Koronavirus jatkaa leviämistään Euroopan minkkitarhoilla

Koronavirukselle herkät minkit ovat saaneet tartuntoja nyt myös Ruotsissa. Suomi ei vieläkään aio aloittaa testauksia minkkitarhoilla.

Lokakuun lopussa paljastui ensimmäinen ruotsalainen minkkitila, jonka eläimiin oli levinnyt koronavirustartunta. Tilan minkkien kuolleisuus oli kasvanut ja niiden ruumiit oli toimitettu viranomaiselle tutkittaviksi. Tutkimuksissa kuolinsyyksi paljastui koronavirustartunta. Minkkien oireilu ennen kuolemaa oli ollut lievää.

Ruotsin viranomaiset eivät määränneet tarhan minkkejä lopetettaviksi. Kuitenkin sekä Hollannissa että Tanskassa on todettu, että virustartunta leviää herkästi minkkitarhalta toiselle, vaikka välimatkaa olisi kilometrejä. Leviämismekanismi on vielä hämärän peitossa, mutta syyksi on arveltu muun muassa lokkeja tai villiintyneitä kissoja. Ruotsin minkkitilan tartuntalähde on myös vielä epäselvä, mutta todennäköistä on, että tartunta on levinnyt tarhan työntekijöiltä.

Tanskassa ja Hollannissa tapettu yhteensä jo lähes 6 miljoonaa minkkiä

Tanskassa koronavirus jatkaa leviämistään maan minkkitarhoilla. Tällä hetkellä kaikkiaan 175 tarhalla on todettu tartunta ja tartuntojen leviämisen estämiseksi on tapettu noin kolme miljoonaa minkkiä.

Tanskan minkkitarhoilta on myös löydetty viisi muuntunutta koronavirusta. Muuntuminen lisää riskiä entistä vaarallisempien viruskantojen syntymisestä.

Hollannissa tartunnat ovat levinneet kaikkiaan 68 minkkitilalle. Myös Hollannissa on tapettu jo yli 2,7 miljoonaa minkkiä. Hollannissa tehtiinkin päätös, että kaikki minkkitarhat on suljettava vuoden 2021 alussa. Koronavirus nopeutti huomattavasti maahan aiemmin asetettua turkistarhauskieltoa, jonka oli tarkoitus tulla voimaan vuonna 2025.

Vaasan tautitilanne ja turkistarhojen kausityöntekijät lisäävät riskiä Suomessa

Myös Etelä-Euroopassa koronavirustartuntoja on löytynyt minkkitarhoilta: sekä Espanjassa että Italiassa on todettu tartuntoja yhdellä tarhalla kummassakin. Espanjassa tilan yli 90 000 minkkiä tapettiin, Italiassa minkkien tappamista ei vaadita.

Euroopan ulkopuolelta ainakin Yhdysvalloista on varmistettu koronavirustartuntoja yhteensä 11 minkkitarhalta Utahista, Wisconsista ja Michiganista.

Suomessa viranomaiset eivät ole katsoneet tarpeellisiksi minkkien testaamista, vaikka koronatartunnat ovat levinneet erityisen voimakkaasti Vaasan alueella, jossa on myös runsaasti turkistarhoja. Viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti, että jos turkistarhan työntekijällä todetaan koronavirustartunta, tulee siitä ilmoittaa alueen eläinlääkintäviranomaiselle. Turkistarhojen koronavirustartuntariskejä lisäävät myös Suomeen pian tulevat ulkomaiset kausityöntekijät. Kausityöntekijät tulee asettaa tiukkaan karanteeniin riskien minimoimiseksi maa- ja metsätalousministeriön ohjeita noudattaen.

Kuva: Laura Uotila

Lähteet (muualla verkossa)

Djurens Rätt 23.10.2020. Coronaviruset har kommit till svenska minkfarmer.

 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: