Eläimille omistautunut eläinlääkäri teki arvokkaan lahjoituksen Animalialle

Kouvolalainen eläinlääkäri ja Animalian aktiivi Erja Saarto lahjoitti eläinklinikkansa entisen toimitilan Animalialle. Kouvolan Animalian uuden toimiston avajaisia vietettiin kesäkuussa. 

Erja Saarto liittyi Animalian jäseneksi jo 11-vuotiaana 1980-luvun puolivälissä, kun järjestö oli vielä nimeltään Koe-eläinten Suojelu ry. Saarrolla oli alusta saakka voimakas tarve kertoa eläinten kohtelusta muille. 

”Sain kirjekaveriltani Koe-eläinten Suojelun esitteitä ja luin Kani ei osaa itkeä -kirjan, ja minulle tuli hirveä tarve kertoa muillekin eläimille tehtävistä hirveyksistä. Kuvittelin, että jos ihmiset tietäisivät, mitään tällaista ei tapahtuisi. Turhauduin, kun tajusin, että suurin osa ihmisistä ei välitä. Siitä lähtien olen etsinyt keinoja saada ihmiset välittämään”, Erja Saarto kertoo. 

Eläinten oikeuksien edistäminen on hidasta, ja se voi turhauttaa. Saarto tietää, että työ kuitenkin tuottaa tulosta, vaikka sitä ei heti näe. 

”Itse olen jaksanut, koska tiedän olevani oikealla asialla, kun olen eläinten puolella. Kun olen ollut mukana niin pitkään, että näen myös muutokset, vaikka ne ovatkin tapahtuneet tuskallisen hitaasti. Turhautumiseen on täysi oikeus, ja sitä voi purkaa esimerkiksi keskustelemalla muiden ihmisten kanssa, menemällä kuntosalille tai lähtemällä metsään lenkille.” 

Saarron mielestä paljon on kuitenkin päästy eteenpäin eläinoikeusliikkeen työn ansiosta.  

Vaikka kehitys on ollut hidasta, epäkohtia on vähitellen saatu suuren yleisön tietoisuuteen. Ihmisten mielipiteet ovat muuttuneet, ja esimerkiksi vegetuotteiden tarjonta on lisääntynyt todella paljon. Turkistarhauskielto on lähempänä kuin koskaan. Näin jälkikäteen katsottuna on hienoa nähdä, että asiat edistyvät, ja koen, että pieni osa siitä on minun ansiotani.” 

Saarto on tehnyt myös testamentin Animalialle 

Opiskeluaikanaan Saarto toimi aktiivisena Animalian opiskelijaryhmässä ja oli muutaman vuoden Eläinlääketieteen Kandidaattiyhdistyksen eläinsuojeluvastaavana. Eläinlääkärin työt Saarto aloitti vuonna 2000. Vuonna 2009 hän muutti Kouvolaan, ja Eläinklinikka Siili aloitti toimintansa vuonna 2011.  

”Olin klinikan ainoa eläinlääkäri ja hoidin enimmäkseen lemmikkejä, kuten kissoja, koiria, kaneja, marsuja, hiiriä, hamstereita ja kilpikonnia ja joskus luonnoneläimiä. Meillä oli erittäin mukava asiakaskunta. Tavoitteenani oli hoitaa jokaista eläintä yksilönä ja mahdollisimman hyvin.” 

Viime vuoden keväällä Saarrolla todettiin levinnyt rintasyöpä ja hän joutui tekemään vaikeita päätöksiä eläinlääkäriaseman suhteen. 

”Yritin ensin etsiä Siilin toiminnalle jatkajaa, mutta kiinnostuneita ei löytynyt. Yritin myös myydä toimitilaa, mutta sitten keksin, että voisin lahjoittaa sen Animalialle. Olen tehnyt testamentin Animalian hyväksi, joten toimitila olisi joka tapauksessa päätynyt yhdistykselle ennemmin tai myöhemmin. Näin se saatiin heti hyötykäyttöön”, Saarto kertoo. 

Erja Saarto on tehnyt ensimmäisen testamenttinsa Animalialle jo lukioaikana. 

”Eläinoikeusjärjestöistä Animalia oli luonnollinen valinta, koska olen ollut jäsen niin pitkään ja järjestön toimintatavat ovat omien arvojeni mukaisia. Animaliasta on kasvanut valtakunnallisesti arvostettu järjestö, jonka kannanotoilla on oikeasti merkitystä. Animalian ansiosta eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat pysyvät näkyvillä ja edistyvät. Hitaasti mutta varmasti.” 

”Täydellinen ei tarvitse olla” 

Kouvolan Animalian toimintaan Saarto tuli mukaan vuoden 2023 alussa. Kevään aikana hän on ollut mukana performanssissa turkistarhausta vastaan ja remontoimassa lahjoittamaansa toimitilaa. Lisäksi alueosasto on muun muassa järjestänyt elokuvaillan, kirjoittanut mielipidekirjoituksia, pitänyt infopöytää ja kerännyt lipaskeräyksellä rahaa Animalialle. 

Saarto kertoo, että Kouvolassa on aktiivinen porukka, johon on ollut helppo tulla mukaan. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat tehdä maailmasta paremman paikan eläimille. 

”Ei ole pakko ryhtyä heti vegaaniksi ja heittää vanhoja nahkakenkiä roskiin. Sekin on jo edistystä, jos pitää yhden kasvisruokapäivän viikossa ja vaihtaa käyttämänsä kosmetiikkatuotteet ja pesuaineet eläinkokeettomiin. Moni tuntuu ajattelevan, että eläinoikeusasiassa olisi ”kaikki tai ei mitään” -sääntö, mutta ei siinä ole. Täydellinen ei tarvitse olla.” 

Loppuun Saarto haluaa lisätä Edmund Burken sitaatin: ”Kukaan ei tee suurempaa virhettä kuin hän, joka ei tehnyt mitään, koska kykeni vain vähään.” 

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2023. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kuva: Marko Pekkarinen.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: