Viime vuosina räjähdysmäisesti kasvaneet vegaaniruuan markkinat ovat osoittaneet eläinperäisten tuotteiden korvaajille olevan tilausta. Solumaatalouden innovaatiot mahdollistavat lähitulevaisuudessa myös eläintuotteiden valmistamisen ilman eläimiä.
Eläineettisestä näkökulmasta nykyisenlainen ruokatuotanto on täysin kestämättömällä pohjalla. Halvan lihan, maidon ja munien tuotanto johtaa eläinten kärsimykseen, mikä alkaa olla jo melko yleisesti tiedostettu ongelma. Harva kuitenkaan syö esimerkiksi lihaa, koska haluaa eläinten kärsivän. Sen sijaan ruokaan liittyy paljon tapoja ja kulttuuria. Eläintuotteista kenties haluttaisiin luopua, mutta niiden mausta ei. Näille ihmisille saattaa kohta olla tarjolla oikeaa lihaa ja maitoa, jotka on tuotettu ilman eläimiä.
Ruokainnovaatioita meiltä ja maailmalta
In vitro -lihasta, eli niin sanotusta keinolihasta, on puhuttu pitkään. Tätä bioreaktoriteknologialla eläimen kantasoluista kasvatettua lihaa kehitellään parasta aikaa suuntaan, jossa sen tuottaminen olisi kaupallisesti kannattavaa. Keinoliha kuuluu laajempaan solumaatalouden kehityskulkuun, johon lukeutuvat myös tutumpaan fermentointiin pohjautuvat uudet tekniikat. Solumaataloudessa peltojen ja eläinten sijaan hyödynnetään mikrobeja ja bioreaktoreita. Tulevaisuuden ruokatuotanto voidaankin kytkeä irti maataloudesta.
Tällä hetkellä keinolihaa helpompia valmistaa ovat erilaiset maitotuotteet. Tuotannossa on jo maitoa, jonka tuottamiseen ei ole tarvittu lehmiä. Kalifornialainen yhtiö Perfect Day on solumaatalouden tuottaja, joka hyödyntää bioreaktoreita ja geenitekniikkaa maitoproteiinin valmistamiseen. Yhtiön valmistama tuote ei siis vain muistuta tai imitoi lehmänmaitoa, kuten erilaiset kasvijuomavalmisteet, vaan on maitoa. Yhtiö jatkojalostaa tuotteen jäätelöksi, jota on ainakin Pohjois-Amerikan markkinoilla jo saatavilla.
Suomalainen Solar Foods puolestaan valmistaa ilmasta sähkön avulla mikrobimassaa, joka voidaan myöhemmin käyttää proteiinina esimerkiksi erilaisissa eläintuotteiden korvaajissa. Teknologian tutkimuskeskus VTT on tehnyt kananmunan valkuaisproteiinia vedestä, glukoosista, mineraaleista sekä Trichoderma reesei -sienestä. Myös muualla maailmalla kehitellään vastaavanlaisia korvaajia juustolle ja kananmunalle.
Solumaatalouden hyötynä on eläinten hyvinvointiin liittyvien ongelmien poistumisen lisäksi se, etteivät tuotteet sisällä esimerkiksi kolesterolia, laktoosia tai antibioottijäämiä.
Ympäristöystävällisyys etuna
Eläinten tehomaatalous on kestämätöntä eläineettisen näkökulman lisäksi myös ilmastonäkökulmasta. Eläinten tuottaminen kuluttaa valtavasti luonnonvaroja ja aiheuttaa merkittäviä määriä ilmastolle haitallisia päästöjä. Eläintuotannossa myös hukataan valtavat määrät kasviproteiinia, jonka ihmiset voisivat kuluttaa suoraan.
Solumaatalouden suuri etu onkin tuotannon ympäristöystävällisyys. Esimerkiksi perinteisen eläimiin perustuvan maidon tuotanto on sekä tehotonta että merkittävä kasvihuonepäästöjen tuottaja. Duke Universityn tutkijat ovat arvioineet, että fermentoinnilla tuotetun maidon hiilijalanjälki voisi olla niinkin pieni kuin 1,2 % tavallisen maidon tuotannosta. Perinteiset maidontuottajat ovatkin jo ahtaalla, ja kasviperäisten maitotuotteiden kulutuksen kasvun myötä kaksi suurta maitoyhtiötä on USA:ssa jo joutunut lopettamaan toimintansa.
Myös Solar Foodsin kehittäjät korostavat tuotteensa ympäristöetuja. Yhtiön tuottaman proteiinin, soleiinin, hiilidioksidipäästöt ovat kehittäjien mukaan vain sadasosan lihantuotannon aiheuttamista päästöistä. Yhtiö povaa tuotteestaan myös vastausta globaalin väestönkasvun aiheuttamaan ruokapulaan.
Onko liha ”jotain mitä syödään”?
Piileekö näissä niin sanotuissa keinotekoisesti tuotetuissa eläintuotteissa kuitenkin eettisiä ongelmia? Ylläpitävätkö ne esimerkiksi ihmisen ja muiden eläinten välisiä hierarkioita ja ajatusta eläimistä olentoina, joita voidaan syödä?
Filosofi Josh Milburnin mukaan tämä saattaa olla aito eettinen ongelma ideaalissa yhteiskunnassa, mutta se ei ole kuitenkaan syy lopettaa tuotteiden kehittelyä nyt. Elämme yhä todellisuudessa, jossa eläintuotteiden kuluttaminen on normi. Mikäli ihmisten on helpompi luopua nykyisistä eläintuotteista solumaatalouden mahdollistamiin versioihin siirtymällä ja siten ilman eläimille aiheutettua kärsimystä, on kehitystä ehdottomasti suosittava.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2021. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Kuva: Solar Foods