Vuonna 2017 Saksassa tuli voimaan eläinsuojelulaki, joka vaati turkistarhojen minkeille paremmat elinolosuhteet, kuten enemmän tilaa ja uimismahdollisuuden. Suomessa eläinsuojelulaki on löyhempi kuin monissa muissa Euroopan maissa.
Eläinjärjestöt riemuitsivat vuonna 2017, kun Saksan uusi eläinsuojelulaki astui voimaan. Laki ei kieltänyt turkistarhausta, mutta asetti sille sellaisia uusia rajoituksia, jotka käytännössä tulisivat lopettamaan tarhauksen kannattamattomana. Näin on käynyt aiemmin esimerkiksi Ruotsissa kettujen kohdalla.
Saksan uusi eläinsuojelulaki velvoittaa minkeille muun muassa huomattavasti lisää tilaa. Lisäksi minkeille vaaditaan uima- sekä hiekka-allas. Siirtymäaikaa muutoksiin annettiin vuoteen 2022 saakka. Useimmat tarhat lopettivat toimintansa kuitenkin uusien vaatimusten myötä, sillä tarhaus ei tulisi olemaan enää kannattavaa.
Saksan viimeinen turkistarha tyhjeni maaliskuun lopussa. Tarhalla oli vielä tammikuussa noin 4 000-5 000 minkkiä, mutta nyt häkit on tyhjennetty. Tarhan viimeisten minkkien kohtalosta on montaa tietoa. Ensin uutisoitiin, että minkit olisi siirretty Suomeen, mutta myöhemmin Pro Furin edustaja kertoi Seuralle, että eläimet olisi jo tapettu ja nahat odottavat myyntiä Alankomaissa. Pro Furin mukaan nahat tulevat Saga Fursin myytäväksi. Täysin varmistettua tietoa eläinten kohtalosta ei kuitenkaan ole.
Euroopassa 12 maata on kieltänyt turkistarhauksen. Turkistarhaus on kielletty Alankomaissa, Belgiassa, Bosnia-Hertsegovinassa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Kroatiassa, Luxemburgissa, Makedoniassa, Serbiassa, Sloveniassa, Tanskassa ja Tšekissä. Myös Norja on kirjannut hallitusohjelmaansa, että turkistarhaus loppuu maassa vuoteen 2025 mennessä.
Moni maa on kiristänyt lakia niin, ettei turkistarhausta ole käytännössä mahdollista enää kannattavasti jatkaa. Tarhaus loppuu yleensä maista, joissa säädetään vaatimuksia eläinten liikkumatilan ja lajityypillisten käyttäytymistarpeiden täyttymisen lisäämisestä.
Suomessa turkisala ja sen lobbarit käyttävät vasta-argumenttinaan yleisesti Kiina-korttia. Eli väitettä siitä, että jos tuotanto loppuu Suomesta, se siirtyy Kiinaan, alemman eläinsuojelun maahan. Todellisuudessa tuotanto siellä tai täällä ei juuri eroa toisistaan, ja myös kiinalainen turkisala on kohdannut vastoinkäymisiä, kun myynti ja tuotanto ovat olleet laskusuunnassa.
Kun muualla asetetaan tiukempia vaatimuksia turkistarhojen eläinten hyvinvoinnille tai kielletään turkistarhaus kokonaan, Suomessa turkisalalle ei säädetä juuri mitään uusia rajoituksia tai vaatimuksia. Voidaankin vain odottaa, tuleeko Suomesta nyt se löyhemmän eläinsuojelun maa, minne turkistarhaus siirtyy, kun se muualla kielletään.
Kuva: Flickr / Dzīvnieku brīvība CC BY 2.0.
Lähteet (muualla verkossa)
Deutsches Tierschutzburo: Erfolg: Keine Tiere mehr auf der letzten Pelzfarm in Deutschland (saksaksi).
Helsingin Sanomat: Saksan viimeisen turkistarhan minkit myytiin Suomeen, mutta ostaja ei ole tiedossa.
Kopenhagen Fur: World production of mink drops (englanniksi).
Neue Westfälische: Betreiber der letzten Nerzfarm Deutschlands ist sich keiner Schuld bewusst (saksaksi).
Seura: Viimeisten saksalaisminkkien nahat ovat hollantilaisessa pakastimessa – katso, missä tarhaus on jo kielletty.
Stern: Schlimme Aufnahmen veröffentlicht: Deutschlands letzte Pelzfarm stellt Betrieb ein (saksaksi).