Eläinoikeusasiat ovat olleet taas näkyvästi esillä tänä syksynä ja Animalian toimistolla on pitänyt kiirettä. Toimintaa on ollut eläinoikeuskentän laidasta laitaan: on kannettu kansioita eduskunnassa, nostettu eläintuotannon ilmastopäästöt näkyvästi esille ilmastomarssilla ja on kokoonnuttu metsän keskelle upeiden vapaaehtoistemme leirille. Me Animaliassa olemme vaikuttaneet aktiivisesti uuteen eläinlakiin tapaamalla maa- ja metsätalousministeriä, seuraamalla eduskunnan lähetekeskustelua ja olemalla kuultavana asiantuntijana maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Animalian ja SEYn vetoomus kunnianhimoisemman eläinlain puolesta keräsi huimat 139 000 nimeä, ja vetoomus luovutettiin lokakuussa eduskuntaan.
Kasvissyönnin edistämiseksi olemme olleet mukana julkaisemassa suomenkielistä painosta Farmageddonista ja tuoneet kirjan kirjoittajan Philip Lymberyn Suomeen. Lymbery esiintyi niin Helsingin kirjamessuilla kuin useissa haastatteluissa Helsingin Sanomista lähtien. Turkistarhauksen osalta olemme mukana kansainvälisessä Fur Free Alliance -verkostossa, joka edistää niin tarhauskieltoja kuin turkittomien yritysten leviämistä maailmalla. Viimeisimmät voitot ovat muotitalojen Burberry ja Coach sitoutuminen turkittomuuteen. Olemme nostaneet esille vuoden pahimmat eläintuotannon lobbarit vuoden eläinvastaisimman tahon palkitsemiseksi Anti Animalialla. Lisäksi olemme toimineet eläinten viihdekäyttöä vastaan tapaamalla matkanjärjestäjiä eläineettisen matkailun edistämiseksi. Päivät ovat täynnä haastatteluja, taustamateriaalien tuottamista, neuvontaa ja ihmisten aktivoimista toimintaan.
Kiireen ja päivänpolitiikan keskellä on kuitenkin aina hyvä olla selkeä käsitys siitä, miten todella saavutamme ne tavoitteet, joita haluamme saavuttaa. Sitä varten on kaikilla oltava jaettu näkemys Animalian tavoitteista ja siitä, miten haluamamme muutos saavutetaan. Olemme linjanneet, että Animalia vastustaa kaikkea eläinten hyväksikäyttöä ja korostaa ihmisen vastuuta muiden lajien hyvinvoinnista. Tavoitteemme on maailma, jossa eläimiä ei käytetä hyväksi turkistuotannossa, tieteellisissä tutkimuksissa, ruoantuotannossa eikä muilla tavoin. Kuitenkin niin kauan kuin eläimiä käytetään hyväksi, toimimme näiden eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi.
Haluamme edistää vegaanista elämäntapaa. Haluamme, että Animalian toiminta tekee eläinten oikeuksia edistävien valintojen tekemisen helpommaksi. Toiminnassamme haluamme olla kannustava ja herättää empatiaa eläimiä kohtaan. Samaan aikaan emme pelkää puolustaa eläimiä, vaan kritisoimme rohkeasti epäkohtia. Animalian asiantuntemusta hyödyntävät päätöksentekijät, media, eri instituutiot ja kansalaiset yleisesti. Tavoitteemme on olla laajasti arvostettu järjestö, joka pääsee edustamaan eläinoikeusliikettä virallisessa päätöksenteossa, kuten maa- ja metsätalousministeriön työryhmissä. Animalian toiminta ei rajoitu vain Suomeen, vaan kansainvälinen vaikuttaminen on olennainen osa järjestön toimintaa. Viime vuosina olemme myös vahvistaneet järjestön kampanjaosaamista. Olemme käynnistäneet useamman hienon kampanjan kuten eläinlakiin vaikuttamaan pyrkineen Lainsuojaton-kampanjan ja kalojen asemaa eläinoikeuskeskustelussa nostamaan pyrkivän Kalarakas-kampanjan.
Tavoitteemme on kunnianhimoinen ja elämän mittainen. Kun katsomme saavutuksia historiallisesta perspektiivistä, näemme, että miten paljon olemme saaneet aikaiseksi. Samaa sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta tarvitaan jatkossakin. Me emme luovuta. Tuellasi jatkamme.
Kiitos, että olet eläinten puolella ja mahdollistat eläinten oikeuksien puolustamisen nyt ja tulevaisuudessa!
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2018. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).