Kanien kasvatus kaipaa pelisääntöjä

Sofia Korkala

Kaninlihankasvatusta pidetään Suomessa varsin harvinaisena ja pienimuotoisena tuotantona. Muualla Euroopassa sen tuotanto on kuitenkin laajamittaista. Kani on EU:n toiseksi yleisin tuotantoeläin broilerin jälkeen.

Suomessa harvat kaupat tarjoavat tätä eettiseksi ja pienen hiilijalanjäljen omaavaksi miellettyä lihaa, mutta tulevaisuudessa pyrkimys on todennäköisesti suurempaan myyntiin. Esimerkiksi tuotantokanien kasvattamista opettavien kurssien suosio kasvaa jatkuvasti.

Pula-aikana kaneja kasvatettiin Suomessa nykyistä huomattavasti enemmän, mutta sittemmin broileri syrjäytti kaninlihan tieltään. Nykyisin suurin osa kauppoihin päätyvästä kaninlihasta tuodaankin meille Ranskasta tai Espanjasta.

Ne muutamat lihakanien kasvattajat, joita Suomesta tällä hetkellä löytyy, kasvattavat kaninlihaa pääosin vain oman käyttöön. Kanien vahva lemmikkistatus saa monet kasvattajat pitämään kasvatuksensa mieluummin vielä salassa kuin markkinoimaan lihaa avoimesti. Kaneja vastaanottavia teurastamoitakin on Suomessa alle 10.

Arkipäivää maailmalla

Euroopassa lihakanien tuotanto on kasvanut jo toiseksi suurimmaksi lihantuotannoksi. Kun Suomessa puhutaan muutamista kymmenistä kasvattajista, on maailmalla kanienkasvatus teollista tuotantoa, joka käsittää 1,2 miljardia teurastettavaa kania vuosittain. Suurin tuotantomaa on Kiina, kun taas Euroopan maista merkittävimpiä kasvatusmaita ovat Italia, Ranska ja Espanja.


Tyypillisissä lihakanien kasvatushäkeissä on kania kohden tilaa alle A4-arkin verran.

Suuren mittakaavan tuotanto vaatisi myös uusien pykälien lisäämistä lainsäädäntöihin. Lainsäädäntö on hyvin puutteellista Euroopassa, sillä EU-tasolla ei ole lainkaan yhtenäisiä säädöksiä, jotka määrittelisivät kanien kasvatusolosuhteita. Tyypillisissä lihakanien kasvatushäkeissä on kania kohden tilaa alle A4-arkin verran. Esimerkiksi kanojen kasvatus perinteisissä häkkikanaloissa on jo EU:ssa kielletty, mutta kanien kasvatukseen vastaavissa häkeissä ei ole puututtu.

Luonnossa kanit kaivaisivat tunneleita, loikkisivat pitkiä hyppyjä, eläisivät sosiaalisissa ryhmissä ja uhkaa kokiessaan piiloutuisivat koloihinsa. Myös jyrsiminen on kaneille erittäin tärkeä lajityypillinen käyttäytymistarve. Tuotantokanien hyvinvointia on mahdotonta taata ahtaissa, virikkeettömissä sekä usein piilopaikattomissa verkkopohjaisissa häkeissä. Tuotantokanit ovatkin hyvin stressiherkkiä ja sairastumisalttiita eläimiä.

Kani on EU:n toiseksi yleisin tuotantoeläin.

Katse lohdullisempaan

Compassion In World Farming (CIWF) -järjestö on kampanjoinut kanien puolesta viime vuosina. Järjestön keräämien tietojen mukaan valtaosa Euroopan kaneista kasvatetaan likaisissa, pimeissä häkeissä, jotka eivät mahdollista kaneille niiden lajityypillistä käyttäytymistä. Erityisen julmiksi olot on todettu Espanjassa ja Italiassa, joissa kaninliha on perinteistä ruokaa ja kasvatusmäärät Euroopan suurimpia.

Vuonna 2017 Euroopan parlamentin jäsenet äänestivät sen puolesta, että kanien häkkikasvatus olisi lopetettava, tuotantokanien hyvinvointi taattava ja kaneja koskeva EU-lainsäädäntö valmisteltava. Vaikka itse lakialoitetta ei vielä olekaan saatu vireille, on puoltava päätös lain edistämisestä jo toivon pilkahdus huonoissa oloissa kasvaville kaneille. Keskustelun käynnistäjänä toimi CIWF:n keräämä vetoomus kanien häkkikasvatuksen lakkauttamiseksi. Adressin allekirjoitti yli 600 000 ihmistä.

Suomessa kanien kasvatusta säätelee ainoastaan yleinen eläinsuojelulainsäädäntö, joka ei erittele erikseen pykäliä lihakanien kasvatusta varten. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan asetusta valmistellaan parhaillaan, ja se päätynee pian lausuntokierrokselle. Onkin tärkeää, että Suomeen saadaan tuotantokanien olosuhteita säätelevä laki jo ennen kuin kanien kasvatus yleistyy. Erityisestä keskustelua tällä hetkellä on aiheuttanut kanien ympärivuotinen kasvatus ulkona – millaiset vaatimukset sille pitäisi asettaa, tai pitäisikö sitä laisinkaan sallia Suomen kylmissä talvissa.

Kaninkasvatus lukuina

  • Vuosittain maailmassa tapetaan yli miljardi kania lihantuotannossa.
  • 50 % kaninkasvatuksesta tapahtuu Kiinassa.
  • Italia, Espanja ja Ranska tuottavat 25 % kaninlihasta.
  • EU:ssa tapetaan vuosittain yli 340 miljoonaa kania lihaksi.
  • Kanit teurastetaan 3–4 kuukauden ikäisinä.
  • 99 % maailman lihakaneista kasvatetaan ahtaissa verkkopohjahäkeissä.

Kuvitus: Emma Komi.

Lähteet

Kaniininkasvattajat ry:n edustajan haastattelu.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2019. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: