Animalia vaatii tuskallista kalojen hiilidioksiditainnutusta kiellettäväksi

Hiilidioksiditainnutus on Suomessa kasvatettujen kalojen yleinen ja laillinen tainnutusmuoto. Hiilidioksiditainnutuksessa kalaa pidetään hiilidioksidipitoisessa vedessä, kunnes se menettää tajuntansa. Tämän jälkeen kala verestetään. Animalia vaatii käytäntöä kiellettäväksi Suomessa osana kalojen oikeuksiin keskittyvää Kalarakas-kampanjaansa.

Suomessa kasvatetusta noin 15 miljoonasta kilosta ruokakalaa 90 prosenttia on kirjolohta. Tämä tarkoittaa miljoonia eläinyksilöitä vuosittain. Lohikaloilla esiintyy voimakkaita pakoreaktioita ja stressiä hiilidioksiditainnutuksen aikana. Lohella kestää jopa kuusi minuuttia menettää hiilidioksidivedessä tajuntansa.

“Norjassa kalojen hiilidioksiditainnutus on kielletty laissa jo vuodesta 2007 alkaen. Myös Suomen on aika kieltää tämä julma käytäntö. Kalankasvatus on yllättävän suuri eläintuotannon ala, josta ei juurikaan käydä eettistä keskustelua. Haluamme muistuttaa, että kala ei ole kasvisruokaa, vaan kyse on älykkäistä ja kipua tuntevista olennoista, joita meidän on suojeltava”, Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen sanoo.

Kansainvälinen eläintautijärjestö OIE toteaa vedessä eläviä eläimiä koskevassa ohjeistuksessaan, että hiilidioksiditainnutus johtaa heikkoon eläinten hyvinvointiin ja suosittelee mekaanisia tai sähköisiä tainnutusmenetelmiä. Myös Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on todennut vertailussaan hiilidioksiditainnutuksen johtavan eri menetelmistä huonoimpiin seurauksiin hyvinvoinnin kannalta.

“Eläinsuojelulaki ja sen asetukset ovat uudistumassa. Lakiuudistuksen aikana hallituksen tulee sitoutua säätämään kalojen hiilidioksiditainnutus kielletyksi. Samalla on selvitettävä kansainvälisten esimerkkien avulla, mitkä tainnutusmenetelmät olisivat soveltuvia korvaamaan hiilidioksiditainnutuksen ja millaisia investointitukia hiilidioksiditainnutuksen kielto voisi edellyttää”, Lahtinen vaatii.

Vetoomus luovutetaan hallitukselle syyskuun 2019 alussa.

Tutustu Animalian Kalarakas-kampanjaan täällä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Lähteet (muualla verkossa)

LUKE: Kalamarkkinakatsaus 2016.
EFSA: Species-specific welfare aspects of the main systems of stunning and killing of farmed fish: rainbow trout- Scientific Opinion of the Panel on Animal Health and Welfare (englanniksi, pdf).
Eriksson-Kallio, Anna Maria: Teuraskalan tainnutus ja hyvinvointi. Kalaterveyspäivä 28.3.2012.
OIE: Aquatic Animal Health Code (englanniksi).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: