Ravintolapöytä on katettu vegaaneillekin

Minna Hjort

Vegaaninen ruoka on valtavirtaistunut nopeasti, ja elintarvikevalmistajat ovat kilvan tuoneet markkinoille uusia tuotteita. Myös monet ravintolat ovat ottaneet trendin omakseen.

Hyvä kurkku -blogin pääkirjoittaja, filosofi, toimittaja ja tietokirjailija Ville Lähde arvelee, että muutos alkoi näkyä kolmisen vuotta sitten.

”Vegaaniannoksia alkoi ilmestyä tavallisten ravintoloiden listalle yhä enemmän, enää ei ollut pakko kysellä kasvisannosten säätämisestä. Vegaaniruoan kysyntä oli lisääntynyt huimasti ainakin Helsingissä, Tampereella ja Turussa, joissa olen tehnyt suurimman osan arvioistani.”

Lähde on koonnut listaa kokeiltavista ravintoloista. Muutoksen käynnistyessä ”to eat” lista lyheni nopeasti, ja Lähde ehti testata paikkoja nopeammin kuin sai uusia vinkkejä.

”Nyt lista kasvaa koko ajan, enkä saa sitä varmasti koskaan kahlattua läpi.”

Kasvisruokaa positiivisesti

Lähde näkee muutoksen taustalla monia eri syitä. Muiden lajien asemasta ja ympäristökysymyksistä puhutaan koko ajan enemmän ruoantuotannon yhteydessä, ja etenkin ilmastokysymyksen murtautuminen takaisin valtajulkisuuteen suvantovaiheen jälkeen on vaikuttanut paljon.

Eläinoikeusliikkeen toimintatapojen ja retoriikan muutoksella on iso merkitys. Vegaanisuuden ”puhtauden” vaalimisen ja ihmisiä poissulkevan asenteen sijaan korostetaan kaiken kasvissyönnin edistämistä.

”Ymmärretään, että eläintuotteiden kulutuksen vähentäminen myös sekasyöjien ruokavaliossa on tärkeää. Tämä on näkynyt julkisuustempauksissa, kuten Vegemessuissa, Vegaanihaasteessa ja vaikkapa Chocochilin kaltaisten blogien saamassa suosiossa. Yksittäisenä tekijänä Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmällä ja sen positiivisella asenteella on ollut hämmentävän suuri vaikutus.”

Lähteen mukaan alkaa olla jo poikkeus, jos isossa kaupungissa uuden ravintolan listalla ei ole vegaaniannoksia tai ainakin mainintaa siitä, mitkä annokset on saatavilla vegaanisena.

Kasvisruoka-annos.

Ravintolat värväävät Sipsikaljavegaaneja

Runsaimmillaan ravintoloiden tarjonta on ollut juuri Vegaanihaaste- ja Lihaton lokakuu -kampanjoiden aikana. Kampanjoihin on osallistunut esimerkiksi helsinkiläinen Loosister, joka on tarjonnut vegaaniruokaa avaamisestaan alkaen, vuodesta 2013. Loosisterin ravintolapäällikkö Venla Ristkari on huomannut uteliaisuuden vegaaniruokaa kohtaan kasvaneen. Hänen mukaansa vegaaninen ruoka muodostaa tällä hetkellä noin puolet ravintolan myynnistä.

Useat valtakunnalliset ravintolaketjut ovat lisänneet valikoimiinsa vegaanisia vaihtoehtoja, ja vegaanikuluttajat on joukkoistettu mukaan tuotekehitykseen. Kotipizza järjesti viime elokuussa maistatustilaisuuden, jonka perusteella ketjulle valittiin vegaaninen juusto. Osanottajat värvättiin Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmästä.

Vegaanikuluttajia on värvännyt avukseen myös esimerkiksi Chico’s ja Rax. Chico’sin tarjontaa suunnittelevan Jani Vallinevan mukaan ketju otti vegaaniset annokset ruokalistalleen vuonna 2015. Ketju on hyödyntänyt maistatustilaisuuksia ja Facebook-ryhmiä tuotesuunnittelussaan.

Vegaaninen ruoka on löytänyt vähitellen tiensä myös niin sanottuihin fine dining -ravintoloihin. Helsingissä korkeatasoisen vegaanisen menyyn on saanut jo pidempään esimerkiksi Chef & Sommelier- ja Farang-ravintoloista, ja uudemmista tulokkaista esimerkiksi Grön ja Spis ovat kehuttuja. Tasokasta kasvisruokaa tarjoavia pop up -ravintoloita on myös nähty, ja esimerkiksi tällä hetkellä Helsingin Töölössä täysin vegaaninen (Ve) tarjoilee touko-kesäkuun vaihteessa kolmatta pop-up-kattaustaan viiden ruokalajin voimin.

Ravintolavinkkejä löydät myös Facebookista esimerkiksi Herkullista vegaaniruokaa ravintoloissa -ryhmästä ja kaupunkikohtaisista ryhmistä, joiden nimi on yleensä muotoa Vegaaninen + paikkakunnan nimi.

Ville Lähteen tärpit

Helsinki:
Café Ekberg: vegaanileipomukset perinteiseen konditoriatyyliin.
Grön: täysin omaa luokkaa ideoinnissa ja raaka-aineissa.
Kombo: maan paras tapaspaikka.

Joensuu:
Kulttuurikahvila Laituri: vegaaninen tarjonta hyviltä ihmisiltä.

Jyväskylä:
Sohwi: tienraivaaja, täällä söin ensimmäisen seitanpihvini.

Oulu:
Garam Masala: mahdollisesti vegaanitarjonnaltaan paras intialainen koko maassa.

Pori:
Jätskibaari Vohveli: Rooman tasoista sorbettia ja mahtavaa suklaajäätelöä.

Tampere:
Café & Bakery Mimosa: omat vihikset ja ihanat ihmiset.
Kattila: vegaanista lounasta ja iltalistallakin kolmen ruokalajin kattaus.
Soho: loistavat falafelit, hyvä purilainen, Full English Breakfast.

Turku:
Karu Izakaya: paras kokeilemani japanilainen ravintola.
Pizzarium: täältä se alkoi.
VG Wok: vietnamilainen bahn mi -patonki on itkettävän hyvää.

Löydät Hyvä kurkku -blogin kotisivut täältä. Voit seurata Hyvää kurkkua myös Facebookissa. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.

Kuvat: Minna Hjort.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: