Tanskan kaikki minkit tapetaan koronaviruksen vuoksi

Tanskan pääministeri ilmoitti eilen, että maan turkistarhojen kaikki 15–17 miljoonaa minkkiä tullaan tappamaan koronaviruksen leviämisen ja muuntumisen estämiseksi. Minkeistä ihmisiin levinnyt uutta virusmutaatiota on löydetty ainakin 12 ihmiseltä.

Koronavirusta on havaittu jo 207 tanskalaisella minkkitarhalla. Koronavirus näyttää muuntuvan minkeissä tehokkaasti ja leviävän sen jälkeen takaisin ihmisiin. Muuntuneen viruksen tekee erityisen haitalliseksi se, että nyt kehitteillä olevat koronavirusrokotteet eivät näyttäisi tehoavan siihen. Koska minkkitarhaus voi tätä kautta vaarantaa koko rokotekehityksen, päädyttiin varotoimenpiteenä sulkemaan kaikki Tanskan minkkitarhat.

Myös niiltä tarhoilta, joille virus ei vielä ole levinnyt, tullaan tappamaan kaikki eläimet. Tavallisesti loppuvuodesta tapettaisiin ne eläimet, joiden nahat halutaan myydä. Nyt tapetaan myös kaikki siitoseläimet, sillä minkkien kasvatus tullaan kieltämään koko maassa useaksi vuodeksi.

Tanskan turkistarhaajat ilmoittivat jo eilen, että tämä päätös tulee todennäköisesti olemaan loppu koko alalle maassa. Kun myös kaikki siitoseläimet tapetaan, ei turkistarhaajilla ole enää jalostuseläimiä, joiden avulla kasvatusta voisi jatkaa sitten, kun se on taas sallittua. Tarhaajat vaativatkin nyt valtiolta kattavia kompensaatioita, jotta tappiot katettaisiin ja tarhaajat voisivat siirtyä uusiin ammatteihin.

Tanska on maailman toiseksi suurin ja Euroopan suurin minkinnahkojen tuottaja. Maassa on tällä hetkellä 1 139 tarhaa.

Myös Hollanti sulkee minkkitarhat koronaviruksen takia


Koronavirusta on löydetty minkkitarhoilta myös Hollannista, Ruotsista, Italiasta, Espanjasta ja Yhdysvalloista. Hollanti ilmoitti jo aiemmin, että maassa tullaan kieltämään minkkitarhaus vuoden 2021 alussa koronaviruksen leviämisen takia. Aiemmin kiellon piti tulla voimaan vuonna 2025.

Suomessa viranomaiset ovat ilmoittaneet, että koronaviruksen testaamiselle minkeistä ei ole tarvetta ilman, että eläimissä on havaittu oireita. Minkit voivat kuitenkin sairastaa koronaviruksen hyvin lieväoireisina. Myös supikoirat ovat herkkiä koronavirukselle. Suomen turkistarhoista suuri osa sijaitsee Vaasan ympäristössä, jossa koronavirus on levinnyt ihmisissä muuta Suomea kiivaammin.

Päivitetty 5.11.2020 klo 12.15. Ruokavirasto tiedotti, että minkkien koronavirustestaukset tullaan aloittamaan 30 tilan tarkastamisella. Näytteet kerätään näiden tilojen itsestään kuolleista eläimistä. Tulosten perusteella suunnitellaan jatkoseuranta, jolloin näytteet kerätään kaikista Suomen minkki- ja supikoiratarhoista.

Lähteet (muualla verkossa)

Animalia-media 2.11.2020. Koronavirus jatkaa leviämistään Euroopan turkistarhoilla

Animalia.fi. Tarhauskiellot maailmalla

DR.dk 4.11.2020. Regeringen kræver alle mink i Danmark aflivet

Dagbladet 4.11.2020. Vestjysk minkavler: Jeg tror, vi må sige, at det var det. Vi får ikke minkavlen op at stå igen i Danmark.

Dagbladet 4.11.2020. Nu skal alle mink herhjemme aflives: Minkavlere ser det som en lukning af erhvervet

Ruokavirasto 5.11.2020. Ruokavirasto aloittaa tehostetut koronavirustestaukset turkistarhoilla.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: