuria
Oddly Good Italian style -raastetta
- Poista kukkakaalista lehdet ja kannan huono osa. Keitä kanta ylöspäin 10 minuuttia ja jäähdytä.
- Sulata kasvimargariini ja lisää hienonnettu valkosipuli ja muut mausteet. Valele kukkakaali oliiviöljyllä ja hiero pintaan maustevoi ja Italian style -raastetta.
- Paista 200 asteessa 20 minuuttia, nosta lämpötila 220 asteeseen ja paahda vielä n. 10 minuuttia.
Tomaattiset Harissa-pavut
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1-2 tl Al’Fez Harissa -tahnaa
kourallinen kirsikka- tai luumutomaatteja
1 tlk Mutti-tomaatimurskaa
1 tlk suuria valkoisia papuja
½ sitruunan mehu
suolaa
pippuria
tuoretta persiljaa
- Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Lisää pannulle 1 rkl oliiviöljyä ja kuullota sipulit.
- Lisää kirsikkatomaatit ja harissa. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna muhia hetken.
- Lisää tomaattimurska ja keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia.
- Kun tomaattikastike on hieman keittynyt, lisää valutetut valkoiset pavut, sitruunanmehu ja pilkottu persilja. Tarkista maku.
Bataatti-chavre galette
noin 4-6 hengelle
Taikina
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl Nurish Gran Vegiano -raastetta (tai muuta vuustoraastetta)
Täyte
1/2 bataatti
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1-2 rkl Pirkka kaurafraichea
1/3 Mö Chavre
noin ½ dl pekaanipähkinöitä
balsamicoa
- Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään ja lisää sitten öljy ja vesi. Vaivaa takina tasaiseksi, muotoile palloksi ja peitä kelmulla. Laita takinapallo jääkaappiin 1-2 tunniksi.
- Valmistele täyte: Kuori ja viipaloi bataatti ohuiksi siivuiksi. Laita siivut uunipellille, hiero pintaan oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Toista molemmille puolille. Paista bataatteja 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
- Valmista galette: Kauli jääkaappikylmä galettetaikina soikeaksi ohueksi levyksi.
- Sivele levyn pintaan kaurafraichea, pois lukien reunat noin 4 cm matkalta. Sirottele fraichen päälle kevyesti vuustoraastetta ja tuoretta timjamia. Asettele esipaistetut bataattiviipaleet pyöreään muotoon, hieman limittäin. Jätä edelleen reunat ilman täytteitä. (Halutessasi mehevämmän galeten, voit lisätä myös Chavren jo tässä vaiheessa – se tulee sulamaan uunissa jonkin verran, mutta hyytyy paistamisen jälkeen.)
- Käännä täytteettömät reunat rypyttäen pohjan päälle ja voitele kaura- tai soijamaidolla.
- Paista galettea 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
- Ota galette uunista ja murusta päälle Chavrea ja pekaanipähkinöitä. Paista vielä 15 minuuttia.
- Koristele valmis galette tuoreella rucolalla ja balsamicolla.
Rommissa liekitettyä mangoa ja kookosjäätelöä
Kookosjäätelö
200 ml kookoskermaa
1/3 tlk kondensoitua kookosmaitoa
aitoa vaniljaa
HUOM! Valmista jäätelö muutamaa tuntia ennen tarjoilua tai jo edellisiltana. Halutessasi voit korvata kookosjäätelön valmiilla vegaanisella vaniljajäätelöllä.
- Mittaa kulhoon kookoskerma ja kondensoitu kookosmaito. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
- Viillä vaniljatanko auki ja kaavi siemenet veitsellä jäätelömassan sekaan. Sekoita.
- Kaada massa kannelliseen astiaan ja sulje kansi. Laita jäätelö tekeytymään pakkaseen 3–4 tunniksi tai yön yli. Ota jäätelö pehmenemään hieman ennen tarjoilua.
Liekitetty mango
1 kypsä mango
1 tl kasvimargariinia
1 tl ruskeaa sokeria
4 cl vegaanista tummaa rommia
vaahterasiirappia
tummaa suklaata
kookoshiutaleita
tuoretta minttua
- Kuori ja pilko mango pieniksi tasaisiksi kuutioiksi.
- Paista mangokuutioita margariinissa ja ruskean sokerin kanssa keskilämmöllä niin, että ne vähän pehmenevät ja saavat kevyesti väriä. Ota sillä aikaa jäätelö sulamaan.
- Liekitä mangot: Lisää pannulle rommi, sytytä se pitkäpiippuisella sytyttimellä ja anna alkoholin palaa pois. Noudata erityistä varovaisuutta!
- Laita tarjoilukulhon pohjalle n. 1 tl vaahterasiirappia, sitten mangokuutiot ja pallo kookosjäätelöä. Koristele suklaarouheella, kookoshiutaleilla ja tuoreella mintulla.
Lisää reseptejä Instagramissa @vegaanikokkailee
Reseptit ja kuvat: Annika Rajala
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2024. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).