Animalian reseptit: Vegaanin voimaruokaa

Silver Sirel

Vegevallankumous

Voiko olla vegaani ja saavuttaa tuloksia urheilussa? Sienipaputto, kotimainen ja proteiinipitoinen muunnos risotosta, mausteinen gulassi, jonka proteiini tulee seitanmakkarasta, linsseistä ja ravintohiivasta sekä helppo ja nopea voimapasta ovat erinomaista vegaanista voimaruokaa urheilijan tarpeisiin. Näillä eväillä jaksaa!

Mausteinen ja proteiinirikas gulassikeitto.

Helppo vegaaninen gulassikeitto

8 annosta / 30 minuuttia

2 perunaa (2 cm kuutioina)
1 paprika (2 cm kuutioina)
1 sipuli (2 cm kuutioina)
3 valkosipulin kynttä (silputtuna)
1 porkkana (2 cm kuutioina)
2 dl punaisia kuivattuja linssejä
3 rkl ravintohiivaa
250 g mausteista vegaanista makkaraa (2 cm kuutioina)
1 kasvisliemikuutio
1/4 osa chiliä (silputtuna)
2 laakerinlehteä
400 g tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyreetä
1,5 l vettä
1 tl suolaa

Tarjoiluun kaura fraichea.

Paista kattilassa rypsiöljyssä makkaraa niin, että se saa väriä. Lisää sipuli, valkosipuli, porkkana, paprika, paprikajauhe ja paista pari minuuttia lisää.

Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan veden ja tomaattimurskan kanssa. Kun keitto alkaa kiehua, lisää kattilaan perunat, ravintohiiva, suola, kasvisliemikuutio, laakerinlehdet, chili ja keitä 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Paputto pitää nälän poissa pitkään korkean proteiinipitoisuutensa johdosta.

Proteiinipitoinen sienipaputto

4 annosta / 30 minuuttia

4 dl härkäpapuruohetta (isompaa)
1 pieni sipuli pilkottuna
3 valkosipulin kynttä silputtuna tai murskana
4 rkl oliiviöljyä
2 tl timjamia
2 dl valkoviiniä
1 dl kaurakermaa
200 g sieniä (itse käytin siitakesieniä)
8 dl kasvislientä
3 rkl ravintohiivaa (ei pakollinen)
4 rkl pilkottua varhaissipulia (ei pakollinen)

Paista sienet pannulla oliiviöljyssä (1 rkl) ja aseta sivuun.

Kuullota pannulla valkosipuli ja sipuli oliiviöljyssä (3 rkl) minuutin ajan. Lisää pannulle huuhdeltu härkäpapurouhe ja paista sekoittaen 1 minuutti.

Kaada joukkoon valkoviini ja paista 30 sekuntia lisää sekoittaen. Lisää kasvisliemi, timjami, ravintohiiva, kaurakerma ja keitä 6 minuuttia tai kunnes suurin osa nesteestä on kiehunut pois.

Lisää sienet, mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa. Valmiin paputton rakenne pitäisi olla valuva, samanlainen kuin esimerkiksi kaurapuurolla.

Kauden kasviksia hyödyntäen syntyy maukas pasta.

Nopea voimapasta

4 annosta / 30 minuuttia

250 g kuivaa pastaa
100 g soijasuikaleita
2 tomaattia (viipaloitu)
20 basilikan lehteä (viipaloitu)
3 valkosipulin kynttä (murskattu)
1 punasipuli (viipaloitu)
1/4 kesäkurpitsaa (poista siemenet lusikalla ja viipaloi kesäkurpitsa)
2 kasvisliemikuutiota
1 tl suolaa
pippuria

Oliiviöljyä paistamiseen
pinjansiemeniä ja basilikan lehtiä koristeluun (ei pakollinen).

Keitä soijasuikaleet ja pasta paketeissa olevien ohjeiden mukaan. Lisää 1 kasvisliemikuutio soijasuikaleiden keittoveteen. Ota talteen 2 dl pastan keittovettä silloin, kun pasta on puolikypsä ja sekoita veteen 1 kasvisliemikuutio. Tästä tulee pastakastike.

Paista soijasuikaleita pannulla oliiviöljyssä muutama minuutti tai kunnes ne ovat ruskistuneita. Aseta sivuun.

Keitä pasta melkein kypsäksi ja jäähdytä siivilällä juoksevan kylmän veden alla.

Paista pannulla sipulia ja kesäkurpitsaa oliiviöljyssä 2 minuuttia. Lisää valkosipuli ja paista 30 sekuntia lisää.

Lisää pannulle pasta, pastakastike (keitinvesi), tomaatti, basilika, soijasuikaleet, suola ja pippuri. Lämmitä 2 minuuttia tai kunnes pasta on kuuma.

Löydät lisää reseptejä Vegevallankumouksen blogista ja Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusissa välilehdissä).

Kuvat: Silver Sirel / Vegevallankumous (reseptikuvat) & Flickr / Marco Verch CC BY 2.0 (artikkelikuva).

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2019. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: