Ennalta ohjelmoitu elämä

Marianna Koljonen

Tuotantoeläimet viettävät Suomessa elämänsä pääosin suljettujen tuotantotilojen sisällä. Niiden elämänvaiheita säädellään tarkoin syntymästä kuolemaan.

Emakon elinkaari

Infograafi emakon elinkaaresta. Infograafin sisältö avataan tarkemmin artikkelissa.

Emakkosika tulee ensimmäiseen kiimaansa noin kahdeksan kuukauden iässä, jolloin se siemennetään. Alkion kiinnittymisen varmistamiseksi emakkoa pidetään tiineytyshäkissä kuukauden ajan. Tämän jälkeen se pääsee joutilaskarsinaan noin kymmeneksi viikoksi. Viikkoa ennen porsimista emakko siirretään porsimishäkkiin, missä se makaa tai seisoo paikallaan ja imettää kuukauden ajan porsaitaan. Vieroituksen jälkeen emakko tulee parissa päivässä uuteen kiimaan ja jatkaa tiineytyshäkissä jälleen neljä viikkoa. Yksi tuotantokierros kestää viisi kuukautta, josta emakko viettää paikalleen kytkettynä yhdeksän viikkoa. Hedelmättömyys sekä sorkka- ja nivelongelmat ovat emakoilla yleisiä.

Häkkiporsitus vai vapaaporsitus

Infograafi häkissä ja ilman häkkiä porsivasta emakosta. Infograafin sisältö avataan tarkemmin artikkelissa.

Pääosa Suomen emakoista synnyttää häkissä. Häkki vie karsinaa vähemmän tilaa ja tuottajissa elää tiukasti usko siihen, että ilman häkkiä emakko talloisi porsaita kuoliaaksi. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että vapaana porsiminen ja mahdollisuus pesänrakentamiseen eivät johda suurempaan poikaskuolleisuuteen, vaan porsaat ovat terveempiä ja kasvavat paremmin. Pesänrakentaminen tuottaa emakossa äitiyshormoneja, jotka tekevät siitä paremman imettäjän. Kun emakolla on mahdollisuus kanssakäymiseen porsaidensa kanssa, se varoo niitä käydessään makuulle. Häkissä porsiva emakko kokee vahvaa stressiä, mikä heikentää maidon määrää ja laatua.

Broileri kasvaa ennätystahtia

Infograafi broilerin huiman kasvuvauhdin tuomista terveysongelmista. Infograafin sisältä avataan tarkemmin artikkelissa.

Broilerit ovat äärimmilleen jalostettuja kananpoikasia, jotka 40-kertaistavat painonsa viidessä viikossa. Vaikka kasvuolosuhteet pyritään optimoimaan, menehtyy linnuista 3-4 %, mikä tarkoittaa vuosittain noin paria miljoonaa yksilöä. Osa linnuista nääntyy ja kuivuu jo herkässä untuvikkovaiheessa. Huima kasvuvauhti aiheuttaa erilaisia sydänsairauksia ja jalkojen kehityshäiriöitä. Yksilöllistä hoitoa ei anneta, vaan sairaat linnut tapetaan. Noin 35-päiväisinä broilerit lähtevät viimeiselle matkalleen, jonka aikana yli 300 000 lintua ruhjoutuu kuoliaaksi vuosittain.

Kuvitus: Kalle Lindholm.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: