Eläimillä testattu ruokamme

Marianna Koljonen

Tiesitkö, että myös ruokaa testataan eläimillä? Elintarviketeollisuuden eläinkokeista on saatavilla vähemmän tietoa kuin kosmetiikan tai lääketieteen kokeista, mutta ne ovat kiinteä osa elintarviketeollisuutta.

Euroopan unionissa elintarvikkeita säätelevät useat eri asetukset, joista osa vaatii eläinkokeita. Elintarvikeyritykset suorittavat kokeita myös voidakseen markkinoida tuotettaan uusin sanakääntein. Kokeissa eläimille pakkosyötetään testattavaa ruoka-ainetta esimerkiksi puolen vuoden ajan. Eläin saatetaan myös tarkoituksella sairastuttaa, jotta nähdään, onko ruoka-aineella väitettyjä terveysvaikutuksia.

EU:ssa tutkittiin vuoteen 2006 saakka eksoottisia marjoja, kasveja ja hedelmiä eläinkokeilla, kunnes hyväksyttiin, että mikäli testattavan ruuan ominaisuudet ovat hyvin tunnettuja ja sitä on syöty kasvualueellaan satoja vuosia, eläinkoe ei ole välttämätön. Geenimuunneltuja kasveja ja viljoja testataan kuitenkin yhä eläimillä, ja Suomessa on tutkittu kotimaisten ruokasienten turvallisuutta eläinkokein.

Eläinkokeilla apu elintasosairauksiin?

Elintarviketeollisuus etsii kuumeisesti ratkaisua ylipaino-ongelmaan. Esimerkiksi Unilever on tutkinut Kalaharin autiomaassa kasvavaa ja siellä käytettyä Hoodia gordonia -kaktusta kehittääkseen ruokahalua hillitseviä tuotteita. Kaktusuutetta pakkosyötettiin tiineille kaniineille, jotka tapettiin vähän ennen synnytystä ruumiinavausta varten. Nestlé puolestaan tutki kanelin laihduttavia ominaisuuksia 60 hiirellä, joita ravittiin kymmenen viikon ajan runsaskalorisella ruokavaliolla. Tämän jälkeen hiirille annettiin 36 päivää kaneliuutetta. Lopuksi hiirille pakkosyötettiin glukoosia ja niiltä otettiin toistuvasti verinäytteitä, minkä jälkeen ne tapettiin ja ruumiit avattiin. 

Myös terveysruuat ja superfoodit ovat olleet viime vuosina ankaran testauksen alla. Nestlé testasi goji-marjojen positiivisia terveysvaikutuksia hiirillä, joiden suolisto on manipuloitu tulehdustilaan happoruiskeilla.

Maailmalla suosittu Yakult testasi probioottisia bakteereja viiden viikon ikäisillä karvattomilla hiirillä. Hiirille pakkosyötettiin probiootteja samalla kun niitä säteilytettiin UV-valolla vain noin 13 cm:n päästä eläinten ihosta. Hiiriä säteilytettiin kolme kertaa viikossa 12 viikon ajan kasvavalla annoksella. UV-valo aiheutti eläimille kovaa kipua sekä ihomuutoksia. Lopuksi hiiret tapettiin ja iho irrotettiin jatkotutkimuksia varten.

Kuvituskuvassa hiiriä, kaneja, koiria, kissoja, rottia ja sikoja on koeputkissa. Kuvitus: Yasmine Pekonen.

Äidinmaidonkorviketta possuille

Tuttelia, Nutrilonia sekä kliinisiä ravintovalmisteita vauvoille ja lapsille valmistava Danone on tehnyt eläinkokeita selvittääkseen vatsaystävällisimmät äidinmaidonkorvikemerkit. Korviketta pakkosyötettiin kahden viikon ikäisille porsaille neljä kertaa päivässä kuuden päivän ajan vatsalaukkuun johtavan kanyylin kautta. Yksi porsaista kuoli kesken kokeen ja toinen hylättiin vuotavan putken vuoksi.

Danonen tutkimustyöstä vastaava Nutricia Research kommentoi brittilehdelle, että se on sitoutunut kehittämään turvallisia ja tehokkaita tuotteita käyttäjilleen. Se kieltää tekevänsä eläinkokeita, mikäli kokeen voisi korvata jollakin muulla tavalla. Kaikki sen testaamat tuotteet olivat kuitenkin jo markkinoilla.

Eettisyys kaukana

Elintarvikkeiden eläinkokeisiin on vaikeaa puuttua, sillä niitä tehdään pitkälti EU:n ulkopuolella. Alaa on jo pitkään kritisoitu, sillä eläinkokeista saatavien tietojen tiedetään olevan heikosti sovellettavissa ihmisiin. Eettisesti tuomittavia kokeista tekee myös se, että useat testatuista tuotteista ovat jo markkinoilla, eikä niiden turvallisuudesta kuluttajille ole huolta. Eläinkokeiden sijaan tutkimuksessa olisi siis hyvin voitu käyttää vapaaehtoisia ihmisiä. Ei myöskään ole eettisesti oikein, että epäterveellisistä elämäntavoista johtuvia terveysongelmia yritetään ratkoa helpoilla kikoilla, jotka vaativat koe-eläinten käyttöä.

Cruelty Free Internation -järjestö on jo vuosien ajan julkaissut tietoja kansainvälisten ruokajättien teettämistä eläinkokeista. Tässä referoidut eläinkokeet on tehty vuosina 2011-2015 ja niistä on uutisoitu englantilaisissa sanomalehdissä Daily Mailissa ja Daily Expressissä.

Kuvitus: Yasmine Pekonen.

Lähteet (muualla verkossa)

Daily Mail 2013: Food Giants Caught in Animal Testing Scandal (englanniksi).
Daily Express 2015: Revealed: How Food Giants Are Cruelly Testing – and Killing – Animals for Profit (englanniksi).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: