Hevoset lääketeollisuuden uhreina: Tammoja pidetään tiineyskierteessä ja kytkettyinä virtsan takia

Lääketeollisuus voi käyttää hormonilääkkeiden valmistuksessa tiineiden tammojen virtsasta eristettyä estrogeenia. Tätä niin kutsuttua konjugoitua estrogeenia käytetään naisten vaihdevuosioireiden hoitoon. Lääkkeen valmistaminen vaikuttaa yhä tänäkin päivänä lukuisten hevosten hyvinvointiin.

Tiloja, joissa tammoja pidetään jatkuvassa tiineyskierteessä, ja jossa niiden virtsa kerätään ja lähetetään eteenpäin lääkeyhtiöiden prosessointitehtaille, kutsutaan englanniksi sanalla PMU farms (pregnant mares’ urine farms). Toiminnan eettisyys ja hevosten olot ovat herättäneet paljon huomiota maailmalla, sillä tammojen elämää kuvaa jatkuva tiineyttäminen ja varsominen sekä voimakas liikkumisen rajoittaminen. Aihe on ajankohtainen myös Suomessa, sillä hevosen estrogeenia sisältävä lääkevalmiste Duavive saapui markkinoille keväällä.

Tutkijat havaitsivat vuonna 1939, että kantavan tamman virtsassa on erityisen paljon estrogeenia. Ensimmäiset PMU-tilat ilmestyivät 1940-luvulla Kanadaan, mistä käytäntö levisi myös Yhdysvaltoihin. Nykypäivänä tiloja on Kanadassa ja Kiinassa. Tiloja epäillään olevan myös muualla, mutta varmaa tietoa tästä tai tilojen määristä ei ole. Myöskään tarkkaa, ajankohtaista tietoa käytettyjen tammojen määrästä on vaikea saada, koska arvioidut määrät vaihtelevat.

PMU-hevoskasvatustiloja Pohjois-Amerikassa edustavan liiton NAERICin (North American Equine Ranching Information Council) mukaan tilojen määrä on vähentynyt Kanadassa ja toiminta on päättynyt Yhdysvalloissa. Esimerkiksi vuonna 2002 Kanadassa ja Yhdysvalloissa oli yli 400 tilaa, ja noin 40 000 tammaa. NAERICin mukaan tällä hetkellä vain Kanadassa on 24 PMU-tilaa. Samalla PMU-tiloja on kuitenkin perustettu Kiinaan. Kiinassa arvioidaan olevan käytössä 90 000 PMU-tammaa.

PMU-tuotannossa käytettävien hevosten hyvinvoinnista ja kohtelusta ei säädetä Yhdysvaltain tai Kanadan laeissa. Ainoastaan alan ja lääkeyhtiön yhteistyössä laatimat suositukset ottavat kantaa hevosten hoitoon ja kohteluun.

Näyttääkin siltä, että asia halutaan pitää kuluttajilta salassa. Lisäksi hevosperäistä estrogeenia ei nykypäivänä tarvitsisi käyttää, sillä vaihdevuosioireiden hoidossa käytettävää estrogeenia voidaan valmistaa synteettisesti.

Tammojen virtsa kerätään viimeistä pisaraa myöten

PMU-tiloilla tammoja käytetään niin kauan, kunnes ne eivät enää tiinehdy tai kunto muuten heikkenee. Tammat eristetään tiineysajaksi kapeisiin välikköihin, eräänlaisiin pilttuisiin, joiden avulla eläinten luonnollinen liikkuminen estetään. Tammat kytketään myös virtsankeräysvälineistöön, jotta virtsaa voidaan kerätä vuorokauden ympäri.

Välikössä hevonen on seisten kytkettynä paikoilleen suurimman osan tiineysajastaan. Tamma ei mahdu kääntymään tai juurikaan tekemään sille oleellista itsensä hoitamista. Lepääminen tai nukkuminen makuullaan on vaikeaa ahtaan tilan ja virtsankeräysvälineistön johdosta. Hevonen pystyy ottamaan vain muutaman askeleen eteen, taakse tai sivulle.

Virtsankeräysvälineistö aiheuttaa hevosille ihovaurioita ja epämukavuutta. Aiemmin paljastui, että PMU-tiloilla hevosille tarjottiin vain niukasti vettä. Tämä teki hevosen virtsasta väkevämpää, jolloin pienemmässä määrässä virtsaa oli enemmän estrogeenia. Käytännön pelätään olevan yhä käytössä.

Kantavan tamman virtsaa kerätään keskimäärin 6-7 kuukautta eli siihen asti, kunnes tamma on valmis varsomaan. Varsominen on ainut hetki, kun hevonen pääsee pidemmäksi ajaksi pois ahtaasta väliköstä. Kun varsat ovat syntyneet, tamma hedelmöitetään pian uudestaan.

Myös varsojen kohtalo on useimmiten synkkä

PMU-tiloilla tammojen keskimääräinen käyttöikä on noin 8 vuotta. Koska tammoja tiineytetään koko tämän ajan, syntyy myös varsoja paljon. Moni varsa kuolee liian aikaiseen vieroitukseen. Osa varsoista joutuu seuraamaan emonsa jalanjälkiä ja päätyy kantamaan virtsankeräysvälineistöä, kun taas osa joutuu teuraaksi.

Tuotantoon liian vanhojen tammojen ja ylimääräisten varsojen huutokauppa pidetään syksyisin. Pieni osa hevosista pelastuu ja saa uuden elämän turvakodeissa. Osa hevosista saattaa myös päätyä yksityisten ihmisten luokse. Suuri osa varsoista kuitenkin huutokaupataan teurastamoille.

Huutokaupatut varsat voivat joutua kärsimään pitkistä eläinkuljetuksista. Elävien varsojen kuljetuksia tehdään esimerkiksi Japaniin, jossa hevosenlihaa käytetään erityisesti basashi-sushin valmistukseen.

Kuluttajille on avoimesti kerrottava lääkkeen taustasta

Tiineiden tammojen virtsasta eristetty hormonivalmiste saapui Suomen markkinoille loppukeväästä 2019. Kysyimme naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Riina Kataiselta, tarvitseeko lääkevalmisteessa olla hevosen estrogeenia, eli konjugoitua estrogeenia, ja miten naisten vaihdevuosioireita on Suomessa aiemmin hoidettu. Katainen väitteli viime vuonna naisten vaihdevuosioireista.

Kataisen mukaan konjugoitua estrogeenia markkinoiva lääkeyhtiö ei kerro kuluttajille, mistä estrogeeni on peräisin. Hänen mielestään ei myöskään ole riittävää, että lääkärit kertovat potilailleen lääkkeen olevan peräisin hevosen virtsasta, koska se ei ole koko totuus. Potilaille on kerrottava avoimesti lääkkeen valmistamistavasta ja taustalla olevasta eläinten julmasta kohtelusta.

“Lääkeyhtiö kertoo lääkäreille estrogeenin olevan peräisin hevosen virtsasta. Mutta sitä, miten virtsan kerääminen tapahtuu, ei kerrota. Uskoisin, että moni hormonihoidon käyttäjä valitsisi mieluummin jonkin muun valmisteen, jos tietäisi taustalla olevasta eläinten kaltoinkohtelusta. Tämä kuitenkin vaatii sen, että lääkärit ovat tietoisia asiasta.”

Katainen kertoo, että Suomessa naisten vaihdevuosioireiden hoitoon on perinteisesti käytetty laboratoriossa valmistettavaa hormonia, estradiolia. Se vastaa rakenteeltaan naisen elimistössä luonnostaan olevaa hormonia. Hänen mukaansa hormonikorvaushoitoja on runsaasti erilaisia ja markkinoilla on vaihtoehtoja konjugoidulle estrogeenille. Potilaan kannattaa siis kysyä lääkäriltä vaihtoehdoista. Katainen haluaisi kannustaa lääkeyhtiötä lopettamaan konjugoidun estrogeenin käytön.

“En näe syytä valita lääkkeeseen estrogeenia, jonka tuotantoa varten eläimet joutuvat kärsimään kohtuuttomasti, kun Eurooppa on aina tähän saakka pärjännyt hyvin laboratoriossa tuotetulla estrogeenilla. Konjugoidun estrogeenin valinnalle ei ole lääketieteellisiä perusteita.”

Löydät kuvia PMU-tilojen hevosista käyttämällä Googlen kuvahakutoimintoa. Aihe on suhteellisen vähän käsitelty Suomessa. Kuvia tiloilta on vähän, emmekä voi käyttää niitä jutussa ilman tekijänoikeuksia.

Päivitetty 25.9.2019: Juttuun on lisätty Suomen markkinoille saapuneen lääkevalmisteen nimi.
Päivitetty 30.9.2019: Juttua on korjattu PMU-tammojen käytöstä luopumiseen liittyen (tammoja käytetään niin kauan, kunnes ne eivät enää tiinehdy tai kunto muuten heikkenee).

Lähteet

Riina Kataisen sähköpostihaastattelu 16.9.2019.

Lähteet (muualla verkossa)

AV Magazine 3/2016: Pregnant mares’ urine (englanniksi).
National Anti-Vivisection Society: Horses in research (englanniksi).
Equine Advocates: Pregnant Mares’ Urine (PMU) Industry (englanniksi).
PETA: Premarin: A Prescription for Cruelty (englanniksi).
The Fund for Animals: The pregnant mare urine (PMU) industry: What you need to know (englanniksi).
The Horse Fund: Premarin horses (englanniksi).
Humane Decisions: Premarin Horses (englanniksi).
Advocacy for Animals: Menopause, horses, and the Industry of Death (englanniksi).
Tuesday’s Horse: Premarin horses year in review 2016 (englanniksi).
The North American Equine Ranching Information Council –kotisivut (englanniksi).
EQUUS: PMU foal controversy (englanniksi).
One Green Planet. Heartbreaking truth about the treatment of horses used to produce estrogen replacement drugs (englanniksi).
Pharma Fennica: Duavive.
Euroopan lääkeviraston verkkosivut: Valmisteyhteenveto Duavive (pdf).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: