Lähes 100 asiantuntijaa ja järjestöä allekirjoittivat avoimen kirjeen, jossa vaaditaan ensisijaisesti eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien käyttöä COVID-19-sairauden hoitoja ja rokotteita kehitettäessä. Animalia oli yksi kirjeen allekirjoittajista.
COVID-19-tautia tutkittaessa käytetään yleisesti koe-eläimiä, kuten hiiriä, rottia, frettejä, apinoita, marsuja, sikoja ja kissoja. Eläinkoetutkimusta tehdään mm. Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Alankomaissa, Kiinassa ja Australiassa. Myös Suomessa rokotetutkimus on etenemässä eläinkoevaiheeseen. Kuitenkin ihmisten kannalta merkityksellisempiä ovat yleensä soluviljelyyn, tietokonemalleihin ja elinmalleihin perustuvat eläinkokeettomat tutkimusmenetelmät.
Hiiri on yksi käytetyimmistä eläinlajeista lääke- ja rokotetestauksessa. Kuitenkin ihmisen ja hiiren hengitysjärjestelmässä on merkittäviä eroja: hiirillä ei esimerkiksi ole luonnostaan samoja reseptoreita SARS-COV-2-viruksen tarttumiseksi kuin ihmisillä. Hiiriä yritetäänkin nyt muuntaa enemmän ihmisten kaltaisiksi, jotta voidaan varmistaa viruksen tarttuminen niihin. Tällaiset perustavanlaatuiset erot riskeeraavat rokotetuotannon ja muiden hoitojen kehittämisen COVID-19-taudin ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi ihmisissä.
Tämän vuoksi asiantuntijat ja järjestöt halusivat kiinnittää julkisen huomion siihen, miten tärkeää olisi kehittää eläinkokeettomia menetelmiä eläinkokeisiin nojaamisen sijaan. Kirje julkaistiin maailman terveyspäivänä 18.5. ja se osoitettiin Maailman terveysjärjestö WHO:lle, kansallisille hallituksille, viranomaisille, akatemioille ja muille tutkimusten rahoittajille. Kirjeessä todetaan, että merkittävää rahoitusta ja kallisarvoista aikaa tuhlataan eläinkokeisiin, vaikka tiedetään lajien eroavaisuudet. Tämä johtaa epäluotettaviin tuloksiin, jotka eivät ole sovellettavissa suoraan ihmisiin.
Kuva: Shutterstock
Lähteet (muualla verkossa)
Avoin kirje: A shift in focus is needed to tackle COVID-19 (englanniksi, pdf)
Kansainvälinen vetoomus: Cut Animal Tests to Tackle COVID-19! (englanniksi)
Animalian vetoomus eläinkokeiden vähentämiseksi ja eläinkokeettoman tutkimuksen tukemiseksi