Kansainvälistä uhanalaisten eläinten kauppaa säätelevässä CITES-kokouksessa tehtiin ensimmäistä kertaa päätös, joka perustui eläinten hyvinvointinäkökulmaan. Ennakkotapaus luo toivoa myös tuleviin linjauksiin.
Kielto oli vaarassa kaatua, kun sekä EU että Yhdysvallat vastustivat sitä. Ensimmäisessä äänestyksessä EU ei voinut kuitenkaan äänestää, sillä osa sen jäsenmaista ei ollut paikalla. Lopullinen äänestys siirtyi elokuun lopulle. Äänestysten välissä eurooppalaisten eläinsuojelujärjestöjen kattojärjestö Eurogroup for Animals kampanjoi kiellon läpisaamiseksi.
Eurogroup ja sen jäsenjärjestöt lähettivät avoimen kirjeen EU:n ympäristöministereille ja EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vellalle. Suomessa kirjeen vastaanottajana oli ympäristöministeri Krista Mikkonen. Kampanjaa tukivat myös useat kansainväliset julkisuuden henkilöt, jotka lähettivät oman kirjeensä. Suomesta kirjeen sai pääministeri Antti Rinne.
Euroopan unioni päätti lopulta vaihtaa kantaansa ja äänesti kiellon puolesta 27. elokuuta. Äänestyksessä 75 prosenttia äänestäneistä maista kannatti kieltoa. Käytännössä päätös tulee lopettamaan luonnonvaraisten norsujen kaupan ja kuljettamisen esimerkiksi eläintarhoihin ja sirkuksiin.
”Tämä päätös osoittaa, että eläinten hyvinvointi voi mennä taloudellisten näkökulmien edelle ja olla syy kaupan rajoittamiseen. Uskomme, että asia huomioidaan myös tulevissa CITESin ja Euroopan unionin päätöksissä”, sanoo Eurogroup for Animalsin villieläinasiantuntija Ilaria Di Silvestre.
Lähteet (muualla verkossa)
Animalia: Luonnosta vangittujen afrikannorsujen kauppa ja hyötykäyttö on lopetettava.
Eurogroup for Animals 28.8.2019: The world agrees to end the international trade in live, wild-caught elephants (englanniksi).
Julkisuuden henkilöiden kirje, Eurogroup for Animals: Please don’t overturn the cites ban on sending baby african elephants (englanniksi, pdf).
Yle 2019: Monet eläinlajit saavat uutta suojelua – Norsujen, kirahvien, saukkojen ja kilpikonnien kauppaa aletaan säädellä tiukasti.