Fur Free Europe -aloite näkyy ja kuuluu ympäri Eurooppaa 

Eurogroup for Animals käynnisti 18.5.2022 eurooppalaisten järjestöjen kanssa Fur Free Europe -kansalaisaloitteen, joka on kerännyt yhteensä jo yli 1 100 000 allekirjoitusta. Aloite tähtää vähintään 1,4 miljoonaan allekirjoitukseen. 

Eläinten hyvinvointia ja suojelua käsittelevä meppien ryhmä järjesti vastikään Strasbourgissa tilaisuuden aloitteesta. The Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals kokoaa kaikkien poliittisten ryhmien jäsenet keskustelemaan eläinten hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä. Euroopan parlamentin jäsenten rooli on avainasemassa, jotta Fur Free Europe voidaan muuttaa todellisuudeksi. 

Euroroup for Animals -kattojärjestön kampanjapäällikkö Elise Fleury on vaikuttunut järjestöjen osallistumisesta kampanjaan. Kampanja on näkynyt tuhansissa sisällöissä sosiaalisessa mediassa ja kaduilla.  

“Kampanjan aikana on tehty yli 50 lähitapahtumaa. Turkistarhauksen kieltäminen on lähellä kansalaisten sydäntä. Eläinliikkeellä on uskomattomia lähettiläitä kaikkialla, ja he ovat valmiita menemään kaduille vaatimaan turkistarhauksen lopettamista. Meillä EU:ssa on 70 organisaatiota, jotka ovat aktiivisesti mukana Fur Free Europe -kampanjoinnissa”, Fleury kertoo. 

Suomi oli ensimmäinen maa, joka kampanjan ensimmäisenä päivänä saavutti kansallisen vähimmäismäärän allekirjoituksia ja sai vahvistuksen kansalaisaloitteessa. Fleury lähettää kiitoksia kaikille tähänastisista ponnisteluista. 

 “Allekirjoitusten määrä kasvaa yhä Suomessa, ja tämä on avain kampanjan menestykseen etenkin nykyisessä kontekstissa: Suomi on turkistarhauksen kannalta strateginen maa. Suomalaiset, älkää antako periksi. Teillä on erityinen rooli siinä, että turkistarhoista tulee EU:ssa historiaa!” 

Vetoapua vaikuttajilta 

Toiminnanjohtaja Gabrielė Vaitkevičiūtė Tušti narvai -järjestöstä Liettuasta kertoo, että he ovat tehneet yhteistyötä julkisuuden henkilöiden ja vaikuttajien kanssa aloitteen edistämiseksi.  

“Koska Suomi ja Liettua ovat molemmat turkistuotantomaita, on ollut erittäin motivoivaa nähdä Suomen menestys allekirjoitusten keräämisessä.” 

Liettuassa on toiminnassa 100 turkistarhaa. Niistä 60 on minkkitarhoja ja 40 chinchillatiloja. Tarhoilla kasvatetaan noin 1,15 miljoonaa minkkiä ja noin 40 000 chinchillaa.  

“Olemme kampanjoineet turkistarhauksen kiellon puolesta vuodesta 2017 ja turkistarhausta vastaan vuodesta 2014. Viime vuoden marraskuussa parlamentin jäsenistä 78 äänesti puolesta, 9 vastaan ja 28 pidättyi äänestämästä lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä”, Vaitkevičiūtė kertoo. 

Verkkomainontaa ja tapahtumia 

Kaksi aktiivisinta organisaatiota allekirjoitusten keräämisessä Puolassa ovat Otwarte Klatki ja Viva!.  

“Olemme keskittyneet allekirjoitusten keräämiseen verkkomainoskampanjoilla ja sosiaalisessa mediassa. Meillä on ollut myös mahdollisuuksia puhua aloitteesta televisiossa ja radiossa. Aktivistiryhmämme järjestävät katutapahtumia. Olemme osallistuneet tapahtumiin, kuten PolanRock Festivaliin ja Women’s Congressiin, joissa saimme allekirjoituksia”, viestintävastaava Marta Korzeniak Otwarte Klatkista kertoo. 

Puola on saanut kerättyä vaaditun vähimmäismäärän allekirjoituksia. Virstanpylväs saavutettiin lokakuun puolivälissä.   

“Olemme innoissamme siitä, ja vauhti jatkuu. Meillä on loistava tilaisuus sulkea turkistarhat EU:ssa ja lopettaa miljoonien eläinten kärsimykset. Tuhannet ihmiset työskentelevät väsymättä sen eteen”, Korzeniak sanoo. 

Yhdessä kohti yli tavoitetta

Myös Bulgaria on ylittänyt vaaditun allekirjoitusten kynnyksen, mutta tavoite on korkeammalla.  

“Haluamme yhä useamman tietävän aloitteesta. Bulgariassa yli 80 prosenttia väestöstä vastustaa eläinten tappamista vain niiden turkkien takia”, sosiaalisesta mediasta vastaava Vladimir Nguyen Campaigns and Activism for Animals in the Industry (CAAI) -järjestöstä kertoo. 

Hän lähettää terveisiä Animalia-lehden lukijoille. 

“Olemme iloisia, että maassanne monet kannattavat kieltoa, vaikka teillä on paljon tarhoja. Kaikki perinteet eivät ole hyviä, ja joistakin niistä irti päästäminen on kehitystä. Etenkin kun perinne liittyy kärsimykseen ja julmuuteen.” 

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa FurFreeEurope.fi (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2022. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Päivitetty 14.12.2022 allekirjoitusten määrän ja tavoitteen osalta.

Kuva: Eurogroup for Animals

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: