Euroopan eläinjärjestöt juhlistavat ensimmäistä eläinkokeettoman tutkimuksen päivää

Järjestöt vaativat Euroopan unionia sitoutumaan tavoitteisiin, joilla koe-eläinten määrää vähennetään merkittävästi. Samaan aikaan eläinkokeettoman tutkimuksen rahoitukseen on panostettava huomattavasti nykyistä enemmän.

Kymmenen vuotta sitten tänä päivänä, 22.9.2010, EU:ssa hyväksyttiin koe-eläinten suojelua koskeva direktiivi 2010/63/EU. Tämän vuoksi Cruelty Free Europe -järjestö lanseeraa uuden päivän, European Day for Humane Science, jonka on tarkoitus muistuttaa eläinkokeettoman tutkimuksen tärkeydestä. Eläinjärjestöt ympäri Eurooppaa vaativat nyt EU-päättäjiä luomaan sitovan suunnitelman sovittuine välitavoitteineen eläinkokeiden lopettamiseksi.

Järjestöt ovat järjestäneet Twitter-kampanjan, jossa EU-päättäjiä halutaan muistuttaa julmien ja epäluotettavien eläinkokeiden lopettamisen tärkeydestä. Tavoitteen tukemiseksi on järjestetty myös lukuisia tapahtumia, kuten laaja tutkijoiden, poliitikoiden, järjestöjen edustajien ja teollisuuden alojen yhteinen webinaari eläinkokeettoman tutkimuksen kehittämisestä EU:ssa.

Osa eläinkokeista voitaisiin lopettaa välittömästi

EU:ssa tapetaan vuosittain yli 23 miljoonaa eläintä tieteellisissä tarkoituksissa. Näistä yli 60 % tapetaan ilman, että niillä olisi ollut varsinaista koe-eläinkäyttöä. Erityisesti geenimuunteluun käytettävien eläinten määrä on kasvanut. Samaan aikaan EU-kansalaiset ovat sitä mieltä, että koe-eläinten käytön vähentämisen tulisi olla EU:n päätavoitteiden joukossa.

Tavoitteiden tukemiseksi eläinjärjestöt ovat julkaisseet päivitetyn RAT-listan (Replace Animal Test), jossa kiinnitetään huomiota niihin eläinkokeisiin, jotka voitaisiin lopettaa välittömästi ja pelastaa näin satojatuhansia koe-eläimiä vuodessa. Järjestöt muistuttavat, että eläinkokeille on mahdollista löytää vaihtoehtoja, jotka vähentäisivät kärsimystä ja olisivat paremmin sovellettavissa ihmisen fysiologiaan.

Cruelty Free Europe, Eurogroup for Animals ja niiden jäsenjärjestöt, Animalia mukaan lukien, vaativat EU:n päättäjiä toimimaan ennakoivasti, jotta muutos koe-eläinten käytössä todella nähtäisiin. Koe-eläinten käyttö vähenee vain, jos sille asetetaan sitovat tavoitteet, kuten esimerkiksi ympäristöpolitiikassa on tehty. Eläinkokeettomia tutkimusmenetelmiä on samaan aikaan kehitettävä määrätietoisesti. Tämä vaatii panostamista niihin myös rahallisesti, sillä eläinkoetutkimus saa tällä hetkellä moninkertaisesti enemmän rahallista tukea kuin eläinkokeettomien menetelmien kehitys- ja validointityö.

Kuva: Lucie Hošová / Unspash

Lähteet (muualla verkossa)

Cruelty Free Europe 22.9.2020. We celebrate first ever European Day for Humane Science

Cruelty Free Europe. Replace Animal Tests: the RAT list 

Eurogroup for Animal 15.9.2020. Join the movement for Humane Science

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: