Viidettä kertaa järjestettävän Poliittisen valokuvan festivaalin aihe on lintu ja linnun katse. Ihmisen katse lintuihin, lintujen katse maailmaan ja ihmisen keksintö kuvata ympäristöään linnun katseella, ylhäältä, ilmasta käsin.
Näyttely käsittelee aihetta monipuolisesti ja koskettavasti. Se kertoo ja näyttää niin monta näkökulmaa lintuihin, että ulos astuttuaan väistämättä tarkastelee vastaan tulevia lintuja toisin.
Alkutalven uutiset ovat kertoneet, että vuodesta 1980 pesimälinnuston kokonaismäärä on vähentynyt EU:n alueella 17–19 prosenttia, mikä tarkoittaa 560–620 miljoonan lintuyksilön katoa. Linnun katse näyttää, millä olemme näiden lintujen sijan täyttäneet ja mitä olemme samalla menettäneet.
Uhan alla -työryhmän suuri teos koostuu lintuharrastajilta kerätyistä lintuvalokuvista. Niistä jokainen esittelee yhden uhanalaisen suomalaisen lintulajin, yhteensä 121 lajia. Jokaisen kohdalla kerrotaan syyt linnun uhanalaistumiseen – mikäli ne tiedetään. RE-lyhenne kertoo, että laji on jo hävinnyt Suomesta kokonaan. Näyttelyn linnuista kultasirkku kantaa tätä surullista tunnusta.
Kulman takana katse kääntyy valtaviin valokuviin, jotka esittävät Suomen yleisintä lintulajia, broileria, kanahybridiä. Tai tarkemmin niitä valtavia siivekkäitä massoja, joissa broilerit suomalaisilla tuotantotiloilla elävät. Pienemmissä kuvissa kameran katse on kohdistettu yksittäisiin broileriyksilöihin. Niitä teurastetaan Suomessa noin 80 miljoonaa vuodessa. Tämän luvun päälle tulevat tuotannossa kuolleet.
Näyttely ei ole kuitenkaan vain synkkyyttä. Se tarkastelee lintujen monimuotoisuutta ja kauneutta, lintuja erämaissa ja kaikkein urbaaneimmissa ympäristöissä. Esillä on lintujen itsensä ottamia kuvia yli sadan vuoden takaa ja kuvia, jotka ihminen itse on kuvannut ilmasta, jotta voisi yltää samaan perspektiiviin maailmasta kuin lintu. Vaikutelmia voi sulatella kuunnellen lintujen ääniin pohjautuvia äänimaisemia. Nähdäkseen miltä maailma näyttää ylhäältä alaspäin, on asetuttava makaamaan lattialle selälleen. Silloin näkee yläpuolellaan videoteoksen, joka kertoo miltä susilauma näyttää lintuperspektiivistä. Sudet kääntyvät ihmetellen katsomaan sinua, lentäjää. Ihmiskatseinen valokuvataide muistuttaa siitä, miten monin erilaisin katsein maailmaamme tarkastellaan.
Mikä: Poliittisen valokuvan festivaali: Linnun katse
Missä: Valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Helsinki
Milloin: 6.1.2022 asti
Kuvat: Kristo Muurimaa (broilerit), Virve Laustela (näyttely)
Lue lisää (muualla verkossa)
Poliittisen valokuvan festivaali
Lukuvinkkejä
Jennifer Ackerman (2017) Viisaat linnut. Atena.
Vuonna 2022 Ackermanilta ilmestyy uusi suomennettu teos Lintujen ihmeellinen elämä.