Alkuvuoden sesongissa herkutellaan ekologisesti kasviksilla kaikissa sateenkaaren väreissä. Kokeile tempe-kulhoja punakaalilla ja maapähkinäkastikkeella tai porkkanaa porkkanakakun makuisessa puurossa. Tai miltä kuulostaisi snickers-smoothie, joka saa makeutensa pakastetuista banaaneista?
Tempe-kulhot
2 annosta
100 g tempeä (esimerkiksi Jalotofu)
2 rkl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
¼ punakaalia
2 porkkanaa
1 bataatti
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Viimeistelyyn
tuoretta korianteria
limeä
Pikkelöity kurkku
½ kurkku
2 rkl riisiviinietikkaa
ripaus suolaa ja chilihiutaleita
1 tl vaahterasiirappia
Maapähkinäkastike
1 dl maapähkinävoita
1 rkl soijakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl riisiviinietikkaa
parin sentin pätkä inkivääriä
limen mehu
1. Viipaloi tempe ja anna sen marinoitua soijakastikkeessa muun valmistelun ajan.
2. Kuori ja pilko bataatti pieniksi paloiksi. Pyöräytä palat oliiviöljyssä, suolassa ja pippurissa ja paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes bataatti on kypsää.
3. Suikaloi punakaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi porkkanat.
4. Valmista pikkelöity kurkku siivuttamalla se ohuiksi suikaleiksi. Anna maustua riisiviinietikan, suolan, chilihiutaleiden ja vaahterasiirapin kanssa.
5. Valmista maapähkinäkastike raastamalla inkivääri ja sekoittamalla ainekset sekaisin kulhossa. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos kastike on liian paksua.
6. Paista tempe seesamiöljyssä kuumalla pannulla kunnes se on rapsakkaa.
7. Kokoa ainekset kulhoihin. Viimeistele maapähkinäkastikkeella, korianterilla ja limellä.
Snickers smoothie
yhdelle
2 jäistä banaania
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl maapähkinävoita
1 dl kaurajuomaa
1. Surauta kaikki ainekset sekaisin blenderissä ja kaada kulhoon. Viimeistele banaanin siivuilla, maapähkinävoilla ja tummalla suklaalla.
Porkkanakakku-puuro
yhdelle
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vettä
1 dl kaurajuomaa
2 rkl porkkanasosetta (tai 1 porkkana raastettuna)
½ – 1 rkl vaahterasiirappia
½ tl kanelia
¼ tl jauhettu inkivääriä
ripaus neilikkaa, kardemummaa, suolaa
Viimeistelyyn
cashewkermaa
vaahterasiirappia
1. Lisää puuron ainekset kattilaan ja keitä 5 min. Viimeistele cashewkermalla ja vaahterasiirapilla.
2. Porkkanasose: Kuori ja pilko viisi porkkanaa. Keitä 20 min tai kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa ja käytä porkkanakakku-puuroon.
3. Cashewkerma: 100 g cashewpähkinöitä ja 2 taatelia, kivet poistettuina. Laita cashewpähkinät veteen ja mikroon 5 minuutiksi. Valuta. Lisää blenderiin taateleiden kera. Lisää tilkka vettä, jotta ainekset soseutuvat tasaisesti.
Reseptit & kuvat: Oona Poutiainen
Lisää reseptejä löydät Vegan and wild -sivuilta ja Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusiin välilehtiin).
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2021. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).