Mitä jos tekisit joulupöytään punajuuripyöryköitä laatikoiden sijaan? Alkupaloiksi sopivat juhlalliset savutofutahnasta ja vegaanisesta kaviaarista kootut cocktailpalat, jälkiruokana maistuu perinteinen toscapiirakka, joka saa piristystä puolukasta.
Savutofutahna-ruissipsit
30–40 cocktailpalaa.
Savutofutahna:
300 g/1 pkt savutofua (esim. Jalotofu)
2 porkkanaa (tai muuta värikästä juuresta)
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl oliiviöljyä
½ dl sitruunamehua
½ dl kaurakermaa tai muuta kasvikermaa
½ tl valkopippuria
ripaus suolaa
Lisäksi:
– ruissipsejä tai muita suolakeksejä
– tuoretta tilliä tai muuta yrttiä
– vegaanista mätiä (esim. Cavi-art)
– muita värikkäitä kasviksia, esimerkiksi punasipulisilppua tai kirsikkatomaatteja
Kääri tofu keittiöliinaan ja kuivaa enin kosteus pois, pidä päällä painona esimerkiksi paistinpannua.
Kuori porkkanat ja pilko pienemmiksi paloiksi.
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai aja sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Kokoa cocktailpalat. Pursota savutofutahnaa ruissipsien keskelle ja ripottele päälle tuoretta tilliä, Cavi-artia ja halutessasi muita värikkäitä täytteitä.
Punajuuri-kvinoapyörykät
Noin 20 pyörykkää.
1 dl (kotimaista) kvinoaa
n. 300 g eli 2 keskikokoista punajuurta
1 rkl perunajauhoja
½ tl valkopippuria
½ tl suolaa
öljyä paistamiseen
Huuhtele kvinoa hyvin ja keitä kypsäksi paketin ohjeen mukaan.
Kuori punajuuret ja raasta raastimella ohueksi raasteeksi.
Sekoita kulhossa valutettu kypsä kvinoa, punajuuriraaste, perunajauhot ja mausteet.
Laita paistinpannulle sentin kerros öljyä ja anna sen kuumentua kunnolla: öljyn pitää tiristä, jos sinne laittaa nokareen taikinaa. Pyörittele taikinasta esimerkiksi kahden lusikan avulla palloja ja laita öljyyn paistumaan. Anna pyöryköiden paistua kunnolla rapeiksi ja kääntele niitä paiston aikana, jotta ne paistuvat joka puolelta.
Tarjoile pyörykät kylmänä tai lämpimänä esimerkiksi soijajugurttiin tehdyn Poppamiehen blue cheese dipin kera.
Puolukka-toscapiirakka
6–8 palaa.
Pohja:
4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
½ dl (kookos)sokeria
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 dl öljyä
2 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
1 rkl omenaviinietikkaa
3 dl puolukoita
1 tl perunajauhoja
Toscakuorrute:
2 dl kookosmaitoa
½-1 dl (kookos)sokeria
2 tl vehnäjauhoja
1½ dl eli n. 80 g mantelilastuja
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää sekaan öljy, kookosmaito, vesi ja etikka ja kääntele taikina sekaisin.
Kaada taikina 26 cm pyöreään tai kulmikkaaseen kakku/piirakkavuokaan. Sekoita perunajauhot puolukoihin ja ripottele taikinan päälle. Esipaista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Valmistele toscakuorrute pohjan paistuessa. Laita kookosmaito ja sokeri kasariin ja keitä kasaan noin 10 minuuttia. Lisämakeutta saat käyttämällä 1 dl sokeria. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja kaada nauhana kookosmaitoon koko ajan sekoittaen. Lisää seokseen myös mantelilastut ja sekoita hyvin.
Levitä manteliseos esipaistetun piirakan päälle tasaisesti. Paista piirakkaa vielä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Varo paistamasta liikaa, etteivät mantelilastut pääse palamaan.
Löydät lisää reseptejä Ruoka-alkemistin blogista täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen).
Reseptit ja reseptikuvat: Jenni Jouppila / Ruoka-alkemisti.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2018. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).