Uusi eläinlaki -kirja on jälleen ajankohtainen

Animalian hallituksen jäsen Tiina Ollila on perustanut uuden Eläinoikeuslukupiirin, joka toimii Instagramissa ja kokoontuu etäyhteyksien välityksellä.

“Kirjoitan jonkin verran oman tutkimuksen ja kirjaprojektien lisäksi kirja-arvioita. Olen aikoinaan harrastanut kirjallisuuspiiriä ja kaivannut sellaista nyttemmin jo pitkään. Olen myös opiskellut sivuaineina kirjallisuutta ja kirjoittamista. Sen lisäksi, että itse rakastan kirjoja, olen huomannut, että eläinliikkeessä voitaisiin paljon enemmän hyödyntää eläinoikeuksia tukevaa kirjallisuutta. Siksi perustin Eläinoikeuslukupiirin”, Ollila kertoo.

Lukupiirin ensimmäisenä käsiteltävänä kirjana oli Into Kustannuksen kustantama Uusi eläinlaki, joka on Animalian entisen toiminnanjohtajan Mai Kivelän sekä nykyisen vaikuttamistyön asiantuntija Veikka Lahtisen ja eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotilan toimittama teos. Vaikka teos on julkaistu vuonna 2017, se on edelleen ajankohtainen, sillä uutta eläinlakia ei vieläkään ole saatu maaliin.

Eläinlain luonnos ehdittiin esitellä eduskunnalle syksyllä 2018, mutta lakia ei ehditty hyväksyä ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja. Tällä hetkellä lakitekstiä muokataan edelleen maa- ja metsätalousministeriössä saadun palautteen ja tehtyjen lisäselvitysten pohjalta. On esitetty arvio, että lakiesitys viedään eduskunnan hyväksyttäväksi vuoden 2021 aikana.

Eläinlain on turvattava eläinten paras

Eläinoikeuslukupiiriläiset suosittelevat kirjan lukemista kaikille, niin päättäjille kuin eläinaktiiveillekin.

”Kirja on erittäin helppolukuinen, ja se on vaikeista aiheista huolimatta hyvä lukukokemus. Osiot on jaoteltu selkeästi, ja niistä saa tutkimustietoa sekä argumentteja eläinsuojelun tason kohottamisen puolesta”, Ollila kertoo.

Lukupiiriläiset olisivat toivoneet hieman enemmän ytyä sisältöön. Kirja on melko sovinnollisesti kirjoitettu eikä se esitä radikaaleja muutoksia eläinten käyttämiseen.

”Kirjan kohderyhmän huomioon ottaen maltillinen lähestymistapa on perusteltu. Vaikka teos on jo muutaman vuoden vanha, se sopii erinomaisesti jälleen paremman eläinlain puolesta kampanjointiin.”

Päättäjille sekä teos että lukupiirin osallistujat antavat selvän viestin: eläinlain on turvattava eläinten parasta. Suomi antaa itsestään kuvan edistyksellisenä maana, mutta Uusi eläinlaki purkaa osaltaan tätä myyttiä. Monissa muissa maissa turkistarhaus ja emakoiden tiineytyshäkit on jo vuosia sitten kielletty.

Lue lisää (muualla verkossa)

Eläinoikeudet -tili Instagramissa

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: