Ensimmäinen Australian osavaltio kieltää kaksi julmaa eläinkoetta

New South Walesissa hyväksyttiin aloite, jolla kielletään kaksi eläimille huomattavaa kärsimystä aiheuttavaa eläinkoetta: pakotettu uintitesti sekä pakotettu savun hengittämisen koe. 

Eläinkokeita koskevaa lakia muutettiin osavaltiossa siten, että se kieltää pakotetun uimisen kokeen ja pakotetun savun hengittämisen kokeet. Lakiesityksen takana on Australian eläinoikeuspuolueen Animal Justice Partyn Emma Hurstin aloite, joka hyväksyttiin maaliskuussa alahuoneessa. Ylähuone oli hyväksynyt aloitteen jo helmikuussa. 

Lakimuutos tarkoittaa loppua kahdelle erityisen julmalle ja epätieteelliselle kokeelle, joita lääketieteelliset tutkimuslaitokset ja yliopistot käyttävät. Savun hengittämisen kokeessa hiiret on laitettu putkeen ja kytketty savukoneeseen, jossa ne pakotetaan hengittämään jopa 12 savukkeellista kahdesti päivässä pahimmillaan 18 viikon ajan ennen niiden lopettamista tarkempia tutkimuksia varten. Pakotetun savun hengittämisen kokeella tutkitaan tupakansavulle ja muille vaarallisille kaasuille altistumisen vaikutuksia. 

Pakotettu uintitesti on rotilla ja hiirillä käytettävä käyttäytymistesti, jota käytetään masennuslääkkeiden tutkimisessa. Kokeessa hiiri tai rotta laitetaan uimaan siten, että eläin ei pääse pois vedestä, vaan sen on uitava uupumiseen asti. Kokeessa mitataan sitä, kauanko hiirellä kestää avuttomuuden tilaan vaipumisessa. Uimakoekielto ei koske kaloja. Myös Suomen eläinkoelaitoksissa käytetään pakotettua uintitestiä. Kokeen tieteellisyyttä on pitkään kyseenalaistettu ja eläinjärjestöt ovat vaatineet sen kieltämistä ympäri maailman. 

New South Walesin kiellot ovat historiallisia, sillä mikään muu valtio tai kaupunki ei ole aiemmin kieltänyt näitä eläinkokeita. 

Lue lisää (muualla verkossa)

Animal-Free Science Advocacy 14.3.2024. New South Wales first state to ban cruel animal tests.
Animal Research Amendment (Prohibition of Forced Swim Tests and Forced Smoke Inhalation Experiments) Bill 2023
Animalia. Eläinkokeet.

Kuva:  Tibor Janosi Mozes / Pixabay

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: