Juuri nyt on hyvä hetki olla Animalian tukija. Olemme mukana liikkeessä, joka on tämän hetken suurimpia kansalaisliikkeitä. Eläinten oikeudet ovat nousseet Suomessakin keskustelunaiheeksi, jota ei sivuuteta edes poliittisessa keskustelussa – areenalla, joka on tunnettu hitaasta uudistumisestaan. Eläinten asia otetaan vakavasti yhä useammalla kentällä.
Aikamme kaikkein suurin kysymys, ilmastokriisi, kytkeytyy eläinten oikeuksien edistämiseen. On surullista ajatella, että tarvitsimme koko elonkehää ravistelevan ekokriisin havahduttamaan meidät siihen, kuinka typerästi toimimme tuottaessamme eläimiä ruuaksemme yhä tehokkaammin ja tehokkaammin.
Katastrofi on jo käynnissä. Ilmaston muuttumista emme voi enää pysäyttää ihmisen toimin, mutta meillä on velvollisuus tehdä parhaamme selviytyäksemme siitä. Meidän tulee hidastaa ilmaston lämpenemistä ja vaimentaa ekokatastrofin vaikutuksia.
Sillä, mitä lautasellamme on, voimme vaikuttaa erittäin tehokkaasti ilmastoon. Ruuan osuus kaiken kulutuksen ilmastovaikutuksista on samaa luokkaa kuin liikenteen tai asumisen. On selvää, että olemme pakotettuja muuttamaan ruokailutottumuksiamme ilmastolle myönteisemmiksi.
Globaalisti tarkasteltuna lihan kulutus on kuitenkin vielä kasvussa. Tämä on suunta, johon emme voi enää ottaa askeltakaan.
Ekokatastrofi tulee koskettamaan kaikkia, ja ihmisten ohella sen seurauksista kärsivät jo muutkin eläimet. Eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta ilmastokriisiä hillitsevillä toimilla on myös suorempi vaikutus: yhä vähemmän lihaa, maitoa ja kananmunia sisältävä ruokavalio tarkoittaa yhä vähemmän kärsimystä.
Animalia ei ole jäänyt vaiti ilmastokysymyksissä. Olemme olleet mukana mielenosoituksissa ja järjestöjen yhteisissä sosiaalisen median kampanjoissa. Tämä on luontevaa, jaammehan kaikki saman kodin, maapallon. Valtavaksi paisunut eläintuotanto ei aiheuta ainoastaan kasvihuonekaasupäästöjä, vaan se vie maa-alaa metsiltä ja ruuan tuotannolta. Rehua kasvattamalla viemme liki kirjaimellisesti leivän ihmisten suusta. Oikeudenmukaista olisi, että käyttäisimme maapallon pinta-alaa kestävämmin.
Näen Animalian eläinoikeusjärjestönä, joka tarkastelee asioita laajemmasta näkökulmasta. Vaikka keskitymme jatkossakin tiukasti päätoimintakohteisiimme, emme ole muusta yhteiskunnasta irrallinen toimija – saati yhteisestä ympäristöstämme. Meidän on oltava valppaita ja tuotava eläinten ääni mukaan keskusteluun. Aivan kuten ympäristöliikkeessä on havahduttu huomaamaan, että eläinten oikeudet eivät voi jäädä enää huomiotta, me voimme saada ilmastokysymysten ratkomisesta kaikupohjaa sanomallemme.
Aina on ollut se hetki, jolloin tarvitaan eläinten oikeuksien puolustajia. Tässä hetkessä viestiämme kuitenkin kuunnellaan ja toistetaan laajemmin kuin koskaan.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2019. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).