Koe-eläinlaitosten olosuhteet aiheuttavat kroonista stressiä niissä kasvatettaville jyrsijöille. Kanadalaistutkimuksen mukaan tämä heikentää merkittävästi koe-eläintutkimuksen tuloksia.
Jo aiemmin on todettu, että eläinkokeiden tulokset ovat hyvin heikosti sovellettavissa ihmisiin. Yli 90 prosenttia niistä lääkkeistä, jotka eläinkokeissa todetaan eläimille tehokkaiksi, eivät läpäise ihmiskokeita. Toisaalta eläinkokeet ovat myös erittäin huonosti toistettavia, eli toinen tutkimusryhmä saa vain harvoin saman tuloksen, vaikka tutkimusasetelma yritettäisiin toistaa täysin samana. Syyt näihin ongelmiin ovat kuitenkin pitkälti olleet tieteellisesti todistamatta.
Vuosittain maailmassa käytetään yli 120 miljoonaa hiirtä ja rottaa eläinkokeissa. Koe-eläinlaitoksissa hiiret ja rotat elävät ahtaissa muovilaatikoissa, jotka rajoittavat niiden lajityypillisiä käyttäytymistarpeita huomattavasti. Usein niillä on käytössä kuivikkeita ja pesäkoppi, mutta ne eivät riitä virikkeiksi. Sosiaalisia eläimiä saatetaan pitää yksin, ja lisäksi itse toimenpiteet sekä ylipäätään eläinten käsittely aiheuttavat niille stressiä. Ihmisillä kroonisen stressin on todettu lisäävän sairastavuutta sekä potentiaalisesti lyhentävän elinikää.
Tutkimuksessa havaittiin, että tavanomaisissa laatikoissa elävien jyrsijöiden terveydentila oli heikompi verrattuna virikkeellisissä oloissa asuviin eläimiin. Tämä pahensi näiden yksilöiden sairauksia ja lisäsi kuolleisuutta. Tutkimuksessa keskityttiin syöpäsairauksiin, masennukseen, ahdistuneisuuteen, sydänkohtauksiin ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Vaikutus oli kaikissa tautityypeissä samanlainen.
Eläinkokeeton tutkimus on ainoa kestävä ratkaisu
Kyseinen tutkimus vahvistaa aiempien tutkimusten tuloksia siitä, kuinka epäluotettavia ja heikosti yleistettäviä tuloksia eläinkokeet antavat. Tutkimuksessa suositellaan siirryttävän jyrsijöiden kasvattamiseen virikkeellisemmissä ja suuremmin häkeissä, jotta niistä saatavat tulokset olisivat luotettavampia.
Olosuhteiden parantamisen sijaan resurssit tulisi kuitenkin käyttää eläinkokeettoman tutkimuksen kehittämiseen. EU:n koe-eläindirektiiviin on kirjattu jo vuonna 2013, että koko EU:ssa tulee päästä eläinkokeista eroon. Tavoitteesta tuleekin pitää kiinni, sillä se on paitsi eläinkokeita kustannustehokkaampaa, myös eettisesti ainoa kestävä ratkaisu. Eläinsuojelujärjestöt vaativat eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa, että EU:n on luotava sitova aikataulu eläinkokeiden lopettamiseksi.
Tieteen sokaisemat – järkyttävä dokumentti avaa apinakokeiden lähihistoriaa 2.2.2022
Lue lisää (muualla verkossa)
BMC Biology 13.1.2022. Conventional laboratory housing increases morbidity and mortality in research rodents: results of a meta-analysis.
The Globe and mail 24.1.2022. Animal stress may put medical-research results in question, Canadian-led study finds.
Eurooppalainen kansalaisaloite ”Save cruelty free cosmetics”
Kuva: Sandy Millar / Unsplash