Mökillä tai pihajuhlissa kesäkelien hittitarjottavat ovat helppoja ja mutkattomia. Yhdysvalloista rantautuneeseen Pinwheeliin tai vegaaniseen kebab-salaattiin et tarvitse uunia, joten ne ovat täydellisiä tarjottavia tilaisuudessa kuin tilaisuudessa.
Pinwheels
5 kpl isoja tortillalettuja
2 prk (500 g) Oatly iMat Fraichea
1 pkt nyhtökauraa
mustapippuria
suolaa
paprikajauhetta
valkosipulijauhetta
2 punasipulia
salaattia tai rukolaa
2 paprikaa
Sweet chili -mausteseos (dippijauhe)
1 avokado
- Paista nyhtökaura ja mausta se mustapippurilla, suolalla, paprikalla sekä valkosipulijauheella. Myös kuivattua ruohosipulia voi käyttää.
- Kun nyhtis jäähtyy, sekoita kulhossa keskenään Oatlyn Fraichet, Sweet chili -mausteseos, paprikat sekä punasipulit.
- Lisää jäähtynyt nyhtis kulhoon ja sekoita kaikki ainekset hyvin.
- Levitä tortillalettu leikkuulaudan päälle ja kaavi siihen päälle seosta ohut, noin 1 cm kerros. Revi sen päälle salaattia ja rullaa tortillalettu.
- Leikkaa rullasta haluamasi kokoisia kiekkoja (noin 3–5 cm) ja aseta ne pystyssä tarjoiluastiaan. Pidä jääkaapissa vähintään 10 min ennen tarjoilua.
Tarjoa pinwheelit sellaisenaan tai raikkaan salaatin kera.
Kebab-salaatti ja itsetehdyt ranskalaiset
1 pkt seitania, esim. Santun Seitan
paprikamaustetta
grillimaustetta
vihersalaatin ainekset (salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa)
0,5–1 kg perunaa
öljyä paistamiseen
Auran vegaanista paprikamajoneesia
- Pilko vihersalaatin ainekset suoraan kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään.
- Paista seitan öljyssä, jotta se saa hyvän pinnan. Mausta samalla hieman paprikamausteella ja grillimausteella.
- Leikkaa raa’at perunat lohkoiksi ja keitä, kunnes ne ovat kypsiä. Siivilöi perunat ja huuhtele kylmän veden alla, jotta kypsyminen loppuu ja peruna “jähmettyy”.
- Paista perunat öljyn kanssa pannulla, kunnes pinnassa on hyvä tekstuuri. Tai laita perunat air fryeriin niin, että kerralla täyttyy ritilän pohjan verran. Laitteesta riippuen paistoaika on 160–180 asteessa noin 10–15 minuuttia.
- Kokoa annos ja lisää sen päälle Auran vegaanista paprikamajoneesia tai muuta valitsemaasi kastiketta.
Taatelipallot
400 g taateleita
3–5 rkl kookosöljyä
1 dl kaurahiutaleita
5 tl kaakaojauhetta
1–2 tl vaahterasiirappia
1–2 tl suolaa
5 tippaa piparminttua
kookoshiutaleita
- Huuhtele taatelit siivilässä ja poista niistä kivet.
- Soseuta taatelit sauvasekoittimella tai haarukalla.
- Lisää taatelien joukkoon loput ainekset ja sekoita hyvin keskenään.
- Ota esiin kaksi lautasta, kaada toiseen kookoshiutaleita. Ota taatelimassasta nokare, pyöritä se palloksi käsissäsi ja sitten pyörittele se kookoshiutaleissa.
- Aseta valmiit pallot toiselle lautaselle ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään 15 minuutiksi.
Reseptit ovat Jonna Jowi Sihvosen tulevasta kokkikirjasta, joka keskittyy perinteisiin suomalaisiin vegaanisiin ruokiin, juhlatarjoiltaviin ja helppoihin kotiruokiin.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2022. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Kuvat: Jonna Jowi Sihvonen