Eläinten oikeudet kuulokkeissasi

Valtteri Lehti

Eläinoikeuspodcast on Suomen ensimmäinen yksinomaan eläinten oikeuksiin keskittyvä podcast.

Animalia-lehti haastatteli vuoden 2017 marraskuussa julkaistun Eläinoikeuspodcastin tekijöitä, Animalian markkinointiviestinnän suunnittelija Emmi Pääkköstä ja kampanjavastaava Veikka Lahtista.

Miksi eläinten oikeuksille tarvittiin oma podcast?

EMMI: Eläinten oikeudet ovat aihe, joka ei saa tarpeeksi huomiota missään kanavassa. Ajattelimme, että podcast on hyvä matalan kynnyksen tapa tehdä aihetta uusille yleisöille tutuksi. Samalla voimme laajentaa Animalian omaa viestintää.

VEIKKA: Olemme molemmat aktiivisia podcastien kuuntelijoita, ja siksi varmaan totesimme tämän hyväksi moderniksi tavaksi tuoda asioita esille kanavassa, jota tähän tarkoitukseen ei vielä hyödynnetä.

Mitä erityisiä mahdollisuuksia podcast-formaatti luo?

EMMI: Yksi syy miksi eläinoikeusteemoja ei käsitellä mediassa on se, että ihmiset kokevat ne etäisiksi ja eivät näe niiden suoraa linkkiä arkielämäänsä. Oikeasti linkki tietenkin on suora esimerkiksi sen kautta, mitä syömme. Tässä formaatissa kuulee toisen ihmisen äänen kuulokkeissa jopa päänsä sisällä. Se on hyvä mahdollisuus tehdä eläinoikeuskeskustelua normaalimmaksi ja arkipäiväisemmäksi. On myös tärkeää kuulla, että näistä asioista keskustelevat ihan oikeat ihmiset, eikä puhuta pelkän organisaatiobrändin takaa.

VEIKKA: Kahden ihmisen välinen keskustelu on paljon vapaampi tapa käsitellä aiheita kuin tekstiformaatit, joissa helposti tulee oltua muodollinen. Saavutettavuus on podcastissa myös merkittävä tekijä. Teemme Animaliassa paljon kuvaa ja tekstiä, mutta tämä on eri aistille tarkoitettu ja siten helpottaa joillekin aiheeseen tarttumista. Podcasteissa ei ole vakiintuneita sääntöjä, ja siksi on helppo kokeilla eri tekemisen tapoja.

Animalian markkinointiviestinnän suunnittelija Emmi Pääkkönen ja kampanjavastaava Veikka Lahtinen.

Mitä teemoja olette ajatelleet käsitellä tulevissa jaksoissa ja kuullaanko ohjelmassa jotain kiinnostavia vieraita?

EMMI: Eläinlakiteema on juuri nyt ajankohtainen, ja siksi puhumme siitä seuraavassa jaksossa. Saimme myös toiveen käsitellä jossain kohtaa eläinoikeusliikkeen historiaa. Lisäksi minua kiinnostavat erityisesti veganismin ja luokan suhde ja toisaalta eläinoikeus- ja muiden poliittisten kysymysten limittyminen.

VEIKKA: Haluamme haastatella kentän kiinnostavimpia toimijoita ja erityisesti sellaisia, jotka tekevät jotain uutta. Haluamme erityisesti vieraita, jotka pystyvät lempeällä ja lähestyttävällä tavalla esittämään uusia ideoita. Vegemessujen tekijät olisi hienoa saada alkuvuodesta haastatteluun.

Millaista on ollut tehdä podcastia?

EMMI: Kokemattomana äänityöläisenä se on ollut palkitsevaa opettelua, koska tekemään ryhtyminen on niin helppoa. On ollut kiva huomata, että pystyy tekemään tuollaisia juttuja ja ihmiset ovat myös halunneet kuunnella.

VEIKKA: On ollut hauskaa keskustella, koska työssä hoitaa aika paljon juttuja yksin. Esimerkiksi jaksoa, jossa kävimme läpi huonoja eläinten oikeuksia vastustavia argumentteja, oli tosi hulvatonta tehdä. Muuten elämässäni asiat etenevät pitkälti keskustelemalla, joten on tuntunut tarpeelliselta varata kalenterista aikaa nimenomaan eläinten oikeuksista juttelemiselle.

Löydät kaikki Animalian Eläinoikeuspodcastin jaksot täältä (linkki aukeaa samaan välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: