Perjantaina 15.11.2024 maa- ja metsätalousvaliokunta järjesti julkisen kuulemisen Turkistarhaus historiaan! -kansalaisaloitteesta. Tilaisuudessa kuultiin jälleen turkisalan harhaanjohtavia puheenvuoroja.
Kansalaisaloitteessa vaaditaan turkistarhauksen kieltämistä Suomessa ja siirtymän toteuttamista oikeudenmukaisella tavalla. Aloite vaatii myös, että turkistarhauksen lopettamiseksi laaditaan kansallinen suunnitelma, jossa on huomioitu kohtuullinen siirtymäaika ja tukijärjestelmä turkistarhauksen lopettaville yrittäjille.
Kuulemisessa esityksen pitivät aloitteentekijöiden edustaja Tiina Vuolle, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Susanna Ahlström, Ruokaviraston osastonjohtaja Terhi Laaksonen, Eläinten hyvinvointikeskuksen johtava asiantuntija Satu Raussi, SEY Suomen eläinsuojelu ry:n toiminnanjohtaja Kati White, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Markus Sjöholm sekä Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry:n toiminnanjohtaja Marja Tiura.
Ruokavirasto ja Eläinten hyvinvointikeskus: terveysturvallisuus ja eläinten hyvinvointi eivät toteudu turkistarhoilla
Ruokavirasto totesi kuulemisessa turkistarhauksen olevan terveysvaara ihmiselle, sillä turkiseläimet voivat kantaa monia ihmisille vaarallisia viruksia, kuten lintuinfluenssaa, koronaa, salmonellaa sekä antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja. Virukset voivat helposti levitä tarhan sisällä, muuntautua tarhoilla ja pahimmillaan aiheuttaa ihmisiin tarttuvan pandemian.
Ruokaviraston mukaan uudet vaatimukset virusten torjuntatoimista tarhoilla eivät ole riittäviä, sillä seuraava pandemia voi tarttua eläimiin muualta kuin luonnonlinnuista tai olla herkemmin ihmisiin tarttuva. Lisäksi salmonellan leviäminen ei viraston mukaan ole hallinnassa, vaan turkistarhoilta levinnyttä salmonellaa on todettu nauta- ja sikatiloilla.
Kuulemispäivänä Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jossa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi turkistarhauksen jatkamisen nykymuodossaan muodostavan riskin vakaville pandemioille.
Eläinten hyvinvointikeskus EHK totesi esityksessään, etteivät eläinten lajinmukaiset käyttäytymistarpeet toteudu tarhoilla. Tarhoilla käyttäytymistarpeiden toteutuminen estetään esimerkiksi liikkumisen, virikkeiden, sosiaalisten suhteiden ja ravinnon hankkimisen eli saalistamisen osalta. Esimerkiksi virikkeitä tulisi tarjota varhaisessa vaiheessa ja monipuolisesti sekä niitä tulisi vaihdella, mitä ei turkistarhoilla tehdä.
EHK totesi, että tarhoilla käytetään niskapihtejä kettujen roikottamiseen, kun niitä pyydystetään häkistä. Roikottaminen aiheuttaa ketuille stressiä, minkä eläin yhdistää roikottamista tekevään ihmiseen, mikä puolestaan lisää eläinten pelkoa ihmistä kohtaan. Lisäksi he kritisoivat turkiseläinten jalostusta, jonka on todettu aiheuttavan eläimille terveyshaittoja, kuten ketuille vääntyneitä jalkoja ja ylisuuria nahkoja.
Eläinjärjestöt paljastivat yhteydet Venäjään
Aiemmin kuulemisviikolla Animalia nosti julkisuuteen, että turkiksia viedään yhä Suomesta Venäjälle miljoonien eurojen arvosta hyökkäyssodasta huolimatta. Kuulemistilaisuudessa SEY Suomen eläinsuojelu puolestaan paljasti, että turkiksia myös tuodaan Venäjältä Suomeen, ja että turkisala on käynyt kauppaa Putinia lähellä olevan oligarkki Mikhail Gutserievin kanssa. SEY:n mukaan on viitteitä siitä, että turkisala on pyrkinyt peittelemään yhteistyötä, ja että Saga Furs Oyj:n johtoa on syytä epäillä törkeästä säännöstelyrikoksesta.
Paljastuksista huolimatta turkisala pitäytyi väitteessään, että kauppaa venäläisten asiakkaiden kanssa ei ole tehty sodan alkamisen jälkeen.
Turkisalan väritetyt väitteet
Esityksissään turkisalan edustajat vetosivat kuulijoiden tunteisiin puhumalla siitä, kuinka eläinten hyvinvointi on heille etusijalla. Ala korosti alan omia epäluotettaviksi todennettuja sertifikaatteja: esimerkiksi Eläinten hyvinvointikeskus totesi kuulemistilaisuudessa, ettei turkisalan oma Welfur -järjestelmä ole riittävä tae eläinten hyvinvoinnista. Puheenvuoroissa ala jatkuvasti suurenteli ja vääristeli talouslukuja, mikä on myös jo aiemmin todistettu ja todennettu alan tapa toimia. Vuonna 2022 Animalia julkaisi turkisalan tarkistetut luvut sekä politiikkasuositukset kestävälle siirtymälle Selvityksessä turkistarhauksen nykytilasta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista.
Animalia oikoi kuulemisessa turkisalan esittämät virheelliset väittämät erillisessä artikkelissa (linkki jutun lopussa).
Erikoista oli, että turkisala oli tuonut kuulemiseen joukon ihmisiä, joille he jakoivat puheenvuoroja vapaasti. Suunvuoron saivat esimerkiksi kaksi turkistarhaajaa sekä FIFURin omat työntekijät. Eläinten edustajien joukosta puheenvuorot saivat vain esityksen pitäjät.
Seuraavaksi aloitteesta järjestetään asiantuntijakuuleminen kevään 2025 aikana, jonka jälkeen se etenee suureen saliin. Maa- ja metsätalousvaliokunta voi kuitenkin myös päättää, että se jättää aloitteen käsittelemättä, jolloin se ei etene eduskunnan äänestettäväksi. Tämä ei kuitenkaan olisi demokratian kannalta oikeudenmukainen ratkaisu.
Lue lisää (muualla verkossa)
Animalia 20.11.2024. Animalia kumosi jälleen turkisalan väitteet.
Helsingin Sanomat 15.11.2024. THL: Turkistarhaus aiheuttaa jatkuvan pandemiariskin Suomessa.
Animalia 13.11.2024. Turkiksia viedään Venäjälle miljoonien arvosta sodasta huolimatta – kettujen vienti lisääntyi 75 % viime vuonna.
SEY 15.11.2024. SEYn selvitys: turkishuutokauppayhtiö Saga Furs on käynyt kauppaa pakotelistalla olevan venäläisen oligarkin kanssa.
Animalia 20.3.2023. Turkisala liioittelee niin työllisyyttä kuin verotulojakin.
Animalia. Selvitys turkistarhauksen nykytilasta ja vaihtoehdoista.
Kuva: Laura Uotila