Pikkusyötävää pikkujouluihin

Aino Sihtola ja Noora Laine-Müller

Koko perheen vegaanisen välipalakirjan kirjoittaneet Aino Sihtola ja Noora Laine-Müller valitsivat Animalian lukijoiden iloksi kirjastaan muutaman helpon pikkutarjottavan joulunajan juhliin. Kaikki reseptit maistuvat niin isoille kuin pienillekin juhlijoille. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia tai voidaan toteuttaa gluteenittomasti.  

Helpot mausteiset tofupalat   

4 annosta 

1 pkt (250 g)  maustamatonta tofua 
Tofupaloja lautasella.vajaa 1 dl ravintohiivahiutaleita 
½ tl valkosipulijauhetta 
½ tl sipulijauhetta 
1 tl paprikajauhetta 
2 rkl soijakastiketta (tarvittaessa gluteenitonta)  
1 rkl ketsuppia 
(½ dl vettä) 

Dippi 

100 g vegaanista creme fraichea (esim. Friendly Vikings Sour Oat) 
tai 50 g makeuttamatonta soijajogurttia + 50 g vegaanista majoneesia 
½  tl suolaa 
2 rkl sitruunamehua 

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla.  
  1. Ota tofu paketista. Puristele enimmät nesteet pois ja taputtele vielä kuivaksi. Revi suupaloiksi.  
  1. Sekoita kuivat aineet sekaisin. Lisää soijakastike ja ketsuppi. Lisää lopuksi tarvittaessa vesi pienissä erissä. Seoksen tulee olla tasaista. 
  1. Pyörittele tofupalat tahnassa ja asettele uunipellille. Paahda n. 20 min.  
  1. Sekoita dipin ainekset ja tarjoile tofupalojen kanssa. 

Porkkana-cashewdippi 

150 g eli 2 keskikokoista porkkanaa  
Porkkana-cashewdippiä kulhossa.80 g cashewpähkinöitä 
1 tl savupaprikaa 
1 tl suolaa 
2 rkl sitruunamehua 
2 rkl vettä 

  1. Liota cashew-pähkinöitä kylmässä vedessä noin 4 tuntia (tai kaada pähkinöiden päälle kuumaa vettä ja liota 20 minuuttia). 
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori porkkanat ja leikkaa ne noin sormen paksuisiksi tikuiksi. Paahda uunissa 15–20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Voit myös keittää porkkanat kypsiksi. 
  1. Huuhtele ja valuta liotetut cashew-pähkinät.  
  1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää vettä tarvittaessa. 
  1. Maista ja mausta lisää oman maun mukaan. 

Tarjoile kasvisten tai leivän kera. 

Tofu-suklaavanukas  

Neljälle 

500 g silken-tofua 
Kaksi tofuvanukaskulhoa.100 g vegaanista tummaa suklaata 
2 rkl vaahterasiirappia (tai muuta makeutusta) 
ripaus suolaa 
n. 4 rkl kaakaojauhetta (määrä riippuu suklaan vahvuudesta) 

Tarjoiluun marjoja 

  1. Ota tofu huoneenlämpöön noin 30 min. ennen vanukkaan valmistamista. 
  1. Sulata suklaa varovasti mikrossa noin 30 sekuntia kerrallaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 
  1. Laita tofu, makeutus ja suola tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. 
  1. Kaada huoneenlämpöinen suklaa massan joukkoon samalla sekoittaen. Lisää kaakaojauhetta erissä, kunnes massa on mieluisen väristä ja makuista. 
  1. Kaada suklaavanukas neljään pieneen kulhoon ja laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. 

Tarjoile marjojen kanssa. 

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2022. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Reseptit ja kuvat: Aino Sihtola ja Noora Laine-Müller 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: