Animalian reseptit: Vegeburgerin anatomia

Paula Heinonen

Pidempi korsi

Vesi, tuli, maa – ei vaan sämpylä, papupihvi, majoneesi. Kun mehevän vegeburgerin kolme tärkeintä elementtiä ovat hallussa, on burgeritaivas auki.

Itse leivotun burgerisämpylän välissä on ketsuppia, papupihvi, persiljamajoneesia ja salaattia.

Papupihvit

Noin 10 pihviä.

3 dl mustapapuja
3 dl kidneypapuja
2 rkl vehnäjauhoja
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tuore punainen chili
½ ruukkua tuoretta persiljaa
2–3 tl savupaprikajauhetta suolaa
ruohittua mustapippuria

Papupihvitaikinan voit tehdä helposti käsin käyttämällä kauhaa tai perunasurvinta papujen muusaamiseen, mutta tehosekoittimessa taikina valmistuu näppärimmin. Laita tehosekoittimeen sipuli, valkosipulinkynnet, chili ja persilja ja surauta muutaman kerran. Lisää joukkoon pavut, jauhot sekä mausteet ja surauttele taas muutama kerta maltillisesti. Jätä taikinaan suutuntumaa: lisäksi liian hienoksi jauhettu taikina ei pysy koossa.

Anna taikinan vetäytyä jääkaappissa noin tunnin verran.

Lisää öljyä paistinpannulle ja laita se liedelle kuumenemaan. Muotoile taikinasta pihvejä. Muotoilu on helpompaa, kun huuhtelet kätesi kylmällä vedellä.

Paista pihvejä molemmin puolin parisen minuuttia, kunnes pinta on rapea.

Huomaa! Jos pihvitaikinasi ei pysy koossa, voit aina lisätä joukkoon jauhoja tai vaikkapa perunajauhoja. Myös leivänmurut ovat hyvä vaihtoehto.

Persiljamajoneesia tarjoilukulhossa. Majoneesi on koristeltu tuoreella tillillä.

Sitruunainen persiljamajoneesi

1 dl maustamatonta soijamaitoa
2–3 dl rypsiöljyä puolikkaan sitruunanmehu
½ ruukkua tuoretta persiljaa suolaa
ruohittua mustapippuria

Kaada soijamaito tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta ja suurta kulhoa. Aluksi maito räiskyy aikalailla! Lisää öljy joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.

Kun majoneesipohja on valmis, voit lisätä muut aineet. Majoneesipohjan voit maustaa täysin omien mielitekojesi mukaan. Anna majoneesin maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.

P.S. Vegaanisia majoneeseja ja kastikkeita löytyy nykyään myös valmiina moneen makuun.

Tuoreet sämpylät ovat arjen luksusta.

Simppelit sämpylät

Noin 10 sämpylää.

6–7 dl luomusämpyläjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl kasvimaitoa
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia

Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää se joukkoon. Kaada kulhoon myös öljy ja siirappi. Mausta suolalla.

Lisää loput jauhoista hiljalleen huolellisesti taikinaa vaivaten. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Pyöritä kohonneesta taikinasta pieniä sämpylöitä ja anna niiden vielä levätä 20 minuuttia. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista sämpylät kullanruskeiksi eli 15–20 minuutin ajan.

Löydät lisää reseptejä Pidempi korsi –blogista (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Reseptit ja reseptikuvat: Paula Heinonen.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2013. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: