Sen taidatkin jo tietää, että mansikat ja marenki kuuluvat yhteen. Vaan tiesitkö, että marenkityylisiä herkkuja sekä vaahtokarkkeja on mahdollista tehdä myös vegaanisina – kikherneliemestä?
Grillattuja mansikoita ja marenkia
500 g tuoreita mansikoita
1 rkl tuoretta rosmariinia
3 rkl öljyä
2 rkl sokeria
Marenki:
1 dl säilykekikherneiden lientä
3 rkl sokeria
makuainetta, esim. ripaus vaniljajauhetta
Vatkaa kikherneiden liemi sähkövatkaimella tai yleiskoneella kovaksi vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun käännät kulhon ylösalaisin ja vaahto ei valu. Vatkaa sekaan sokeri ja makuaine.
Sekoita kulhossa kokonaisiin mansikoihin rosmariini ja öljy. Grillaa mansikat.
Paloittele grillatut mansikat ja jaa ne grillin kestäviin annoskulhoihin. Sekoita sokeri mansikoihin. Peittele mansikat marengilla. Jätä kulhoihin kuohumisvaraa. Laita kulhot grilliin ja grillaa kunnes marenki on saanut väriä. Pidä vuokia silmällä, sillä tähän menee vain pari minuuttia. Vaihtoehtoisesti voit grillata mansikkavuoat uunissa grillivastuksen alla.
Vaahtokarkit
2,5 dl säilykekikherneiden lientä
2 dl sokeria
1,5 dl siirappia
3 tl agar agar -jauhetta
1 tl sitruunamehua
Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja vispaa sekaisin. Kuumenna seosta 4-5 minuuttia samalla vatkaten. Jäähdytä muutama minutti.
Kumoa seos yleiskoneen kulhoon ja vatkaa noin 10 minuuttia, kunnes seos on kovaa vaahtoa. Vaahto on valmis, kun se pysyy valumatta kulhossa kulho ylösalaisin käännettäessä.
Levitä leivinpaperi vuokaan, kooltaan noin 20 x 25 cm. Ripottele leivinpaperille reilusti tomusokeria ja kumoa taikina siihen. Levitä tasaiseksi ja anna jähmettyä muutama tunti tai yön yli. Leikkaa palasiksi ja pyörittele palaset tomusokerissa.
(Muokattu Sara Anderssonin ohjeesta.)
Mansikka-sitruunalimonaadi
3 sitruunan mehu
3 rkl sokeria
0,5 litraa mansikoita
1 l kivennäisvettä
Hienonna mansikat soseeksi esimerkiksi haarukalla. Sekoita sokeri sitruunoiden mehuun. Lisää mansikkasose ja laimenna lopuksi kivennäisvedellä haluamasi vahvuuteen.
Kuvat: Lauri Ellilä (reseptikuvat) & Pixabay (artikkelikuva).
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2015. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).