Menu

Kovaan kuntoon kasviksilla

Johanna Hiekkala

Vegebuumi on valloittanut jo urheilupiirit, vaikka epäilijöitäkin vielä riittää. Kulkeeko treeni paremmin pihvillä vai pavuilla?

Reilu kymmenen vuotta sitten Jussi Riekki tutustui eläinten oikeuksiin ja kasvissyöntiin. Ajatus veganismista tuntui loogiselta. Riekki jätti heti lihan lautaselta ja alkoi hetkeä myöhemmin vegaaniksi. Alusta asti eläinten oikeudet ovat olleet Riekille kasvisyönnin perusta. Myöhemmin vuosien varrella mukaan ovat tulleet terveys- ja ympäristöasiat.

”Tutkimustieto on kasvisruokavalion terveellisyyden puolella, ja liikuntaravitsemuksen kannalta ei ole väliä syödäänkö seka- vai kasvisruokaa”, Riekki kertoo.

Iänikuinen proteiinikysymys

Riekki on aina ollut urheilullinen ja harrastanut kamppailulajeja aktiivisesti. Nykyisin hän työskentelee liikunta-alalla. Kymmenessä vuodessa muutosta käytännöissä on tapahtunut paljon ja ruokatarjonta on parantunut. Asenteet ja ilmapiiri ovat muuttuneet. Muutos näkyy myös urheilupiireissä, vaikka se onkin siellä ollut hitaampaa. Liikunta-alan ihmiset ovat alkaneet tiedostaa, että tapa miten nyt syödään ei olekaan se paras. Osa urheilijoista kertoo myös palautuvansa paremmin kasvisruokavaliolla, joten se sopii hyvin urheilijalle oikein koostettuna.


Liikunta-alan ihmiset ovat alkaneet tiedostaa, että tapa miten nyt syödään ei olekaan se paras.

Vaikka tieteellinen näyttö puhuu vahvasti kasvisruokavalion terveellisyyden puolesta, työtä on vielä tehtävänä. Yleisin huolenaihe urheilun parissa tuntuu edelleen olevan riittävä proteiinin saanti. Toiseksi mietityttää, saako kasvisruokavaliosta energiaa tarpeeksi. Onneksi molemmat myytit on helppo kumota. Liikuntamaailman asenteet vaikuttavat myös valtaväestöön. Lopullinen läpimurto kasvisruokavalion valtavirtaistumisessa saadaankin ehkä sitten, kun personal trainereista viimeisinkin uskoo, että kasvisruuasta saa riittävästi proteiinia.

Riekki kertoo, että urheilijan ruokavalion suunnittelu perustuu elimistön ravitsemustilan optimointiin. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että kun kehon hiilihydraatti- ja rasvavarastot tyhjenevät, ne täytyy täydentää. Lisäksi pitää saada riittävästi proteiinia, energiaa ja ravintoaineita, ja tämä onnistuu hyvin kasviruokavaliolla.

”Samat lainalaisuudet pätevät riippumatta siitä, syödäänkö liha- vai kasvisruokaa.”

Kirjasta apua urheilijan ruokavalioon

Kestävyysurheilussa kasvissyöjiä on jo useita, mutta kehonrakennuksen parissa se ei vielä ole niin yleistä. Koska internetistä löytyy niin paljon ristiriitaista faktaa ja jopa roskatietoa, päätti Riekki kirjoittaa Liikkujan kasvisruokavalio -kirjan. Aloittelevan kasvissyöjän voi joskus olla vaikea löytää tietoa ruokavalion koostamisesta. Riekin kirjasta tiedon löytää helposti ja kootusti.

Jossain vaiheessa Riekki itsekin hetken uskoi trendikkääseen karppausbuumiin, ja urheilu meni veganismin edelle. Hän jatkoi kuitenkin opiskelua ja palasi vegaaniksi kun ymmärsi, että luotettavin tieteellinen näyttö puoltaa kasvissyöntiä.  

Ihmisten auttaminen terveellisten elämäntapojen pariin on Riekille tärkeää. Hän pitää myös Puoli kiloa päivässä -blogia ja käy luennoimassa liikkujan kasvisruokavaliosta. Riekki on kuitenkin ennen kaikkea eläinoikeusaktivisti, ja kirjoittaminen on hänelle tärkeä aktivismin muoto. Vaikka Riekin omaan ruokavalioon eivät einekset kuulu, niin suuresti kasvaneet vegaaniset einesruokamarkkinat hän näkee luonnollisesti hyvänä asiana eläinten kannalta.

Riekki kannustaa ihmisiä yrittämään parhaansa ja tekemään sen verran kuin pystyy. On jo iso askel eteenpäin, että syö kasvispainotteisesti. Teknologia kehittyy ja tieto lisääntyy kuitenkin koko ajan, joten mustavalkoisesta ajattelusta kannattaa luopua.

”Jos joskus tulee tilanne, ettei vegaanista ruokaa ole saatavilla, niin ei maailma siihen kaadu. Asiat kannattaa pitää käytännöllisinä, ei tarvitse olla täydellinen.”

Jussi Riekki.
Jussi Riekki puolustaa eläinten oikeuksia.

Kuvat: Unsplash (artikkelikuva) & Jussi Riekki (omakuva).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: