Koko perheen vegaanisen välipalakirjan kirjoittaneet Aino Sihtola ja Noora Laine-Müller valitsivat Animalian lukijoiden iloksi kirjastaan muutaman helpon pikkutarjottavan joulunajan juhliin. Kaikki reseptit maistuvat niin isoille kuin pienillekin juhlijoille. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia tai voidaan toteuttaa gluteenittomasti.
Helpot mausteiset tofupalat
4 annosta
1 pkt (250 g) maustamatonta tofua
vajaa 1 dl ravintohiivahiutaleita
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl sipulijauhetta
1 tl paprikajauhetta
2 rkl soijakastiketta (tarvittaessa gluteenitonta)
1 rkl ketsuppia
(½ dl vettä)
Dippi
100 g vegaanista creme fraichea (esim. Friendly Vikings Sour Oat)
tai 50 g makeuttamatonta soijajogurttia + 50 g vegaanista majoneesia
½ tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
- Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla.
- Ota tofu paketista. Puristele enimmät nesteet pois ja taputtele vielä kuivaksi. Revi suupaloiksi.
- Sekoita kuivat aineet sekaisin. Lisää soijakastike ja ketsuppi. Lisää lopuksi tarvittaessa vesi pienissä erissä. Seoksen tulee olla tasaista.
- Pyörittele tofupalat tahnassa ja asettele uunipellille. Paahda n. 20 min.
- Sekoita dipin ainekset ja tarjoile tofupalojen kanssa.
Porkkana-cashewdippi
150 g eli 2 keskikokoista porkkanaa
80 g cashewpähkinöitä
1 tl savupaprikaa
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä
- Liota cashew-pähkinöitä kylmässä vedessä noin 4 tuntia (tai kaada pähkinöiden päälle kuumaa vettä ja liota 20 minuuttia).
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori porkkanat ja leikkaa ne noin sormen paksuisiksi tikuiksi. Paahda uunissa 15–20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Voit myös keittää porkkanat kypsiksi.
- Huuhtele ja valuta liotetut cashew-pähkinät.
- Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää vettä tarvittaessa.
- Maista ja mausta lisää oman maun mukaan.
Tarjoile kasvisten tai leivän kera.
Tofu-suklaavanukas
Neljälle
500 g silken-tofua
100 g vegaanista tummaa suklaata
2 rkl vaahterasiirappia (tai muuta makeutusta)
ripaus suolaa
n. 4 rkl kaakaojauhetta (määrä riippuu suklaan vahvuudesta)
Tarjoiluun marjoja
- Ota tofu huoneenlämpöön noin 30 min. ennen vanukkaan valmistamista.
- Sulata suklaa varovasti mikrossa noin 30 sekuntia kerrallaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Laita tofu, makeutus ja suola tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada huoneenlämpöinen suklaa massan joukkoon samalla sekoittaen. Lisää kaakaojauhetta erissä, kunnes massa on mieluisen väristä ja makuista.
- Kaada suklaavanukas neljään pieneen kulhoon ja laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.
Tarjoile marjojen kanssa.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2022. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Reseptit ja kuvat: Aino Sihtola ja Noora Laine-Müller