Metsästyskoirien koulutuksessa esiintyy toisten eläinten kaltoinkohtelua

Luolakoirakokeet ovat metsästyskoiraharrastuksen muoto, jossa käytetään tarhattuja kettuja koirien koulutuksessa. Myös eri lintuja kasvatetaan koirien metsästyskoulutusta sekä järjestettyjä metsästysretkiä varten.

Luolapyynnissä tai lintumetsällä käytettävien koirien koulutuksissa käytetään runsaasti kuollutta riistaa, mutta myös eläviä eläimiä. Suomessa kasvatetaan vuosittain huomattava määrä fasaaneja metsästystä ja koirien kouluttamista varten. Fasaanitiloja on Ruokaviraston rekisterin mukaan yli 200, ja yhdellä tilalla voi olla yli tuhat lintua. Suurin fasaanitila on ilmoittanut kasvattavansa vuodessa yli 40 000 lintua. Linnut kasvatetaan yleensä ulkoaitauksissa, ja poikasten kasvatustilana voi toimia esimerkiksi muusta tuotannosta poistettu navetta.

Fasaanit elävät tarhattuina verrattain ahtaissa olosuhteissa verrattuna niiden luonnolliseen, laajaan elinalueeseen. Varsinainen metsästyskausi kestää syksystä alkutalveen. Koiriaan kouluttavat metsästäjät voivat ostaa lintuja tiloilta mukaansa, tai linnut vapautetaan ennen metsästyksen alkamista kasvatustilan ympäristöön. Kun fasaanit lopulta saavat ensi askeleensa luonnossa, suurin osa niistä tapetaan heti. Vaikka pieni osa jää elämään luontoon, niillä ei ole sellaisia taitoja, joita vapaudessa kasvaneilla eläimillä on.

Lintujen metsästykseen käytettävien koirien koulutuksessa käytetään fasaanien lisäksi myös kyyhkyjä. Harjoituksissa kyyhkyt voidaan lennättää koiran eteen heittohäkiksi kutsutulla laitteella, jotta koira saadaan reagoimaan lentoon lähtevään lintuun halutulla tavalla. Lintuja saatetaan myös lennättää valjaissa koiran edessä, tai niitä esitellään kämmeniin suljettuina koirille.

Turkistarhoilta luolakokeisiin

Monet terrierit ja mäyräkoirat ovat luolametsästykseen jalostettuja koirarotuja, joiden avulla metsästetään erityisesti kettuja, supikoiria ja mäyriä. Koiria koulutetaan paitsi suoraan luonnonvaraisia eläimiä hyödyntämällä, myös niin sanotuissa keinoluolissa.

Keinoluola on rakennettu luolasto, jonne päästetään tarhattu kettu ennen koiraa. Kettu pakenee koiraa luolan perälle, jonne se voidaan sulkea luukulla. Kettu voi kuitenkin pysähtyä matkalla, jolloin koiran ja ketun fyysinen yhteenotto on mahdollinen, vaikka se sääntöjen mukaan tulisikin estää. Tämä on paitsi vaarallista, myös erittäin stressaavaa ketuille.

Keinoluolilla käytettävien kettujen tulee olla tarhakasvatettuja, eli käytännössä ne ostetaan turkistarhoilta. Samaa kettua voidaan käyttää vuosia koirien koulutuksessa. Väliajan ne asuvat yleensä vastaavissa pienissä verkkopohjaisissa häkeissä kuin turkistarhoilla.

Metsästyskoirien kouluttaminen elävillä eläimillä on epäeettistä

Erilaiset harjoitukset, testit ja kokeet aiheuttavat harjoituksessa käytettävälle eläimelle pelkoa ja stressiä. Kohde-eläimelle voi aiheutua psyykkisen haitan lisäksi fyysistä vahingoittumista. Elävien eläinten käyttäminen koiraharrastuksissa on kuitenkin Suomessa lain mukaan sallittua. Tämä on jälleen yksi esimerkki eläimiin kohdistuvasta toiminnasta, joka on eettisesti kyseenalaista ja samaan aikaan lain nojalla hyväksyttyä.

Koirien käyttö niiden taipumuksia hyödyntäviin harrastuksiin ja työkäyttöön on lisääntynyt. Muutama vuosi sitten myös seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta julkaisi kannanoton, jossa neuvottelukunta ilmaisi huolensa koirien testaamisessa käytettävien eläinten hyvinvoinnista.

Kriittisiksi kysymyksiksi neuvottelukunta nosti muun muassa “kohde-eläimen hyvinvoinnista huolehtimisen, hoito- ja pito-olosuhteet, kohde-eläimen käyttöperusteet, sekä eläimen pelon tunnistaminen ja siihen reagoiminen koetilanteissa ja niiden ulkopuolella.”

Neuvottelukunta myös painotti kannanotossaan, että eläviä eläimiä ei tule käyttää koirien taipumusten testaamisessa, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä. Tanskassa ja Norjassa luolaharjoitustoiminta on kokonaan kielletty, ja myös Animalia on ajanut vastaavaa kieltoa Suomeen vuosia.

Kuva: Unsplash

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2020. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta.

Lähteet (muualla verkossa)

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanotto 1.4.2016. Kohde-eläinten hyvinvointiin kiinnitettävä huomiota koirakokeissa (pdf)

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: