Nämä vegaaniset reseptit ovat saaneet inspiraationsa syksyisistä raaka-aineista ja jouluisesta makumaailmasta. Reseptit on luonut sertifioitu vegaanisen ravitsemuksen valmentaja ja bloggaaja Noora Laine-Müller.
Inkivääriseitan omena-perunapedillä
Seitanpihvit
2 dl gluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 rkl yrttisuolaa
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
vettä keittämiseen
Marinadi
1 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
2 tl valkosipulimurskaa
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl omenaviinietikkaa
3 rkl kookossokeria
2 rkl soijakastiketta
0,5 tl nestemäistä savuaromia
Omena-perunapeti
1 rkl rypsiöljyä
6 perunaa
4 omenaa
ripaus suolaa
Valmista seitan muutamaa tuntia ennen tai edellispäivänä, jotta se ehtii marinoitua.
- Kuumenna vesi kiehuvaksi suuressa kattilassa.
- Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää öljy ja vesi jauhojen keskelle ja sekoita taikina tasaiseksi. Voit lisätä hieman vettä tarvittaessa. Vaivaa taikinaa hetki.
- Leikkaa taikina kahdeksaan yhtä suureen palaan ja muotoile niistä kostutetuin käsin pihvin muotoisia. Keitä hiljalleen kiehuvassa vedessä noin 15 minuuttia. Jätä seitanpihvit kuumaan veteen marinadin valmistamisen ajaksi.
- Valmista marinadi: Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki marinadin ainekset suuressa suljettavassa rasiassa.
- Kierittele pihvit marinadissa ja sulje rasia. Ravista rasiaa, jotta marinadi pääsee joka puolelle. Laita rasia jääkaappiin. Ravista sitä muutaman kerran marinoitumisen aikana.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Kuori perunat ja omenat halutessasi, voit myös vain pestä ne huolellisesti. Leikkaa omenat ja perunat noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi.
- Öljyä suuri uunivuoka (kaksinkertaisen annoksen voit tehdä syvälle uunipellille). Asettele perunat ja omenat vuoan pohjalle ja ripottele niille hieman suolaa.
- Kypsennä omena-perunapaistosta uunissa noin 35 minuuttia.
- Kuumenna grilli tai valurautapannu. Ota pihvit marinadista ja paista niitä muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes niiden pinta on ruskistunut. Sivele pihvejä marinadilla paistamisen aikana.
- Aseta pihvit lähes kypsän omena-perunapaistoksen päälle ja valuta päälle hieman jäljelle jäänyttä marinadia. Kypsennä uunissa vielä noin 10 minuuttia.
Kermainen risotto ja paahdetut juureslastut
Neljälle
Risotto
50 g cashewpähkinöitä (maustamattomia) + vettä liotukseen
1 dl vettä
1 l kasvislientä (1 l kiehuvaa vettä + 1 kasvisliemikuutio)
1 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli
200 g risottoriisiä
0,5 dl valkoviiniä / 2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl ravintohiivahiutaleita
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Paahdetut juureslastut
1/2 punajuuri
1 porkkana
pieni pala palsternakkaa
1 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa
- Liota cashewpähkinöitä reilussa määrässä vettä yön yli tai vähintään muutama tunti. Huuhtele ja valuta. Lisää 1 dl vettä ja surauta blenderillä tasaiseksi ”kermaksi”.
- Valmista juureslastut: Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kuori ja puhdista juurekset ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, esimerkiksi kuorimaveistä tai juustohöylää käyttäen. Levitä lastut leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle hieman öljyä ja suolaa. Paahda noin 30 minuuttia, kunnes lastut ovat kypsiä ja rapsakoita.
- Valmista risotto: Sekoita kasvisliemi valmiiksi.
- Kuori sipuli ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
- Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipuleita keskilämmöllä noin kaksi minuuttia. Lisää pannulle riisi ja kuullota vielä hetki.
- Alenna hellan lämpötilaa hieman. Lisää pannulle viini / viinietikka, anna sen imeytyä riisiin.
- Lisää pari desiä kasvislientä pannulle ja kypsennä riisiä koko ajan sekoitellen, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Toista, kunnes riisi on kypsää, eli noin 20–30 minuuttia. Tarvittaessa voit jättää osan liemestä käyttämättä tai lisätä nestettä. Risotto on valmista, kun riisi on kypsää, mutta ei vielä puuromaista. Risoton tulisi olla valuvaa, mutta ei nestemäistä.
- Lisää valmiiseen risottoon cashewkerma, ravintohiivahiutaleet, suola ja pippuri. Kuumenna uudelleen ja tarjoile juureslastujen kanssa.
Jouluinen luumu-rahkapiiras
24 cm irtopohjavuoka
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhoja
0,5 dl sokeria
1 tl piparkakkumaustetta
150 g margariinia
2 rkl kylmää vettä
Luumutäyte
200 g kuivattuja, kivettömiä luumuja
1-2 dl vettä
1 rkl perunajauhoja + 0,5 dl vettä
0,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
(sokeria maun mukaan)
TAI 1 prk valmista luumumarmeladia
Rahkatäyte
2 x 400 g vaniljan makuista soijarahkaa, esim. Alpro Greek Style Vanilla
1/2 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
Voit käyttää myös maustamatonta rahkaa, jonka maustat itse vaniljalla ja makeutat makusi mukaan. Soijajogurtista saa ”rahkaa”, kun sitä valuttaa esim. kahvisuodattimen läpi yön yli.
Koristeeksi
Tuoreita luumuviipaleita
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.
- Sekoita pohjan kuivat ainekset kulhossa. Lisää kulhoon margariini ja nypi tasaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Taikinasta pitäisi saada muodostettua pallo. Lisää tilkka vettä tai jauhoja tarvittaessa.
- Painele taikina tasaiseksi levyksi irtopohjavuoan pohjalle.
- Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia.
- Kuumenna vesi ja luumut kattilassa, keitä noin 10 minuuttia.
- Sekoita perunajauhot ja puoli desiä kylmää vettä, kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kuuman luumuseoksen joukkoon. Kypsennä sekoittaen noin minuutin ajan, kunnes luumuseos sakenee. Lisää mausteet. Voit käyttää myös valmista luumumarmeladia.
- Sekoita rahkatäytteen ainekset.
- Levitä luumumarmeladi tasaisesti esipaistetun pohjan päälle. Levitä rahkatäyte luumumarmeladin päälle. Koristele pinta halutessasi luumuviipaleilla.
- Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä kunnolla.
Piparkakkushake
Kahdelle
2 viipaleina pakastettua banaania
2 kivetöntä taatelia
1 rkl tahinia
3 dl soija- tai kauramaitoa
1–2 tl piparkakkumaustetta (tai kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa)
- Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi juomaksi.
Reseptit & kuvat: Noora Laine-Müller
Lisää reseptejä löydät Wonderworld of Nooran sivuilta ja Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusiin välilehtiin).
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2020. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).