Muutama vuosi sitten minulta kysyttiin yllättäen eräässä haastattelussa, kuinka eläinoikeustoimija pitää epätoivon loitolla. Eikö eläinten oikeuksien ajaminen ole taistelua tuulimyllyjä vastaan?
Muistutin, että kuulemme jatkuvasti myönteisiä uutisia. Turkistuotannon alamäki jatkuu, uusia vegaanisia tuotteita putkahtelee jatkuvasti kauppoihin ja kosmetiikan eläinkokeista luovutaan eri puolilla maailmaa.
Toisaalta jouduin myöntämään, että kysymys on osuva. Eläimiin kohdistuu niin paljon systemaattista väkivaltaa, että kärsimyksen määrää on mahdotonta käsittää. Volyymit ovat valtavia, ja eläinyksilöt muuttuvat miljoonien massaksi. Yksilöiden asemesta puhutaan esimerkiksi ”sadoista tuhansista tonneista”. Kuinka yhden ihmisen teot voisivat olla merkityksellisiä tätä taustaa vasten?
Vastasin, että kamppailen epätoivoa vastaan toimimalla. Jokainen pieni teko, jolla asetun puolustamaan eläimiä, on tärkeä paitsi eläinten, myös itseni kannalta. Yksittäisistä teoista rakentuu ketju, sarja pieniä tekoja. Se tarkoittaa, että pyrin auttamaan niin vaaraan joutunutta luonnonvaraista eläintä kuin puhumaan tuotantoeläinten puolesta. Se tarkoittaa vegaanisia ja eläinkokeettomia ostosvalintoja.
Jos vain jaksaa aktiivisesti ajatella, että asioihin voi vaikuttaa, epätoivo pysyy loitolla. On parempi tehdä jotain kuin ei mitään, myös itsensä vuoksi.
Lähestyvät vaalit saattavat aiheuttaa monissa eläinten oikeuksien puolustajissa turhautumisen tunteita. Miksi vaivautuisin äänestämään, kun eläinlaistakin näyttää tulevan huono? Kuinka poliitikot kamppailevat EU-tasolla eläinten oikeuksien edistämiseksi? Mitä painoarvoa on yhdellä äänellä?
On muistettava, että emme äänestä yksin, vaan kanssamme uurnilla on lukuisa joukko eläinten oikeuksista kiinnostuneita kansalaisia. Eikä vaikuttaminen jää uurnaan pudotetun äänen antamiseen, vaan äänensä voi lainata eläimille vaalien jälkeenkin. Aina voi ottaa yhteyttä omaan edustajaansa ja kysyä, kuinka hän on toiminut eläinten oikeuksien puolesta. Ovatko vaalilupaukset täyttyneet?
Voimme jokainen toimia esimerkkinä tekemällä oikein omassa elämässämme, esimerkiksi ottamalla kotiimme rescue-eläimen ja hoitamalla sitä hyvin tai pitämällä melua eläinten kaltoinkohtelusta. Jokainen tekomme voi välittää ympärillemme tärkeän sanoman, joka kantautuu lopulta myös päättäjien korviin.
Pieniä tekoja, joka päivä, toistuvasti. Erilaisia eri tilanteissa, mutta motiivina aina sama: eläinten puolen pitäminen.
Jos epätoivolle antaa liikaa tilaa, seuraa lannistuminen ja välinpitämättömyys. Niitä on varmasti vaikea välttää, mutta vaiva on sen arvoinen. Jos vain jaksaa aktiivisesti ajatella, että asioihin voi vaikuttaa, epätoivo pysyy loitolla. On parempi tehdä jotain kuin ei mitään, myös itsensä vuoksi. Ei ole olemassa niin pientä tekoa, etteikö sillä voisi olla merkittäviä seurauksia. Jokainen annettu ääni on ratkaisevan tärkeä.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2019. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).