92 prosenttia eläinkokeet läpäisseistä lääkkeistä hylätään ihmistutkimuksissa

Vasta julkaistu raportti vahvistaa, että eläinkokeiden tehokkuus lääkkeiden kehitystyössä on heikkoa.

Raportin mukaan 92 prosenttia eläinkokeet läpäisseistä eli eläimillä tehokkaiksi havaituista lääkkeistä hylätään ihmisillä tehtävissä tehokkuus- ja turvallisuuskokeissa. Tuoreen raportin on toimittanut maailman suurin bioteknologia-alan yhdistys the Biotechnology Innovation Organisation (BIO).

Heikoimmin tuloksia saadaan urologiaan liittyvissä lääketutkimuksissa. Niissä ainoastaan 4 prosenttia eläinkokeissa tehonneista lääkeaineista hyväksyttiin myös ihmistutkimuksissa. Myöskin sydän-, syöpä- ja neurologisten lääkkeiden tehokkuus oli erityisen heikkoa: niistä hyväksyttiin vain 5–6 prosenttia ihmistutkimuksissa.

Tulos on linjassa aiempien vastaavien selvitysten kanssa. Tulosten valossa on entistä selvempää, miten heikosti eläinkokeet mallintavat ihmisiä. Huomattavasti luotettavampia ja suoremmin ihmisiin sovellettavia tuloksia saataisiin ihmisiin keskittyvillä, eläinkokeettomilla tutkimusmenetelmillä.

EU:lle suunnitelma eläinkokeiden lopettamiseksi

EU:n koe-eläintoimintaa säätelevään direktiiviin on jo kirjattu lopputavoitteeksi eläinkokeiden lopettaminen. Tätä kohti ei kuitenkaan ole juuri menty, sillä koe-eläinten määrä on laskenut EU-alueella huomattavan hitaasti. Eurooppalaiset eläinjärjestöt keräävät nyt allekirjoituksia eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen, jonka yhtenä tavoitteena on konkreettisen suunnitelman saaminen EU:lle eläinkokeiden lopettamiseksi. Ilman tätä suunnitelmaa tavoitteen saavuttaminen on hyvin hidasta.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan myös kosmetiikan eläinkoekiellon turvaamista. Kosmetiikan eläinkoekielloista huolimatta Euroopan kemikaalivirasto on vaatimassa uusia eläinkokeita tietyille ainesosille – myös sellaisille, joita käytetään laajasti kosmetiikassa ja joiden pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta on näyttöä.

Lähteet (muualla verkossa)

Eurooppalainen kansalaisaloite ”Save the cruelty free cosmetics”

BIO 2021. New Clinical Development Success Rates 2011-2020 Report.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: