Animalian juhlavuoden podcast antaa eläimille äänen

Eveliina Piispanen

Maaliskuussa vietettiin Animalian 60-vuotissyntymäpäiväjuhlia, ja tämä juhlavuosi tulee näkymään Animalian toiminnassa monella tavalla. Yksi näistä on Eläinten ääni -podcast.

Podcastissa on mukana muun muassa 23-vuotias rovaniemeläinen Liina Martikainen. Martikainen oli ajatellut jo ennen Eläinten ääni -projektia podcastin tekemistä, joten kutsu tähän projektiin kilahti sähköpostiin täydelliseen aikaan.

Podcast-tiimiin mukaan pääseminen on Martikaiselle ensimmäinen konkreettinen teko järjestötoiminnassa aiempaa lahjoittamista lukuun ottamatta.

“Lähdin mukaan eläinten oikeuksien puolustamisen, niiden edistämisen ja eläinten äänen kuuluviin saamisen tähden. Halu tehdä jotain yhteiskunnallisesti merkittävää on suuri, ja mielestäni eläinoikeustietouden levittäminen on juuri sitä itseään”, Martikainen sanoo. 

Martikainen tekee podcastiin jakson veganismista yhdessä 19-vuotiaan Valo Kainulaisen kanssa.

Espoosta kotoisin oleva Kainulainen lähti mukaan, koska haluaa auttaa eläimiä antamalla ihmisille enemmän tietoa eläinten kohtelusta tuotantotaloudessa ja vaihtoehtoisista toimintatavoista yksilön sekä koko ruuantuotantojärjestelmän tasolla.

“Tapa, jolla kohtelemme eläimiä nyt, aiheuttaa vahinkoa monella tavalla. Se vahingoittaa ympäristöä, terveyttämme ja on epäeettistä eläimiä kohtaan. Tahdon oppia lisää ihmisiin vaikuttamisesta. Haluan kehittää esiintymistaitojani ja julkisen puhumisen taitoja”, Kainulainen kertoo.

Eläinten ääni käsittelee esimerkiksi veganismia ja eläintuotannon epäkohtia

Martikaisen ja Kainulaisen yhteisessä podcast-jaksossa tullaan puhumaan siitä, kuinka veganismista tehdään elämäntapa, joka kestää. Jakso painottuu pääasiassa ruokaan.

Martikainen näkee vegaanisen ruuan yksinkertaisesti kestävimpänä vaihtoehtona kaikista, kaikilla indikaattoreilla ja metodeilla tarkasteltuna.

“Suhteeni ruokaan voisi sanoa olevan kohtuullisen stabiili tällä hetkellä. Aina se ei sitä ole ollut. Teiniaikoina, aikana ennen vegaaniutta, ruuasta tuli minulle jonkinlainen mörkö, kun etsin omalle keholle sopivaa ruokavaliota erinäisten terveysongelmien kierteessä. Nyt kun kehoni voi hyvin, myös mieli voi hyvin. Olen todennut vegaanisen ruokavalion olevan itselleni paras vaihtoehto myös terveydellisistä syistä”, Martikainen kertoo.

Martikaisen ja Kainulaisen yhteisen jakson lisäksi Kainulainen on tekemässä podcastiin toisenkin jakson, joka kertoo eläintuotannon epäkohdista.

“Vegaaninen ruoka kuluttaa vähemmän luonnon resursseja kuin eläinperäinen ruoka. Vegaanisen ruuan kasvattamiseen tarvitaan vähemmän maa-aluetta kuin eläinperäisen ruuan kasvattamiseen. Globaali kasvipohjaiseen ruuantuotantojärjestelmään siirtyminen mahdollistaisi sen, että ruokaa riittäisi kaikille. Vegaanisten proteiinivalmisteiden, kuten härkiksen ja nyhtökauran, tulisi olla halvempia kuin lihatuotteiden”, Kainulainen sanoo.

Myös Martikainen näkee kehityskohtia. Erityisesti vegaanisten elintarvikkeiden pakkausmateriaalien kierrätettävyyteen sekä ekologisuuteen tulisi hänen mielestään kiinnittää huomiota.

“Olisi myös ihan mielettömän siistiä katsoa televisiosta vegaanisia kokkausohjelmia!” Martikainen ideoi.

“Ihan super tavata samanhenkisiä ihmisiä ja oppia uutta!”

Projektissa mukana olevat ovat tavanneet 1–2 kertaa kuukaudessa netin välityksellä epidemiatilanteen vuoksi.

“Podcastin tekeminen on tähän mennessä ollut pitkälti Zoom-kokouksia, joissa olemme hakeneet rahoitusta hankkeelle. Lisäksi olemme saaneet julkisen puhumisen ja äänittämisen asiantuntijoilta ohjeita podcastin toteuttamiseen sekä suunnitelleet jaksojen sisältöä. Toivon, että podcast saavuttaa laajan kuulijakunnan ja että jaksot herättävät keskustelua sekä innostavat ihmisiä muuttamaan omia valintojaan”, Kainulainen kertoo.

“Tähän mennessä podcastin tekeminen on ollut erittäin hauskaa! Olen oppinut, opin ja toivon myös tulevaisuudessa oppivani aina vain lisää eläinten oikeuksista sekä siitä, kuinka edistää niitä. Myös käytännön taitojen, kuten äänittämisen, leikkaamisen, äänimateriaalista ehjän kokonaisuuden luomisen ja muun projektiin liittyvän toiminnan opettelua odotan innolla. Ihan super tavata samanhenkisiä ihmisiä ja oppia uutta!”, Martikainen sanoo ja haluaa rohkaista myös muitakin mukaan eläinoikeustoimintaan.

Eläinten ääni -podcastia on rahoitettu Euroopan unionin Euroopan solidaarisuusjoukot- ohjelmasta.

Liina Martikainen Valo Kainulainen

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2021. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kuvat: Andrew Skowron, Essi Martikainen ja Valo Kainulainen, kuvitus: Heta Kasurinen

Lue aiheesta (muualla verkossa)

Eläinten ääni -podcast Spotifyssä

Euroopan unionin solidaarisuusjoukot

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: