Oikeus terveelliseen, tarkoituksenmukaiseen ja ilmaiseen ruokailuun päiväkodissa, koulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa on kirjattu Suomessa lakiin. Vegaaniperheissä kuitenkin tiedetään, ettei asia ole lainkaan itsestään selvä.
Kun oululainen Anu Haurinen alkoi etsiä perheen esikoiselle päiväkotipaikkaa, hänelle kerrottiin, että Oulun päiväkodeissa on tarjolla ainoastaan lakto-ovo-vegetaarista ruokaa, eli ruokaa, joka sisältää maitoa ja munaa. Vegaaniruokaa ei lapselle järjestettäisi.
”Meille ei ole tarjottu kaupungin puolelta minkäänlaista ratkaisua tilanteeseen. Tämä tarkoittaa käytännössä, että jos haluan tehdä töitä, meidän pitäisi hyväksyä, että lapsellemme syötetään eläinperäisiä ruokia”, Haurinen kertoo.
Perheet ovat varsin eriarvoisessa asemassa asuinpaikastaan riippuen. Jos he asuisivat vaikkapa Tampereella tai Helsingissä, olisi vegaaniruokaa päiväkodeissa saatavilla. Kuntien linjaukset ja käytännöt ovat varsin kirjavia ja asia on yleinen keskustelunaihe vegaanivanhempien keskuudessa.
Vaatimukset vaihtelevat kunnittain
Vegaaniliitto lähetti vuonna 2017 kyselyn vegaaniruuan saatavuudesta kaikkiin Suomen kuntiin. Noin 80 prosenttia kunnista (256 kappaletta) vastasi kyselyyn ainakin joltakin osin. 85 prosenttia kunnista kertoi, että vegaaniruokaa olisi saatavilla päiväkodissa. Hiukan useampi, eli 90 prosenttia kunnista, kertoi tarjoavansa vegaaniruokaa kouluissa. Monissa kunnissa asia ei kuitenkaan ollut tullut käytännössä vastaan, joten virallinen linja oli vielä muotoutumatta.
Espoon kaupunki alkoi tarjota vegaaniruokaa koululaisille ja opiskelijoille vuonna 2019. Linjaus ei kuitenkaan koske päiväkoteja. Vegaaniäiti Laura Lyytikäinen kertoo suorastaan kafkamaisesta tilanteesta, johon hän törmäsi hakiessaan lapselleen päiväkotipaikkaa Espoosta.
Lyytikäiselle korostettiin, että lapsi saisi vegaanisen ruoan vain lääkärintodistuksella, jossa täytyisi kertoa, että ruokavaliolle on ”lääketieteellinen peruste”. Lääkäriaikaa neuvolasta tai terveyskeskuksesta varatessa perhe sai kuitenkin vastauksen, että vegaaniruokaa ei päiväkodeissa tarjota, joten lääkärin vastaanottokin on tarpeeton.
Samaan aikaan Vegaaniliiton edustaja sai kuulla kaupungin ruokapalvelujohtajalta, että myös ravitsemusterapeutin tai terveydenhoitajan lausunto voisi riittää vegaanisen ruuan saamiseksi. Tilanne tuntuu epäreilulta varsinkin, kun naapurikunnassa Helsingissä jokainen saa halutessaan vegaaniruuan päiväkodissa pelkällä omalla ilmoituksella. Helsingissä linjaus astui voimaan vuonna 2018.
Tampereella on jo pitkään pyydetty vegaaniruoan toivojalta terveydenhoitajan tai lääkärin lausunto. Tämän on tarkoitus ilmaista, että perheen kanssa on keskusteltu vegaaniruokavalion turvallisesta toteuttamisesta ja perhe esimerkiksi ymmärtää, että tarvittavat lisäravinteet on tarjottava kotona. Vegaaniliiton kannan mukaan tämä on kunnilta hyväksyttävä linjaus, vaikka vielä parempi olisi, että vegaaniruokavalio olisi kenen tahansa – myös ei-vegaanien – valittavissa.
Kanteluita yhdenvertaisuuslautakuntaan
Vegaaniliiton kyselyssä kysyttiin myös perusteluita sille, jos vegaaniruokaa ei kunnassa tarjota. Vastauksissaan kunnat vetosivat huoliin vegaaniruoan ravitsemuksellisesta riittävyydestä lapsille tai resurssipulaan. Nämä ovat ohuita syitä, koska ravitsemussuosituksissa oikein koostettu vegaaniruokavalio on katsottu turvalliseksi kaiken ikäisille. Lisäksi vegaaniruokailijoiden määrä on todellisuudessa niin pieni, ettei yksikään kuntatalous siihen voi kaatua.
Muutamat perheet ovat tulleet lopputulokseen, että vegaanilapsen ruoatta jättäminen tai vakaumuksesta luopumisen vaatimus on sellaista syrjintää, jolta yhdenvertaisuuslain on tarkoitus suojata kansalaisia. Kun tätä kirjoitetaan, yhdenvertaisuuslautakunnassa on parhaillaan käsittelyssä asiaa koskevia kanteluita. Ratkaisuja odotetaan vielä keväällä 2020.
Kuva: Roosa Kulju / Unsplash
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2020. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta.