Kotitekoinen jäätelökakku, rapeat sitruunacookiet ja mokkapalat ovat täydellisiä tarjottavia tulevan kesän juhliin. Jäätelökakun voi valmistaa koristeita myöten valmiiksi pakastimeen, ja cookiet ja mokkapalatkin voi halutessaan leipoa pari päivää ennakkoon. Resepteissä pääset myös kokeilemaan aquafabaa (säilykekikherneiden lientä) kananmunan korvaamiseen – se on näiden ilmavien mokkapalojen salaisuus!
Blondie-vadelmajäätelökakku
24 cm vuokaan
Blondie
3 rkl aquafabaa
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
1/8 tl suolaa
1/2 tl vanilja-aromia
50 g margariinia
50 g valkosuklaata
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 dl maapähkinöitä
Jäätelömassa
1 prk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
5 dl kasvivispiä
ripaus suolaa
1 tl vanilja-aromia
2 pss (á 15 g) pakastekuivattua vadelmaa
Päälle
2 dl Biscoff-levitettä
1/2 dl kasvivispiä
1/2 dl maapähkinöitä
tuoreita vadelmia
- Valmista pohja, eli blondie. Mittaa 5 ensimmäistä raaka-ainetta kulhoon, sekoita. Lisää sulatettu margariini ja suklaa. Lisää kuivat aineet. Kaada leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 15–20 min., kunnes reunat ovat kypsyneet. Anna jäähtyä.
- Valmista jäätelö. Vatkaa kondensoitu kookosmaito ja kasvivispi kuohkeaksi. Lisää loput aineet. Kaada pohjan päälle ja pakasta vähintään kahdeksan tuntia tai seuraavaan päivään.
- Sulata Biscoff mikrossa. Kaada valmiin kakun päälle ja koristele. Anna kakun pehmetä 10 minuuttia huoneenlämmössä ennen tarjoilua.
Sitruuna-mantelicookiet
20 kpl
1 1/4 dl margariinia
2 3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kasvimaitoa
2 rkl sitruunamehua
4 rkl öljyä
2 1/2 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurajauhoa
2 dl mantelijauhoa
3/4 tl leivinjauhetta
3/4 tl soodaa
3/4 tl suolaa
1 sitruunan kuori
2 dl + 1/2 dl mantelilastuja
- Vaahdota margariini ja sokerit vaahdoksi. Lisää märät aineet, sekoita. Lisää kuivat aineet, sitruunan kuori ja 2 dl mantelilastuja. Sekoita.
- Jaa 20 osaan, pyöritä keksi palloksi ja litistä hieman. Keksit leviävät reilusti uunissa. Koristele mantelilastuilla.
- Paista 175 asteessa noin 12–15 min., kunnes reunat ovat saaneet väriä. Anna jäähtyä.
Mokkapalat
1 pellillinen, noin 35 x 40 cm
Pohja
300 g margariinia
6 dl sokeria
1 ½ dl aquafabaa
3 dl kasvimaitoa
1 l vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
Kuorrute
1 dl kahvia
100 g margariinia
4 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
8 dl tomusokeria
strösseleitä
- Valmista pohja. Mittaa sula margariini, sokeri, aquafaba ja kasvimaito kulhoon. Sekoita loput aineet toisessa kulhossa. Yhdistä. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paista 175 asteessa noin 30–45 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt.
- Valmista kuorrute. Sulata margariini ja kahvi kattilassa. Lisää vaniljasokeri ja kaakao, sekoita. Lisää tomusokeri koko ajan sekoittaen. Kaada valmis kuorrute lämpimän pohjan päälle, levitä tasaiseksi ja koristele.
Reseptit & kuvat: Tiina Tohu
Lisää reseptejä löydät Urbaani Vegenda -sivulta ja Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusiin välilehtiin).
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2021. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).