Vain kärsimysten tähden

Ilkka-Pohjalaisessa julkaistiin 24.1.2025 juttu jatkavasta ja lopettavasta turkistarhaajasta. Molemmat tarhaajat saivat viime vuonna miljoonakorvaukset lintuinfluenssan takia tapetuista eläimistä.

Yksi lopettava yritys on Esa Rantakankaan omistama Höltin Minkki, joka on ollut Suomen suurimpia tarhayrityksiä. Jutussa Rantakangas toteaa, että markkinatilanne ei ole vaikuttanut lopettamiseen. Rantakangas toteaa sen sijaan, että ”rahan takia tätä ei ole tehty moneen vuoteen”. Hänen mukaansa toiminta oli selvästi kannattavaa viimeksi vuonna 2017.

Hetkinen… Tämä herättää kysymyksen: Miksi turkistarhausta jatketaan, jos ei rahan takia?

Eläinten kärsimysten jatkamisen takia?

Jotta eläinoikeusjärjestöillä olisi yhä tekemistä?

Jotta suomalaiset näyttäisivät eurooppalaisessa kontekstissa takapajuisilta jästipäiltä, jotka eivät vain voi lopettaa eettisesti mahdotonta ja taloudellisesti kannattamatonta liiketoimintaa?

Rantakangas osoittaa syyttävän sormen tarhauksen lopettamisesta Ruokavirastoon. Hänen mukaansa virastossa ei “hirveästi arvostettu alkutuotantoa”. Höltin Minkki sai kuitenkin Ruokavirastosta hieman yli viisi miljoonaa euroa korvausta lintuinfluenssaseurannan vuoksi lopetetuista turkiseläimistä. Se on suurin summa koko maassa. Rantakangas kertoo Ilkka-Pohjalaiselle, että korvausrahoilla on maksettu velkoja ja kuluvan kauden kuluja ja osa on sijoitettu. Vaikka Rantakangas lopettaa oman tarhayrityksensä, jatkaa hän yritysrekisterien perusteella yhä muutaman turkistarha- ja turkiseläinrehua valmistavan yrityksen hallituksesta.

Höltin Minkin kotipaikkakunnalla Lappajärvellä oli vielä vuonna 2022 voimakasta turkistarhausta: 15 tilaa. Tuolloin Lappajärven turkistarhat muodostivat 2,6 prosenttia kaikista Suomen tarhoista. Lintuinfluenssaepidemia ja eläinten massalopetukset johtivat siihen, että viime vuonna alueella oli enää 3 toimivaa tarhaa.

Jotkut tarhat yrittävät jatkaa lintuinfluenssasta, talousvaikeuksista ja turkistarhauksen maineesta huolimatta. Ilkka-Pohjalaisen jutussa Mäkfox Oy:n Mikko Mäkipelkola Kauhavalta toivoo, että ”viruksen aiheuttama ajojahti lakkaa ja alalla päästään töihin”. Mäkfox Oy sai toiseksi eniten korvauksia lintuinfluenssan takia, lähes 2,7 miljoonaa euroa.

Rakkaudesta lajiin, ei rahan takii?

Lue lisää Animalia-mediasta

Turkistarhojen suojaustoimet olivat osin olemattomia, raportit paljastavat
Turkistarhoille maksettu tänä vuonna jo lähes 37 miljoonaa euroa korvauksia

Lue lisää (muualla verkossa)

Ilkka-Pohjalainen 22.1.2025. Turkistarhaajat tiukassa tilanteessa: Toinen lopettaa, toinen aloittaa alusta
Animalia. Selvitys turkistarhauksen nykytilasta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista

Kuva: Jo-Anne McArthur / Djurrättsalliansen / We Animals

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: