Puola on ollut pitkään yksi maailman eniten turkiksia tuottavista maista. Nyt sen turkisala on kuitenkin vaikeuksissa monen muun maan tavoin.
Vuoden 2020 alussa Puolan turkisala kohtasi suurimman kriisinsä vuosiin. Tammi-helmikuussa 40 turkistilaa lopetti maassa ja minkinnahkojen hinnat olivat alhaisimmat koskaan. Kaksi turkishuutokauppaa peruttiin. Turkisalan opiskelu ei kiinnosta enää nuoria samalla tavalla kuin aiemmin.
Kuluneen neljän vuoden aikana 192 turkistarhaa, lähes kolmannes kaikista Puolan tarhoista, on lopettanut toimintansa. Anima Internationalin saamien tietojen mukaan joidenkin tarhaajien on ollut vaikeaa saada myydyksi edellisen kauden nahkoja, mikä on asettanut yrittäjät hankalaan tilanteeseen.
Turkisten hinnat laskussa
Hinnat ovat ympäri maailman laskussa. Puolasta vietiin noin 9,3 miljoonaa minkinnahkaa vuonna 2015. Vuonna 2019 määrä oli enää noin 6,6 miljoonaa. Nahkojen hinta putosi tänä aikana noin 38 dollarista noin 23 dollariin. Luvut ovat linjassa Saga Fursin kevään huutokaupan kanssa, joka sujui kehnosti. Tarjotuista ketunnahoista ostettiin 15 % ja supikoirannahoista vain 9 %.
Fur Europen ennusteen mukaan Puolassa kasvatetaan tänä vuonna 5,5 miljoonaa eläintä turkkien vuoksi. Tämä on merkittävä pudotus kymmenen vuoden takaiseen 10 miljoonaan eläimeen.
Pankit eivät halua rahoittaa tarhausta
Puolassa on alettu nähdä mielipidemuutosta myös pankkisektorilla. Dutch Rabobank, joka on tarjonnut rahoitusta turkisalalle yli 100 vuotta, on linjannut vuonna 2018, ettei se enää ota uusia asiakkaita, joilla on yhteyksiä turkisalaan. Rahoitusta ei myönnetä myöskään sellaisille vanhoille asiakkaille, jotka haluavat laajentaa turkistarhaustoimintaansa.
Euroopan jälleenrakennus ja kehityspankki linjasi vuonna 2019, ettei se rahoita suoraan tai välillisesti sellaista toimintaa, joka liittyy eläinten tarhaamiseen niiden turkkien vuoksi.
Kuva: Andrew Skowron / Open cages
Lähteet (muualla verkossa)
Anima Internationalin blogikirjoitus 8.4.2020. The Polish fur industry is in crisis.