Slovakia aikoo kieltää turkistarhauksen – Bulgariassa kielto on edennyt parlamenttiin

Turkistarhauksen kieltävä lakiesitys on hyväksytty Slovakian parlamentissa sen ensimmäisessä kuulemisessa. Esitystä kannatti 80 prosenttia kansanedustajista. Bulgariassa turkistarhauskielto on myös edennyt parlamenttiin.

Slovakian lakiesitystä kannatti suurin osa, noin 80 prosenttia kansanedustajista. Lakiesitys oli seurausta isosta turkistarhauksen vastaisesta kampanjasta, jonka aikana kerättiin 76 000 allekirjoitusta turkistarhauksen kieltämiseksi maassa.

Slovakiassa on yksi minkkitarha, jossa on noin 5 000 eläintä sekä kahdeksan tarhaa, joissa kasvatetaan kaneja turkisten vuoksi.

Slovakialaisen eläinjärjestön Humánny pokrokin Martin Smrek arvioi, että kun naapurimaissa kiellot etenevät, aika on kypsä turkistarhauskiellolle myös Slovakiassa.

“Slovakia ei voi jäädä jälkeen muista Euroopan maista, vaan meidän on kiellettävä elinkeino, joka on julma ja vanhentunut. Yleisö vaatii nopeaa ja tehokasta ratkaisua ongelmaan. Poliitikot eivät voi sivuuttaa 76 000 kansalaisen tahtoa”, Smrek sanoo.

Seuraavaksi lakiesitys etenee parlamentin komiteoiden käsittelyyn ja Euroopan komission hyväksyttäväksi. Tämän jälkeen lakiesitys tulee toiseen kuulemiseen parlamenttiin, todennäköisesti vuoden 2020 alussa. Lopuksi laki on hyväksytettävä presidentillä, joka on jo antanut tukensa turkistarhauskiellolle. Lakiesitykseen on määritelty kolmen vuoden siirtymäaika.

Bulgarialaiset kansanedustajat esittävät turkistarhauksen kieltämistä

Syyskuun alussa myös Bulgariassa esiteltiin turkistarhauksen kieltävä lakiesitys, jossa siirtymäaika on säädetty 1.1.2021 saakka. Bulgariassa on tällä hetkellä kaksi turkistarhaa.

Mihail Hristov, yksi kieltoa esittäneistä 13 kansanedustajasta kertoo, että esitys on ennen kaikkia moraaliperusteinen.

”Ei ole oikein, että eläin viettää 7 kuukautta, eli sen koko elämänsä, häkissä vain sen takia, että se tapetaan turkinsa vuoksi.”

Bulgariassa luovutettiin viime kesänä yli 51 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite parlamentille.

”Lakiesityksen perusteet ovat moraaliset ja eettiset: eläimet kärsivät turkistarhoilla ja yhteiskunta ei hyväksy turkistarhausta. Eläimet syntyvät häkkiin, mutta ne ovat silti villieläimiä. Vaikka nykyisiä hyvinvointisäädöksiä noudatetaan, eivät eläinten lajityypilliset käytöstarpeet täyty turkistarhoilla”, kertoo bulgarialaisen eläinsuojelujärjestön CAAIn kampanjapäällikkö Petya Altimirska.

Jos maiden lakiesitykset menevät läpi, Slovakia ja Bulgaria liittyvät niiden 12 Euroopan maan joukkoon, jotka ovat jo kieltäneet turkistarhauksen. Aiemmin tarhauskiellon ovat asettaneet jo Norja, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Itävalta, Kroatia, Tšekki, Serbia, Bosnia-Hertsegovina, Makedonia, Luxemburg ja Slovenia. Irlannissa turkistarhauskielto on parlamentin käsittelyssä parhaillaan, ja sen odotetaan menevän läpi. Useissa muissa Euroopan maissa lainsäädäntöä on kiristetty niin, että se on käytännössä lopettanut tarhauksen.

Turkistarhaus on mainehaitta

Turkistarhauksen hyväksyttävyys on maailmanlaajuisesti laskussa. Yli 1 000 muotisuunnittelijaa ja -yritystä on sitoutunut turkittomuuteen eettisten ja ekologisten syiden vuoksi.

”Kun taloudellisen näkökulman ja julkisen keskustelun turkistarhauskielloista yhdistää, turkistarhauksen tulevaisuus ei näytä valoisalta. Tuotanto ja hinnat laskevat niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti. Kansalliset kiellot ja muotiteollisuuden reaktiot ovat selvä merkki siitä, että turkisalalla on huono maine ja eikä se ole edes kannattavaa”, sanoo Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) uusin ympäristö- ja sosiaalipolitiikan linjaus heikentää turkisalan mainetta entisestään. ERBD pitää listaa aloista, joille se ei myönnä rahoitusta. Turkistarhaus lisättiin huhtikuussa 2019 pankin mustalle listalle, jossa on myös muun muassa CITES-sopimuksen piiriin kuuluvien villieläinten kauppa ja hanhien ja ankkojen pakkosyöttöön liittyvä toiminta. Linjauksessa todetaan, ettei pankki rahoita toimintaa, jossa eläimiä pidetään vain niiden turkin vuoksi tai mitään sellaista toimintaa, joka liittyy turkistuotantoon. EBRD on 69 valtion omistama kansainvälinen rahoituslaitos, joka myöntää investointitukia noin 11 miljardilla eurolla vuosittain.

Lähteet (muualla verkossa)

Fur Free Alliance: Bulgarian politicians propose bill to end fur farming (englanniksi).
Humanny pokrok: Zákaz kožušinového chovu dostal zelenú, parlament ho posunul do druhého čítania (slovakiaksi).
EBRD 2019: Environmental and Social Policy (ESP) (englanniksi).

Kuva: Ingimage.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: