Lääkeyhtiö Sanofi on ilmoittanut lopettavansa kiistellyn pakotetun uintitestin käytön eläinkokeissaan. Sanofin päätös on osa laajempaa kehitystä, jossa lääkeyhtiöt ja yliopistot luopuvat julmista eläinkokeista eläinoikeusjärjestöjen aktiivisen kampanjoinnin seurauksena.
Pakotetussa uintitestissä hiiriä ja rottia pakotetaan uimaan vesialtaassa niin kauan, kunnes ne uupuvat ja luovuttavat yrittämästä. Kokeella on pyritty tutkimaan masennuslääkkeiden vaikutusta. Jos eläimet alkavat nopeasti vain kellua uimisen tai kiipeämisyritysten sijaan, tämä nähdään osoituksena yrityksen puutteesta tai niin sanotusta opitusta avuttomuudesta. Mittaamalla eläimen liikkumattomuusaikaa testien videotallenteilta voidaan päätellä oletetun antidepressantin tehoa: mitä enemmän testiaineen annostelu lyhentää liikkumattomuusaikaa, sitä paremmin aineen ajatellaan tehoavan.
Kuitenkin yhä useammat tutkijat ovat kyseenalaistaneet pakotetun uintitestin luotettavuuden, koska sen tulokset eivät ole osoittautuneet sovellettaviksi ihmisten masennuksen hoitoon. Eläinjärjestöt ovatkin kampanjoineet aktiivisesti pakotetun uintitestin lopettamiseksi.
Vuosina 1993–2019 Sanofi on käyttänyt testissä yli 1 500 hiirtä ja rottaa, eikä siitä huolimatta yritys ole onnistunut tuottamaan yhtäkään käyttökelpoista masennuslääkettä. Useat muut suuret lääkeyhtiöt, kuten Johnson & Johnson, Bayer, AstraZeneca ja Novo Nordisk, ovat jo aiemmin luopuneet testin käytöstä ja ilmoittaneet, etteivät aio palata siihen tulevaisuudessakaan. Saman päätöksen ovat tehneet myös monet yliopistot, kuten Brightonin, Exeterin, Liverpoolin, Manchesterin, Nottinghamin, Southamptonin, Newcastlen ja King’s College Londonin yliopistot.
Pienin askelin kohti eläinkokeiden vähentämistä
Hyviä uutisia saadaan myös Bulgariasta, jossa University of Forestry on päättänyt lopettaa eläinten käytön opetuskursseillaan. Päätöksen ansiosta noin 500 eläintä säästyy vuosittain kokeilta.
Jo keväällä uutisoimme, että Australiassa New South Walesissa hyväksyttiin aloite, jolla kielletään kaksi eläimille huomattavaa kärsimystä aiheuttavaa eläinkoetta: pakotettu uintitesti sekä pakotettu savun hengittämisen koe. Nämä esimerkit osoittavat, että eläinoikeusjärjestöjen työ tuottaa tulosta ja että eläinten kärsimystä voidaan vähentää konkreettisilla toimilla.
Lue lisää Animalia-mediasta
Ensimmäinen Australian osavaltio kieltää kaksi julmaa eläinkoetta
Lue lisää (muualla verkossa)
In Vitro Jobs 10.10.2024. Sanofi führt den Forced Swim Test nicht mehr durch.
Cruelty Free Europe 2.10.2024. Geoffrey Deckers Award winners help to end University’s use of animals.
Trunnell ER, Carvalho C. The forced swim test has poor accuracy for identifying novel antidepressants. Drug Discov Today. 2021
Kuva: Evgenyi Eg / iStock.com