Kahdella tanskalaisella minkkitarhalla koronavirusta

Mikko Toivanen

Kahden pohjoisjyllantilaisen turkistarhan minkeistä on löytynyt SARS-CoV-2-koronavirusta. Ensimmäiset tartunnat todettiin kesäkuun puolenvälin jälkeen.

Minkkejä alettiin testata sen jälkeen, kun turkistarhan omistajan perheenjäsenessä oli todettu tartunta. Testitulosten selvittyä tarha asetettiin karanteeniin ja Tanskan hallitus määräsi kaikki tarhan 11 000 minkkiä tapettaviksi viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Tämän jälkeen tartuntoja on todettu toisenkin turkistarhan minkeissä. Tässäkään tapauksessa minkit eivät ole tarhan ainoita tartunnan saaneita, sillä virus on löytynyt myös omistajapariskunnasta, heidän pojastaan ja perheen koirasta. Kyseessä on maan ensimmäinen lemmikkieläimessä todettu tartunta.

Tanskalaisen TV2-kanavan haastattelema ylilääkäri, virustutkija Anders Fomsgaard on analysoinut viimeksi mainitulta turkistarhalta löytynyttä virusta. Hän kertoo viruksen tarttuneen tarhalla minkkien ja ihmisten välillä. Lisäksi viruksessa havaitut mutaatiot osoittavat kyseessä olevan sama tartuntaketju, joka on aiheuttanut useita paikallisessa vanhusten hoitokodissa todettuja tartuntoja. Fomsgaardin mukaan on vielä aikaista sanoa, onko virus tarttunut minkeistä ihmisiin vai toisinpäin. Useilla tartunnan saaneilla hoitokodin työntekijöillä on joka tapauksessa yhteys vähintään toiseen edellä mainituista turkistarhoista.

Tanskan hallitus on päättänyt, että eri puolilla maata testataan 120 tarhaa, jotta saadaan parempi kokonaiskuva tartuntatilanteesta. Kaikkiaan maassa on noin 1 500 turkistarhaa, joissa elää lähes kolmannes maailman vangituista minkeistä.

Hollannissa koronaa on jo 17 minkkitarhalla

SARS-CoV-2 -koronavirusta on jo aiemmin löytynyt alankomaalaisilta turkistarhoilta. Ensimmäinen tartunta todettiin huhtikuun lopulla, sittemmin tartuntoja on löytynyt kaikkiaan 17 turkistarhalta. Tarhojen sadattuhannet minkit on määrätty tapettaviksi. Alankomaiden hallituksen ja asiantuntijoiden mukaan on äärimmäisen todennäköistä, että virus on siirtynyt minkeistä ihmisiin.

Eläinten ja ihmisten välillä tarttuvien tautien eli zoonoosien tanskalainen asiantuntija Peter Ben Embarek WHO:sta pitää tilannetta huolestuttavana. Tanskan TV2:lle antamassaan haastattelussa hän kiinnittää huomiota vaaraan, että saatuamme ihmisten väliset tartunnat hallintaan virus saattaa alkaa levitä uudestaan eläinten välityksellä. Esimerkkeinä zoonoosien leviämisestä hän mainitsee lintuinfluenssan ja MERS-koronaviruksen.

Animalia ja Oikeutta eläimille vaativat kesäkuun alussa julkaisemassaan tiedotteessa suomalaisten turkistarhojen tartuntatilanteen pikaista selvittämistä ja toimenpideohjelman laatimista SARS-CoV-2-viruksen leviämisen estämiseksi. Lisäksi järjestöt vaativat yhdessä turkiseläinten suojelun kansainvälisen kattojärjestön Fur Free Alliancen kanssa turkistarhojen maailmanlaajuista sulkemista niin eläinten kuin ihmistenkin hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Kuva: Andrew Skowron

Lähteet (muualla verkossa)

Animalia 5.6.2020. Koronavirusta jo yhdeksällä minkkitilalla Hollannissa – Suomen tarhojen tilanne selvitettävä

Fur Free Alliance 4.6.2020. Calls for global closure of mink fur farms as Dutch government orders cull and confirms mink fur farms could act as reservoir for COVID-19

Reuters 17.6.2020. Mink at Danish farm to be culled after catching coronavirus

TV2 Nord 17.6.2020. Coronavirus har spredt sig til danske mink – og det er bekymrende, siger dansk ekspert

TV2 Nord 19.6.2020. Coronavirus i Hjørring har mutationer, der ikke ses andre steder i Danmark eller Europa

 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: