Minkkien turkistarhauskielto jatkuu Tanskassa

Vuonna 2021 Tanska tappoi kaikki maan turkistarhoilla elävät minkit tarhoilla levinneen koronaviruksen tukahduttamiseksi ja viruksen muuntumisen estämiseksi. Samalla minkkien turkistarhaus kiellettiin koko loppuvuodeksi. Kieltoa on nyt jatkettu vuoden 2023 alkuun saakka.

Kun koronavirusepidemia laajeni vuonna 2020 maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, kävi nopeasti selväksi, että virus tarttuu ihmisten lisäksi myös muihin eläimiin. Erityisesti turkistarhoilla elävissä minkeissä koronavirustartunnat alkoivat levitä.

Tanskassa tilanne eteni nopeasti. Kun tilanteeseen havahduttiin, minkeistä ihmisiin oli jo levinnyt uutta virusmutaatiota. Myös Ruotsissa päätettiin minkkien turkistarhauskiellosta vuodeksi 2021. Hollannissa turkistarhaus kiellettiin kokonaan nopeutetulla aikataululla ja maan kaikki minkkitarhat suljettiin vuoden 2021 alussa. Maassa oli jo voimassa turkistarhauskiellolle annettu siirtymäaika, jonka piti päättyä vuonna 2025.

Myös kettujen tarhaus on loppumassa Tanskassa muutaman vuoden sisään, sillä maa on kieltänyt vuonna 2009 kettujen turkistarhauksen 15 vuoden siirtymäajalla. Tanska oli ennen koronaviruspandemiaa maailman toiseksi suurin ja Euroopan suurin minkinnahkojen tuottaja. Kettujen kasvatus on Tanskassa jo erittäin vähäistä.

Koronavirustartuntojen vaikutukset turkistarhoilla

Virusta on löytynyt tähän mennessä 443 turkistarhalta Alankomaista, Espanjasta, Italiasta, Kanadasta, Kreikasta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Yhdysvalloista, Ranskasta, Ruotsista ja Tanskasta.

Viimeisimmät tapaukset ovat elo-syyskuulta 2021 Espanjasta, Kreikasta ja Ruotsista.

  • Alankomaissa kettujen ja chinchillojen häkkikasvatus on ollut kielletty vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2012 päätettiin kieltää myös minkkitarhaus siirtymäajalla, joka päättyy vuonna 2024. Koronaviruspandemian takia kieltoa kuitenkin kiirehdittiin ja minkkitarhaus päättyi Alankomaissa vuoden 2021 tammikuussa.
  • Belgiassa turkistarhaus on kielletty siirtymäajalla, joka päättyy vuonna 2023. Koronaviruspandemian vuoksi kaikki Belgian turkistarhat lopettivat toimintansa kuitenkin jo vuonna 2021. 
  • Italia keskeytti turkistarhauksen vuodeksi 2021 koronapandemian vuoksi. 
  • Ranska kielsi turkistarhauksen syksyllä 2020, siirtymäaikaa kiellolle on vuoteen 2026.
  • Vuoden 2021 alussa Ruotsi päätti kieltää minkkien kasvattamisen väliaikaisesti vuoden loppuun saakka. Päätös on lähes puolittanut Ruotsin minkkitilojen määrän.
  • Tanskassa tehtiin vuonna 2009 päätös, joka kieltää kettujen tarhauksen 15 vuoden siirtymäajalla. Vuonna 2020 koronavirus levisi laajasti maan minkkitiloilla. Tanskan turkistarhojen kaikki minkit tapettiin, ja minkkitarhaus kiellettiin väliaikaisesti vuoden 2022 loppuun saakka. 
  • Unkari kielsi marraskuussa 2020 minkkien, kettujen, hillerien ja nutrioiden turkistarhauksen. Päätös on seurausta koronaviruksen leviämisestä Euroopan minkkitarhoilla. Unkarissa ei tarhattu kielletyksi määriteltyjä lajeja, mutta päätöksellä haluttiin estää se, etteivät turkistarhaajat siirrä toimintaansa Unkariin muista maista.

Kuva: Andrew Skowron

Lue lisää (muualla verkossa)

Reuters 28.9.2021. Denmark to extend mink breeding ban another year until 2023

Animalia.fi. Turkistarhauskiellot maailmalla

Djurens Rätt 31.8.2021. Antalet minkföretag minskar i Sverige
 

 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: