Metsästysmuistojen tuonnin kieltävä aloite eduskuntaan

Trofeeton EU -työryhmän vaikuttamistyön tuloksena eduskunnassa nähdään metsästysmuotojen tuonnin kieltävä aloite.  

Trofeeton EU -työryhmä on yhteistyöryhmä, joka pyrkii vaikuttamaan muun muassa siihen, että metsästysmuistojen maahantuonti Suomeen kielletään.  

Työryhmä on vuosien ajan nostanut niin kansalaisten kuin kansanedustajienkin tietoisuuteen trofeemetsästykseen linkittyvän liiketoiminnan eettisiä, lainsäädännöllisiä, luonnonsuojelullisia ja globaaleja näkökulmia.  

Eduskunnalle on maaliskuussa tehty toimenpidealoite, jossa trofeemetsästysmuistojen maahantuontikieltoa esitetään yhtenä ratkaisuna epäeettisen metsästyksen kitkemistyössä. Esityksen tekivät kansanedustajat Merja Kyllönen ja Mai Kivelä. 

Trofeeton EU -työryhmä tekee yhteistyötä European Coalition Against Trophy Hunting -ryhmän, Blood Lions Teamin ja Eurogroup for Animalsin kanssa trofeemetsästykseen liittyvissä kysymyksissä. Trofeemetsästyksen ympärille rakentuva liiketoiminta voi loppua vain, mikäli kysyntä vähenee tai loppuu kokonaan.  

Trofeemetsästys liittyy villieläinkauppaan ja hoivamatkailuun 

Trofeemetsästys, kuten metsästäminen yleensä, on harrastustoimintaa. Trofeemetsästys eroaa tavallisesta metsästyksestä muun muassa siten, että sitä harrastetaan pääosin ulkomailla ja harrastajamäärät ovat pieniä. Erityisesti Etelä-Afrikassa eläimet ovat jalostettuja, vankeudessa eläneitä eläimiä, jotka ammutaan yksityisillä tiloilla. Canned hunting -metsästyksessä tilat ovat aidatut ja saalis siten taattu. Metsästysturistit maksavat korkean hinnan valitsemastaan eläimestä, jonka pääsevät sitten ampumaan. Metsästysmuistoksi, eli trofeeksi, otetaan jokin eläimen osa. Trofeella tarkoitetaan yleensä eläimen päätä, nahkaa tai sarvia. 

Eläinten metsästäminen metsästysmuiston vuoksi on eläinlajien häviämistä lisäävä ja luonnon tasapainoa järkyttävä toiminnan muoto. Trofeemetsästyksen liiketoimintaan linkittyy lisäksi ammattimainen villieläinten jalostus ja kauppa, eläinten käyttö turismissa ja hoivamatkailu sekä luukauppa. Hoivamatkoja myydään vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille sekä perheille opettavaisina retkinä muun lomaohjelman oheen. Tiloilla saa silitellä esimerkiksi leijonanpentuja tai kävellä varttuneempien eläinten kanssa. Kun eläimestä tulee liian iso ja vaarallinen, se siirtyy tai myydään metsästystilalle.  

Animalia seuraa toimenpidealoitteen etenemistä eduskunnassa. 

Lähteet (muualla verkossa)

Trofeeton EU -ryhmä

Toimenpidealoite trofeiden maahantuonnin kieltämisestä 11.3.2021  

Kuva: Birgitta Wahlberg. Musta Impala on jalostettu antilooppi. Musta impala on hyvin arvokas, ja siksi loukkaantuneet eläimet hoidetaan. Kuvan eläimen jalka on murtunut ja se on matkalla röntgeniin. 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: